Belastingdienst: ‘We gaan niet meer en strenger controleren op schijnzelfstandigheid’
Onder zzp’ers en hun opdrachtgevers heerst al enige tijd onrust over een wet die per 1 januari 2025 beter gehandhaafd gaat worden door de Belastingdienst. Die wet moet schijnzelfstandigheid voorkomen, maar is veel te streng volgens een groot deel van de zzp’ers. De Belastingdienst vindt die angst niet reëel: “We gaan niet meer en strenger controleren op schijnzelfstandigheid”, aldus Edith de Bourgraaf, adviseur Uitvoerings- en Handhavingsbeleid bij de Belastingdienst.
Luister de podcast:
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid van zzp’ers. Door de maatstaven die het overheidsorgaan gebruikt, wordt zo’n 80 procent van de zzp’ers mogelijk als ‘schijnzelfstandige’ aangemerkt, schatte uitzendorganisatie Randstad al eerder. Zij mogen dan niet zomaar meer worden ingezet, met alle gevolgen van dien voor sectoren waar veel zzp’ers in actief zijn: van de zorg tot aan de bouw.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
En wie niet door de toets van de Belastingdienst heen komt, kan zomaar een naheffing krijgen. Op een bedrag van vijfduizend euro moet dan veertig procent belasting worden betaald, berekent De Bourgraaf: “Dan heb je het over zo’ tweeduizend euro.” Op wiens bordje die naheffing dan valt, staat in de kleine lettertjes van de opdrachtovereenkomst die zzp’er en opdrachtgever hebben ondertekend. In theorie zou de opdrachtgever, die dan door de Belastingdienst wordt aangemerkt als ‘werkgever’, de naheffing moeten betalen, maar in de praktijk vrezen veel zzp’ers dat zij voor de kosten moeten opdraaien.
Sociale lasten
VVD’er Thierry Aartsen volgt de ontwikkelingen op de voet. “Ik zou voor eens en voor altijd willen zeggen dat het absoluut niet zo is dat zzp’ers niks betalen. Dat is een vertekend beeld. Over elke factuur wordt gewoon 21 procent btw betaald”, aldus Aartsen in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Arbeidsjurist Niels van der Neut vreest juist wel dat het zzp-schap ‘de maatschappij onderuit haalt’. “De maatschappij is gebouwd op solidariteit, dat valt zo weg.”
Tekst gaat verder onder de X.
Arbeidsjurist Niels van der Neut vreest dat vooral het sociale stelsel gaat lijden onder het grote aantal zzp’ers omdat hun opdrachtgevers geen premies betalen. “Solidariteit is zo ontzettend belangrijk voor de maatschappij.” #WNL pic.twitter.com/17urAnwXrb
— WNL Haagse Lobby (@WNLHaagseLobby) September 9, 2024
Toetsing
De Bourgraaf, die in het team werkt dat de handhaving gaat doen van de bestaande wet, denkt dat het allemaal niet zo’n vaart gaat lopen. “We werken nu al met 80 FTE. Per januari blijft dat aantal hetzelfde. Deze groep controleert nu al papieren en rekeningen om te toetsen op schijnzelfstandigheid.” De Bourgraaf erkent dat er een ‘grijs gebied’ bestaat in de toetsing. “Daar hebben we een holistische aanpak voor. Dan kijken we per individu hoe het precies zit en dan hoeft er dus nog niks aan de hand te zijn.”
Daarnaast is er sprake van een overgangsregeling. Wanneer een bedrijf of organisatie niet aan de regels voldoet, kan een naheffing tot maximaal vijf jaar terug worden opgelegd. De Belastingdienst kan alleen met terugwerkende kracht corrigeren tot 1 januari 2025, de datum van de opheffing.
Lees meer:
Huisartsen massaal aan de slag als zzp’er: ‘Een eigen praktijk is teveel administratieve rompslomp’
Door: Floortje van Gameren
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: is vintage nog een koopje?
Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?
Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.
Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman
- Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
- Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
- NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
- Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump
Luister nu de aflevering terug als podcast!
De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…
Lees meerHet komt steeds vaker voor: boeren die worden benaderd door criminelen om mee te werken aan hun praktijken. Denk hierbij aan de verhuur van een…
Lees meerKlompen worden al eeuwenlang gemaakt in Nederland. Toch dreigt het oeroude ambacht uit te sterven, vertelt Simone Gideonse in Stand van Nederland: Made in Holland…
Lees meerSchrijver Kluun gaat donderdag samen met een boekhandelaar en een onderzoeker van economisch onderzoeksbureau Decisio in gesprek met leden van de Tweede Kamer over de…
Lees meerHet kabinet zet in op 100.000 woningen bouwen per jaar, maar vooralsnog lijkt dit verre van haalbaar. NSC-Kamerlid Merlien Welzijn pleit voor een crisiswet om…
Lees meerEen groeiend aantal PvdA-prominenten spreken zich uit tegen de voorgenomen fusie met GroenLinks. Oud-politicus Rob Oudkerk vreest dat de fusie het einde inluidt van zijn…
Lees meerDefensieminister Ruben Brekelmans (VVD) vindt het onacceptabel dat VN-posities in Zuid-Libanon worden beschoten. Deze week raakten in Zuid-Libanon vijf blauwhelmen van de VN-vredesmissie Unifil gewond…
Lees meerNederlanders gebruiken ook de komende herfstvakantie weer vaker om de zon op te zoeken. De populariteit van de herfstvakantie is ten opzichte van vorig jaar…
Lees meerSinds de coronapandemie heeft de politie flink meer honden in beslag genomen die verwaarloosd en mishandeld werden of agressief gedrag vertoonden. In de eerste acht…
Lees meerZestigduizend bezoekers reizen dit weekend af naar Military Boekelo in Enschede, één van de grootste paardensportevenementen van Europa waar bovendien veel zaken worden gedaan. “Het…
Lees meerGeen regio in Nederland heeft zo vaak de noodklok geluid in Den Haag de afgelopen maanden als Twente. De regio ziet talent vertrekken omdat grote…
Lees meerIn verschillende winkels in het noorden van Limburg is het fleswater uitverkocht. Een ANP-verslaggever in Horst aan de Maas, een gemeente niet ver van Venlo,…
Lees meerVia Giro555 is al meer dan 1,1 miljoen euro opgehaald voor slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten. De actie werd donderdag bekendgemaakt. Het geld…
Lees meerAls de wolken wijken, is de komende weken mogelijk een komeet tussen de sterren te zien. Die komeet, C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), vliegt langs de aarde….
Lees meerVoor veel mensen is het de grootste nachtmerrie: een inbreker die in je huis rondsluipt terwijl je in bed ligt. “In films zie je mensen…
Lees meer