main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 8 september 2024 — 15:19

Kan Harris het eerste debat van Trump winnen? ‘Iedereen weet dat hij een bully is’

Dinsdag 3 uur ’s nachts, Nederlandse tijd, zullen Kamala Harris en Donald Trump voor het eerst met elkaar in de debat gaan. Wie heeft de beste kaarten om het debat te gaan winnen? Volgens journalist Carol Rock is Trump de meest ervaren presidentskandidaat ooit. 

“Er is nog nooit een kandidaat geweest die zo vaak aan dit soort debatten heeft meegedaan. Voor Harris is het voor het eerst”, vertelt ze in WNL Op Zondag op NPO 1.

“We kennen Harris vooral als een nietsontziende openbaar aanklager. We hebben een aantal ondervragingen gezien, zoals bij opperrechter Brett Kavanaugh. Dat komt echt als een soort geweer dat afgeladen is. Je hebt mensen echt zien zweten en dat is haar modus operandi”, vertelt Rock. “Nu wordt het anders, omdat zij niet iemand in de rede kan vallen. De microfoons worden op slot gezet.”

Luister de podcast:

Dat Trump en Harris elkaar tijdens het debat niet in de reden kunnen vallen werd in juni afgedwongen door de Democraten, vertelt voormalig Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer. “Ze wilden niet dat Trump Joe Biden kon onderbreken. Nu keert diezelfde regel zich een beetje tegen hen, omdat ze nu wél willen dat Trump Harris onderbreekt en in de rede valt, zodat zij goed kan terugslaan.”

‘Trump is in de val gelopen’

Trump is min of meer in de val gelopen van de Democraten, denkt Emmer. In juni was het erop of eronder voor Biden. “Omdat hij in juni al was uitgenodigd om in debat te gaan met Trump, gaf het de Democraten nog de kans om een kandidaatswissel te doen. Hadden de Republikeinen gewacht, dan had er niet meer gewisseld kunnen worden.”

Harris zal zich dinsdag tijdens het debat moeten introduceren bij het grote publiek, zegt Emmer. “Heel veel mensen kennen haar nog niet goed genoeg. Trump kennen we allemaal en iedereen kent zijn nukken en weet dat het een bully is. Daar hoeft zij niet de nadruk op te leggen.”

WNL Op Zondag gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

‘Niet uit de tent laten lokken’

Rock denkt dat ze “vooral op haar eigen posture moet gaan letten. Ze moet zich niet uit de tent laten lokken”, zegt ze. “Het gaat erom dat zij rustig blijft en haar punt maakt. Ze wordt straks uitgebreid aangevallen op haar beleid als vicepresident, het migratiebeleid, de nalatenschap van Biden, het economisch beleid en de inflatie. Zij moet op die punten laten zien dat zij het juiste alternatief is voor Trump.”

Niets missen van WNL? Meld je hier aan voor de gratis nieuwsbrief!

Trump zal het naar verwachting nog lastig kunnen krijgen, denken de twee journalisten. Eerder zei Trump in een interview dat Harris niet zwart is en dat ze dat had verzonnen. “Dat is wat Trump doet”, zegt Rock. “Het interview dat ze met haar running-mate Tim Walz heeft gegeven, daar wordt op een gegeven moment gerefereerd aan het punt dat Trump zegt: ze is niet zwart. Dan zegt ze op een gegeven momument: volgende vraag graag.”

Kleine marges doen ertoe

De marges voor de winst van het presidentschap zijn klein. Het gevecht tussen de Democraten en de Republikeinen zal zich vooral gaan richten op het politieke midden. “46 procent van de Amerikanen staat stevig achter Trump en zal niet meer bewegen in die campagne”, zegt Emmer.

Rock: “De Republikeinen kunnen niet echt stemmers winnen, maar alleen verliezen. Dat is wat Trump moet zien te voorkomen.”

Republicans for Harris

Zelfs voormalig vicepresident namens de Republikeinen Dick Cheney schaart zich nu achter Harris. Rock verwacht dat er meer Republikeinen afstand zullen doen van Trump. “Wat ik heel opvallend vond waren de Evangelicals For Harris. Dat zijn extreem-conservatieve kiezers die zich langzaam aan het distantiëren zijn van Trump, omdat hij alle kanten op gaat over zijn abortusbeleid”, vertelt Rock. “Vorige keer zei Trump in Florida dat hij de zes-weken-ban niet zal steunen en dat er iets meer verruiming moet komen. Dat is niet wat ze hebben afgesproken.”

Ze besluit: “Alles wat Trump zegt gaat tegen hem gebruikt worden. Hij moet uitkijken en dat doet Trump dus nooit.”

Lees ook:

Ongewenste campagneactiviteiten op begraafplaats door Trump

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer

Hoofdeconoom over waarom we niet moeten juichen over de koers van de Nederlandse economie

Hoewel de Nederlandse economie zich snel heeft hersteld na de enorme krater die corona achterliet, is dat nog geen reden om te juichen volgens Ester…

Lees meer

Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer