Herdenking in Kamp Vught, tachtig jaar na Dolle Dinsdag
In herinneringscentrum Nationaal Monument Kamp Vught wordt zondag stilgestaan bij de overhaaste ontruiming van het concentratiekamp in september 1944. De ontruiming van het SS-kamp in Noord-Brabant volgde op geruchten dat de geallieerden Nederland elk moment konden bevrijden.
De berichten, die niet bleken te kloppen, bereikten op 5 september 1944 een hoogtepunt. Op deze zogeheten Dolle Dinsdag raakte Nederland in een bevrijdingsroes en zagen de nazi’s zich genoodzaakt om de ruim 3500 gevangenen uit Kamp Vught in allerijl naar kampen in Duitsland te deporteren.
Stille tocht
De herdenking in het herinneringscentrum begint zondagmiddag met een stille tocht naar de voormalige fusilladeplaats van het concentratiekamp, waar een monument staat met daarop de namen van 329 verzetsmannen die er van juni tot september werden doodgeschoten. In zijn onlangs verschenen boek Wraak op het verzet concludeert historicus Ad van Liempt dat in die laatste hectische maanden in het kamp nog meer mensen zijn geëxecuteerd dan tot nu toe werd aangenomen, namelijk ongeveer vierhonderd.
Na de stille tocht houdt Jeroen van den Eijnde, de directeur van Nationaal Monument Kamp Vught, een welkomstwoord. Daarna spreken de Brabantse commissaris van de Koning Ina Adema en Jetske van den Burger, wier moeder van juli 1943 tot september 1944 gevangenzat in het concentratiekamp omdat zij had geweigerd onderduikers te verraden. Haar moeder kwam na de ontruiming van Kamp Vught in Ravensbrück terecht, een concentratiekamp voor vrouwen op zo’n 80 kilometer ten noorden van Berlijn. Ze overleefde de oorlog en overleed in 2014.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Behalve de toespraken is er zondag ook muziek en wordt een gedicht voorgedragen. Na het programma wordt een krans gelegd bij het monument.
Iedere vijf jaar herdacht
De ontruiming van Kamp Vught, dat in de Tweede Wereldoorlog officieel Konzentrationslager Herzogenbusch heette, wordt sinds 2004 iedere vijf jaar herdacht in het herinneringscentrum. Het kamp, het enige SS-concentratiekamp buiten nazi-Duitsland, was in gebruik van 13 januari 1943 tot 16 september 1944. In die periode zaten er meer dan 32.000 mannen, vrouwen en kinderen gevangen. Meer dan 12.000 Joden zijn vanuit Vught doorgevoerd naar kamp Westerbork en vanaf daar naar vernietigingskampen in Polen.
Lees ook:
Herdenking slachtoffers MH17 bij monument tien jaar na vliegramp
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: is vintage nog een koopje?
Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?
Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.
Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman
- Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
- Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
- NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
- Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump
Luister nu de aflevering terug als podcast!
De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…
Lees meerHet komt steeds vaker voor: boeren die worden benaderd door criminelen om mee te werken aan hun praktijken. Denk hierbij aan de verhuur van een…
Lees meerKlompen worden al eeuwenlang gemaakt in Nederland. Toch dreigt het oeroude ambacht uit te sterven, vertelt Simone Gideonse in Stand van Nederland: Made in Holland…
Lees meerSchrijver Kluun gaat donderdag samen met een boekhandelaar en een onderzoeker van economisch onderzoeksbureau Decisio in gesprek met leden van de Tweede Kamer over de…
Lees meerHet kabinet zet in op 100.000 woningen bouwen per jaar, maar vooralsnog lijkt dit verre van haalbaar. NSC-Kamerlid Merlien Welzijn pleit voor een crisiswet om…
Lees meerEen groeiend aantal PvdA-prominenten spreken zich uit tegen de voorgenomen fusie met GroenLinks. Oud-politicus Rob Oudkerk vreest dat de fusie het einde inluidt van zijn…
Lees meerDefensieminister Ruben Brekelmans (VVD) vindt het onacceptabel dat VN-posities in Zuid-Libanon worden beschoten. Deze week raakten in Zuid-Libanon vijf blauwhelmen van de VN-vredesmissie Unifil gewond…
Lees meerNederlanders gebruiken ook de komende herfstvakantie weer vaker om de zon op te zoeken. De populariteit van de herfstvakantie is ten opzichte van vorig jaar…
Lees meerSinds de coronapandemie heeft de politie flink meer honden in beslag genomen die verwaarloosd en mishandeld werden of agressief gedrag vertoonden. In de eerste acht…
Lees meerZestigduizend bezoekers reizen dit weekend af naar Military Boekelo in Enschede, één van de grootste paardensportevenementen van Europa waar bovendien veel zaken worden gedaan. “Het…
Lees meerGeen regio in Nederland heeft zo vaak de noodklok geluid in Den Haag de afgelopen maanden als Twente. De regio ziet talent vertrekken omdat grote…
Lees meerIn verschillende winkels in het noorden van Limburg is het fleswater uitverkocht. Een ANP-verslaggever in Horst aan de Maas, een gemeente niet ver van Venlo,…
Lees meerVia Giro555 is al meer dan 1,1 miljoen euro opgehaald voor slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten. De actie werd donderdag bekendgemaakt. Het geld…
Lees meerAls de wolken wijken, is de komende weken mogelijk een komeet tussen de sterren te zien. Die komeet, C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), vliegt langs de aarde….
Lees meerVoor veel mensen is het de grootste nachtmerrie: een inbreker die in je huis rondsluipt terwijl je in bed ligt. “In films zie je mensen…
Lees meer