main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 6 september 2024 — 11:10

Coffeeshopeigenaren hekelen wankel wietbeleid van overheid: ‘Gedwongen zakendoen met georganiseerde misdaad’

Een lekker jointje smoken, het past bij het imago – of beter gezegd het stereotype – van Nederland. In vrijwel elke grote stad weten de mensen hun weg naar de coffeeshop wel te vinden. Veel van die coffeeshops genieten een gedoogbeleid, maar hekelen tegelijkertijd het overheidsbeleid omtrent hun branche. Het levert de shops behoorlijk wat problemen op. “Er zijn zoveel onduidelijkheden”, uit coffeeshopeigenaar Henry Dekker zijn ergernis in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Henry Dekker verkoopt al meer dan 40 jaar wiet vanuit zijn coffeeshop in Amsterdam. Hij behoorde met zijn zaak tot de eerste golf aan coffeeshops in de hoofdstad. “In de jaren ’80 was er geen coffeeshopbeleid. Je kon elke cafetaria omtoveren tot een coffeeshop. Er was geen overheid of iemand die langskwam. Ze vonden het allemaal wel best”, schetst hij het beeld van hoe het er vroeger aan toe ging.

‘Risico voor mijzelf en mijn medewerkers’

Tegenwoordig gaat het anders. Tot op zekere hoogte heerst er nog steeds een gedoogbeleid, maar dat zorgt bij Dekker voor de nodige verwarring. “Aan de ene kant krijg je van de burgemeester een vergunning om cannabis te verkopen. Aan de andere kant zijn er zoveel onduidelijkheden. Het aanvullen, inkopen. Het is allemaal verboden.”

Het dwingt Dekker tot het aangaan van louche deals om aan wiet te komen, wat hij dan weer legaal verkoopt.. Denk aan afspraken met leveranciers op geheime locaties, de wiet overladen naar een ander voertuig, een deel opslaan op een geheime locatie en een deel naar de voorraad in de winkel brengen. “Het zijn een heleboel handelingen die op elk moment risico’s vormen. Voor de organisatie, voor mijzelf en voor mijn medewerkers.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Daarnaast is de regelgeving zo, dat Dekker maximaal 500 gram wiet in zijn coffeeshop mag hebben liggen. “Het betekent dat er steeds mensen onderweg zijn met voorraden die ze eigenlijk niet mogen hebben. Je mag alleen die 500 gram in de coffeeshop hebben en niet op straat.”

‘Logistieke nachtmerrie’

Yari Dekker helpt zijn vader in de winkel en erkent de problemen van de smalle voorraad en de gevolgen ervan. “We hebben vijftig producten op de kaart staan. Die producten kun je niet inkopen met één of tien gram per keer. Als je het op de illegale markt inkoopt, gaat het in de regel minimaal per kilo. Die kilo wordt dan ergens anders in het geheim illegaal opgeslagen. Dat wordt weer omgepakt naar kleinere pakjes. Het is een logistieke nachtmerrie.”

Met de uitleg van zijn zoon erbij, haalt Henry Dekker nogmaals uit naar het wietbeleid van de overheid. “De overheid ziet in de legale kweek dat de hele bevoorrading het probleem is. Daar laten ze wel een week voorraad toe. Ik vind het na veertig jaar een schande dat dit in ons Nederlands rechtssysteem mogelijk is.”

Cannabis legaliseren?

Advocaat Maurice Veldman heeft al veel coffeeshophouders bijgestaan. Ook hij trekt het overheidsbeleid in twijfel. “Het is zo scheef, omdat de overheid al meer dan veertig jaar coffeeshophouders met vergunningen wiet laat verkopen.. Aan de andere kant maken ze het onmogelijk om wiet in te kopen. Daardoor worden ze gedwongen zaken te doen met de georganiseerde misdaad.” Voor Veldman komt het erop neer, dat via deze weg de georganiseerde misdaad “permanent gefaciliteerd wordt”.

Meer van Stand van Nederland: Generatie Next, zien? Dat kan op NPO Start.

In de ogen van de advocaat is het legaliseren van cannabis de enige manier om dit probleem op te lossen. “Als je al zo lang vergunningen uitdeelt om het te verkopen, is er maar één mogelijkheid: alles legaliseren. Ook de teelt én de aanvoer naar de achterdeur.”

Veldman krijgt bijval van een hoop mensen op straat. “Het zorgt voor minder problemen” of “het kan beter in het legale circuit verspreid worden dan het illegale circuit” voeren zij op als reden om cannabis te legaliseren. Ook uit een rondvraag van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat maar liefst 64 procent van de ondervraagden voorstander is van het legaliseren van cannabis.

Is het legaliseren echt de oplossing en gaat de wietproef waar het overheid momenteel mee speelt soelaas bieden voor alle problemen? Dat zie je vrijdagavond om 23.10 in Stand van Nederland: Generatie Next, op NPO 2.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt in de eerste begroting van kabinet Schoof en kijken. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
ME grijpt in bij demonstratie Ajax-supporters na vernielingen bij politiebureau

Bij het hoofdbureau van de politie aan de Marnixstraat in het centrum van Amsterdam heeft de ME ingegrepen bij een protest van Ajax-supporters. “Ondanks vele…

Lees meer

Alle op A12 aangehouden klimaatdemonstranten weer vrij

De twintig klimaatdemonstranten die zaterdagmiddag zijn aangehouden op de A12 in Den Haag voor belemmering en vernieling, zoals het spuiten van graffiti, zijn inmiddels weer…

Lees meer

GGD: bezuinigingen bedreigen gezondheid en veiligheid inwoners

Door de bezuinigingsplannen van het kabinet kan Nederland niet goed worden voorbereid op een nieuwe pandemie. De gezondheid en veiligheid van iedereen wordt daarmee in…

Lees meer

Ajax-supporters verzamelen zich op Leidseplein voor demonstratie

 Een paar honderd Ajax-supporters hebben zich op het Leidseplein in Amsterdam verzameld. Daar demonstreren zij sinds 14.30 uur tegen de politiestakingen waardoor de Amsterdamse club…

Lees meer

Migratie-expert noemt drie voorbeelden om asielinstroom in Nederland te beperken

Voor migratie-expert Dr. Jan van de Beek zijn er drie mogelijkheden voor het kabinet om de asielinstroom te beperken: ontmoedigen, het Australisch-model volgen of het…

Lees meer

Buitenlandminister Veldkamp hoopt dat VS toestemming geeft aan Oekraïne om langeafstandsraketten te gebruiken in Rusland

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn het er nog niet over eens om toestemming te geven aan Oekraïne, om met hun langeafstandswapens ook…

Lees meer

NSC-minister Caspar Veldkamp over Pieter Omtzigt: ‘Hij blijft onze leider’

Volgens NSC-minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is er vooralsnog geen sprake van dat de fractievoorzitter van NSC Pieter Omtzigt een andere rol zou moeten krijgen….

Lees meer

Waarom jij meer kwijt bent aan abonnementen dan je doorhebt

We leven tegenwoordig in een ware leasemaatschappij. Auto’s, telefoons, wasmachines en meubels; veel mensen leasen het liever dan dat ze het kopen. Alleen hebben mensen…

Lees meer