main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 september 2024 — 15:15

CDA-Kamerlid hekelt verzet Veluwenaren tegen springterrein: ‘Niet altijd toegeven’

Een actiegroep op de Veluwe verzet zich tegen de komst van een springterrein. CDA-Tweede Kamerlid Derk Boswijk vindt dat mensen Defensie ruimte moeten bieden: “Dit gaat om onze veiligheid. Daar hoort soms ook overlast bij.”

De krijgsmacht is naarstig op zoek naar nieuwe oefengebieden. Wapenveld, in de zogenaamde Kop van de Veluwe, wordt genoemd als optie. Defensie wil daar gaan oefenen met explosieven, maar dat plan stuit op verzet. Een informatieavond in Heerde werd gisteravond druk bezocht.

“We wonen hier al naast Artillerie Schietkamp ‘t Harde”, zeiden meerdere inwoners volgens Omroep Gelderland. “We trillen ons huis nu af en toe al uit. Dat willen we best accepteren, maar dan wil ik hier niet nóg een oefenterrein waar veertig weken per jaar harde knallen vandaan komen.”

‘Niet altijd toegeven’

Inmiddels is er een actiegroep opgetuigd, Explosievrije Kop van de Veluwe, die de komst van het springterrein wil voorkomen. Volgens de actiegroep weet Defensie de zorgen niet weg te nemen. Zo’n springterrein zou onder meer schadelijk zijn voor de natuur, maar CDA-defensiewoordvoerder Derk Boswijk, zelf reservist, vindt dat Defensie ruimte moet krijgen.

“De wereld is onveilig en wij gaan dat ook merken. Er gaat meer geoefend worden. Dat zal soms vervelend zijn, maar het hoort er nu eenmaal bij”, zegt Boswijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bewoners van de Veluwe maken zich ook zorgen over fijnstof, transportbewegingen, trillingen en lawaai. Volgens de actiegroep staat de toekomst van de regio op het spel. Boswijk: “Natuurlijk moet je altijd kijken naar lokale belangen en moet je het goed afwegen. Maar dat je altijd luistert naar wat de zorgen zijn, wil niet zeggen dat je altijd moet toegeven aan de eisen die mensen stellen.”

‘Defensie heeft ruimte nodig’

Voorzitter van de Nederlandse Officieren Vereniging Ronald Verkuijl is het met Boswijk eens. “Het is op zich een helder probleem, maar ik denk wel dat de ruimte voor Defensie nodig is. Op het moment dat we met z’n allen zeggen: ‘We moeten groeien’, dan gaan mensen dat ook op sommige momenten ondervinden.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Defensie wijkt al vaak uit naar het buitenland voor oefeningen, zegt Verkuijl. “Maar als je oefent om Nederland te beveiligen, dan zal dat ook weleens in Nederland moeten plaatsvinden.” Hij gaat vanwege de investeringen in Defensie uit van meer oefeningen. “Dat mag ik hopen. En de tijd van ‘pang, pang’ is voorbij, we kunnen nu serieus oefenen.”

Niet alle bezwaren onzin

Boswijk erkent wel dat niet alle bezwaren zomaar van tafel mogen worden geveegd. “Er zijn bezwaren waarvan ik denk: daar moeten we echt iets mee. Maar een gemeente in Brabant maakt bijvoorbeeld al 15 jaar lang bezwaar tegen windmolens én maakte begin dit jaar bezwaar tegen Defensie. Dan denk ik: dit gaat er gewoon om dat jullie ‘tegen’ zijn.”

“We kunnen militairen niet altijd naar Amerika of Duitsland sturen. Dit gaat om onze veiligheid. Daar hoort soms ook overlast bij”, aldus de CDA-defensiewoordvoerder.

Lees ook: 

NSC denkt aan dienstplicht naar Scandinavisch model om tekorten bij Defensie op te lossen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt in de eerste begroting van kabinet Schoof en kijken. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer

ME grijpt in bij demonstratie Ajax-supporters na vernielingen bij politiebureau

Bij het hoofdbureau van de politie aan de Marnixstraat in het centrum van Amsterdam heeft de ME ingegrepen bij een protest van Ajax-supporters. “Ondanks vele…

Lees meer

Alle op A12 aangehouden klimaatdemonstranten weer vrij

De twintig klimaatdemonstranten die zaterdagmiddag zijn aangehouden op de A12 in Den Haag voor belemmering en vernieling, zoals het spuiten van graffiti, zijn inmiddels weer…

Lees meer

GGD: bezuinigingen bedreigen gezondheid en veiligheid inwoners

Door de bezuinigingsplannen van het kabinet kan Nederland niet goed worden voorbereid op een nieuwe pandemie. De gezondheid en veiligheid van iedereen wordt daarmee in…

Lees meer

Ajax-supporters verzamelen zich op Leidseplein voor demonstratie

 Een paar honderd Ajax-supporters hebben zich op het Leidseplein in Amsterdam verzameld. Daar demonstreren zij sinds 14.30 uur tegen de politiestakingen waardoor de Amsterdamse club…

Lees meer

Migratie-expert noemt drie voorbeelden om asielinstroom in Nederland te beperken

Voor migratie-expert Dr. Jan van de Beek zijn er drie mogelijkheden voor het kabinet om de asielinstroom te beperken: ontmoedigen, het Australisch-model volgen of het…

Lees meer

Buitenlandminister Veldkamp hoopt dat VS toestemming geeft aan Oekraïne om langeafstandsraketten te gebruiken in Rusland

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn het er nog niet over eens om toestemming te geven aan Oekraïne, om met hun langeafstandswapens ook…

Lees meer

NSC-minister Caspar Veldkamp over Pieter Omtzigt: ‘Hij blijft onze leider’

Volgens NSC-minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is er vooralsnog geen sprake van dat de fractievoorzitter van NSC Pieter Omtzigt een andere rol zou moeten krijgen….

Lees meer