main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 september 2024 — 09:10

Boswijk (CDA) blij met investeringen in Defensie, maar: ‘Moeten naar 4 procent’

Defensie krijgt er miljarden bij, maar het is niet voldoende. Dat zegt CDA-defensiewoordvoerder Derk Boswijk, daags nadat de Defensienota werd gepresenteerd. Nederland gaat dit jaar voldoen aan de tweeprocentsnorm van de NAVO, maar: “Als je kijkt naar de capaciteit die je moet leveren, dan kom je op 4 procent uit”, zegt Boswijk in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In de plannen die gisteren op bombastische wijze werden gepresenteerd staat in elk geval dat minister Ruben Brekelmans en staatssecretaris Gijs Tuinman weer een Nederlands tankbataljon willen en extra F-35-straaljagers, onderzeebootjagers en gevechtshelikopters gaan aanschaffen. Dat nieuws lekte dinsdag en woensdag al uit.

Defensie zal verder investeren in tekortkomingen waar de NAVO deze zomer nog op heeft gewezen. Naast de tankbataljons ziet het bondgenootschap een tekort aan medische faciliteiten, transportcapaciteiten en de logistieke ondersteuning. Voor de marine moet meer geïnvesteerd worden in munitie en reservedelen en de luchtmacht heeft te weinig F-35-gevechtsvliegtuigen.

‘Nog veel werk te doen’

Boswijk is blij dat het kabinet de portemonnee trekt. “Ik heb het gevoel dat wij als samenleving nog niet voldoende beseffen wat er op dit moment aan de hand is. Het gaat echt niet goed in Oekraïne, we zien een telkens assertiever China en we zien Iran. We hebben gisteren van de AIVD gehoord wat Rusland doet op het cybervlak. Kortom, we zijn ontzettend kwetsbaar.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Jarenlange bezuinigingen op Defensie hebben volgens de CDA’er geleid tot een dringende noodzaak voor herstel. “Gelukkig is er de afgelopen kabinetsperiode flink geïnvesteerd en trekt het nieuwe kabinet de lijn door. Maar het personeelsprobleem is echt een punt van zorg. Uiteindelijk kunnen we wel de spullen hebben, maar je moet ook de mensen hebben om het te besturen. Ik ben er blij en enthousiast over wat er gisteren is gebeurd, maar er is nog wel heel veel werk te doen.”

Geen vrede, maar grijs gebied

Haast is geboden, want volgens Boswijk is de tijd van vrede voorbij. “Je ziet dat de grens tussen oorlog en vrede er eigenlijk niet meer is. Er is een gebied tussengekomen en daar zitten we nu in. Je ziet dat wij misschien denken: we zijn niet in oorlog met Rusland en China, maar er zijn 100.000 Chinese hackers elke dag bezig met systemen in Europa te ondermijnen, ook in Nederland.”

Hij gaat verder: “En dan heb ik het nog niet eens over de Russische ondermijning. Vanuit Russisch perspectief zijn ze al lang met ons in oorlog. Ze doen er alles aan om niet in een fysieke oorlog te komen, maar tot die grens zijn ze ons keihard aan het ondermijnen. Daar moeten wij een serieus verhaal tegenover zetten. Daar zijn we nog lang niet, maar de stap die gisteren is gezet is heel erg belangrijk.”

‘4 procent nodig’

Het Tweede Kamerlid is blij dat Nederland dit jaar gaat voldoen aan de NAVO-norm, maar waarschuwt: “Ik denk dat wij zeker aan hogere percentages moeten denken. Ik denk dat je moet denken aan drie tot vier procent.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Hij kijkt gespannen naar de verkiezingen in de Verenigde Staten. “Ook met deze investeringen zijn we nog steeds afhankelijk van de VS. Je moet een scenario maken – en ik hoop dat het nooit gebeurt – waarin je het zonder de Amerikanen doet. Als je dan gaat kijken naar de capaciteit die je moet leveren, kom je op 4 procent uit.”

‘Worden weer serieus genomen’

Voorzitter van de Nederlandse Officieren Vereniging Ronald Verkuijl is blij met de nieuwe investeringen, vooral met de terugkeer van de tank. Op dit moment leaset Nederland achttien Leopard-tanks van Duitsland. In 2011 besloot het toenmalige kabinet de laatste Nederlandse tanks af te stoten om te bezuinigen.

Defensie zal waarschijnlijk de Leopard-2A8 aankopen. Duitsland heeft voor deze tank een nieuwe productielijn geopend. Nederland is medio vorig jaar door Berlijn uitgenodigd om mee te doen aan de gezamenlijke verwerving van deze tank. Dat past ook binnen het huidige beleid van Defensie.

“Het is natuurlijk een hard gelag”, zegt Verkuijl. “Er was een tijd dat we er ruim 900 hadden en we zijn nu superblij met vijftig. We zijn er nog lang niet, maar ik ben wel enthousiast. Dat de tanks weggingen, was een signaal. Dan merk je: we worden uitgekleed. Dat de tanks nu terugkomen, voelt als een signaal: we worden weer serieus genomen.”

Lees ook: 

Defensie wil ‘waar mogelijk’ steun aan Oekraïne versnellen: ‘Blijven een voortrekkersrol spelen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt in de eerste begroting van kabinet Schoof en kijken. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
ME grijpt in bij demonstratie Ajax-supporters na vernielingen bij politiebureau

Bij het hoofdbureau van de politie aan de Marnixstraat in het centrum van Amsterdam heeft de ME ingegrepen bij een protest van Ajax-supporters. “Ondanks vele…

Lees meer

Alle op A12 aangehouden klimaatdemonstranten weer vrij

De twintig klimaatdemonstranten die zaterdagmiddag zijn aangehouden op de A12 in Den Haag voor belemmering en vernieling, zoals het spuiten van graffiti, zijn inmiddels weer…

Lees meer

GGD: bezuinigingen bedreigen gezondheid en veiligheid inwoners

Door de bezuinigingsplannen van het kabinet kan Nederland niet goed worden voorbereid op een nieuwe pandemie. De gezondheid en veiligheid van iedereen wordt daarmee in…

Lees meer

Ajax-supporters verzamelen zich op Leidseplein voor demonstratie

 Een paar honderd Ajax-supporters hebben zich op het Leidseplein in Amsterdam verzameld. Daar demonstreren zij sinds 14.30 uur tegen de politiestakingen waardoor de Amsterdamse club…

Lees meer

Migratie-expert noemt drie voorbeelden om asielinstroom in Nederland te beperken

Voor migratie-expert Dr. Jan van de Beek zijn er drie mogelijkheden voor het kabinet om de asielinstroom te beperken: ontmoedigen, het Australisch-model volgen of het…

Lees meer

Buitenlandminister Veldkamp hoopt dat VS toestemming geeft aan Oekraïne om langeafstandsraketten te gebruiken in Rusland

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn het er nog niet over eens om toestemming te geven aan Oekraïne, om met hun langeafstandswapens ook…

Lees meer

NSC-minister Caspar Veldkamp over Pieter Omtzigt: ‘Hij blijft onze leider’

Volgens NSC-minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is er vooralsnog geen sprake van dat de fractievoorzitter van NSC Pieter Omtzigt een andere rol zou moeten krijgen….

Lees meer

Waarom jij meer kwijt bent aan abonnementen dan je doorhebt

We leven tegenwoordig in een ware leasemaatschappij. Auto’s, telefoons, wasmachines en meubels; veel mensen leasen het liever dan dat ze het kopen. Alleen hebben mensen…

Lees meer