Stoppen met steun aan Oekraïne kan leiden tot meer migratie
Uit onderzoek van Ipsos blijkt dat 51 procent van de Nederlanders 'de manier waarop de Nederlandse regering omgaat met de oorlog in Oekraïne' steunt. Aan het begin van de oorlog wat dat nog ruim tweederde. Volgens VVD-Kamerlid Eric van der Burg staat "de steun niet ter discussie", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Politiek journalist Leonard Ornstein vreest dat het "niet vanzelfsprekend is dat alle Nederlanders achter de steun zullen blijven staan". Volgens hem zal de regering "elke dag moeten uitleggen waarom de steun zo belangrijk is."
Dat de betrokkenheid van Nederlanders met de oorlog in Oekraïne afneemt is logisch, vertelt Van der Burg. "Dat kun je niet vasthouden." Toch vindt hij dat we het land moeten blijven steunen in de strijd tegen de Russische agressor.
'Steun staat niet ter discussie'
"De steun staat voor mij en de VVD niet ter discussie", zegt Van der Burg. "Er vallen niet alleen heel veel doden, maar er zijn ook ballistische raketten ingezet op burgerdoelen. Dat zijn hele zware raketten die ook buiten de dampkring gaan en waar je weinig tegen kan doen. Die worden ingezet tegen burgers. Dan moet je gewoon als Westerse wereld zeggen: wij blijven Oekraïne steunen."
Hoe dan ook is het belangrijk om kritisch te blijven op de Oekraïense regering, denkt ook Van der Burg. Als blijkt dat de regering van Zelenski inderdaad opdracht heeft gegeven tot sabotage van de Nordstream II-pijpleiding, dan kan dat gevolgen hebben voor de steun aan het land. "Je moet natuurlijk ook de kritische kant blijven benadrukken, omdat je daarmee de steun in het Westen ook hoog houdt", zegt Van der Burg.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!
Ontwikkelingslanden voelen de klap van de graanprijs
Bovendien heeft stoppen met de steun aan Oekraïne ook directe gevolgen voor Nederland. Van der Burg noemt voorbeelden van de stijging van de energiekosten en de prijs van graan afkomstig uit Oekraïne.
Met name ontwikkelingslanden voelden de klap van die graanprijs toen Rusland ruim vier maanden de uitvoer van graan over de Zwarte Zee blokkeerde. "Op het moment dat de graanprijzen enorm stijgen en daarmee de broodprijs, heeft dat een direct gevolg voor het aantal mensen dat asiel gaat aanvragen in Europa. Ze gaan het daar niet meer redden", aldus Van der Burg, voorheen staatssecretaris van Asiel in kabinet Rutte IV.