Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Krijgen we in langverwachte docuserie de échte Mark Rutte te zien? ‘Man zonder visie’

Rick Hartkamp

Een man gemaakt voor het politieke spel, maar ook iemand die het soms ontbrak aan actieve herinneringen. De documentaireserie over de langstzittende premier van Nederland, Mark Rutte, is vanaf vandaag te zien op Videoland. Een intiem inkijkje in het drukke premiersbestaan, maar leren we Rutte nu echt kennen?

Door de drukke agenda van de premier was het maken van de documentaire niet eenvoudig. "In het begin ging het een beetje stroef en verschool hij zich achter vergaderingen", vertelt documentairemaker Leonard Ornstein in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Toen de makers aangaven meer te willen zien van zijn dagelijkse activiteiten, begon het te lopen.

Ornstein durft niet te zeggen of hij Rutte als persoon beter heeft leren kennen, maar "ik heb wel beter leren begrijpen hoe hij in elkaar zit".

'Rutte is een man zonder visie'

"Rutte is iemand die heel goed weet hoe je problemen in een vakje stopt en probeert problemen niet met elkaar in verbinding te laten zijn", vertelt de documentairemaker. "Hij probeert zijn driftbuien onder controle te krijgen en, ook belangrijk, hij weet heel goed dat een sober leven helpt."

Een man zonder visie, maar een uitstekende probleemoplosser. Zo vatten (voormalig) Kamerleden, waaronder Diederik Samson en Kajsa Ollongren, het premierschap van Rutte samen. "Hij heeft geen plan om een land verder te helpen. Dat heeft hij zelf ook gezegd. 'Dan moet je naar de oogarts'", aldus Ollongren.

"Wat dat betreft is Rutte wel een doorvlochten liberaal", concludeert Samson. "Zo van: 'Jongens, we zien elkaar in 2030 weer. Even kijken hoe het dan ervoor staat'."

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Rutte kan slecht tegen veranderingen

Mensen die de toekomstig NAVO-baas echt goed kennen, zijn journalist Jort Kelder en Eerste Kamerlid Koen Petersen, die ook met Rutte op vakantie gaan. Zijn vrienden geven in de documentaire een inkijkje in een tekortkoming van de voormalig premier. "Als je twee keer met Mark naar hetzelfde restaurant gaat, is het een traditie. Dan kom je nooit meer ergens anders", zegt Petersen.

Rutte beaamt dat. "Het is waar dat ik niet erg gemakkelijk omga met grote veranderingen." Volgens Kelder is dat "voer voor psychiaters" en is het "best wel vermoeiend".

"Het is echt verschrikkelijk", vertelt voormalig asielminister Eric van der Burg met een glimlach. "Alles is altijd hetzelfde bij hem. Dezelfde hotelkamer, hetzelfde vakantiehuisje. Op woensdag is het altijd Italiaans, op donderdag is het altijd Indische rijsttafel." Maar, zegt Van der Burg: "Hij blijft toch een beetje mystiek."

Ornstein kan begrijpen waar deze 'autistische' trekjes vandaan komen. "Als je zo'n druk en turbulent leven hebt, wil je patronen aanleggen. Dat je voor jezelf een methode hebt om dit allemaal onder controle te houden." Waar andere mensen juist hunkeren naar verandering om aan de waanzin van het dagelijkse leven te ontsnappen, hoeft dat voor Rutte totaal niet. Ook niet op wintersport. "Zermatt is toch een prachtig skigebied? Waarom zou ik dan naar Oostenrijk gaan?"

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

'Niemand komt bij Mark thuis'

"De agenda van de premier is openbaar, maar je wil zo dicht mogelijk bovenop zijn dagelijkse activiteiten zitten. Het liefst ook van zijn persoon", zegt Ornstein. Het is de documentairemakers alleen niet gelukt om een inkijkje in de eigen keuken van Rutte te krijgen. Iets wat Van der Burg goed snapt. "Je wil toch iets privé houden. Maar ook de inner circle van Mark komt niet bij hem thuis. Hij spreekt altijd buiten de deur af."

Toch heeft Ornstein iemand gevonden die een kijkje in het huis heeft gekregen, namelijk een oude bewoner. "De vader van voormalig minister Jet Bussemaker was de eerste bewoner van het huis waar Rutte nu woont." In 2016 wilde hij zijn oude huis nog een keer zien. "Er bleek heel weinig te zijn veranderd. Behalve wat meubilair. Hij heeft niet eens een centrale verwarming."

De tweedelige documentaireserie over de laatste 90 dagen van Rutte als premier zijn vanaf nu te zien op Videoland.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau