Twee miljoen Nederlanders hebben acute financiële zorgen: ‘In een rijk land als Nederland zijn dat er veel te veel’
Eén op de acht Nederlanders heeft acute financiële zorgen, blijkt uit onderzoek van Panel in opdracht van het AD. Dat komt neer op twee miljoen mensen. Het zijn er minder dan vorig jaar, want toen had één op de vijf moeite om de eindjes aan elkaar te knopen.
Het financiële plaatje ziet er iets mooier uit. Zo'n 22 procent van de Nederlanders doet een beroep op toeslagen of heeft financiële hulp nodig, waar dat vorig jaar nog om 28 procent ging. Daarnaast lukt het meer mensen om te sparen: 74 procent ten opzichte van 70 procent in 2023.
Hoewel er een stijgende lijn in zit, betekent het niet dat de zorgen weg zijn. "Je ziet dat er structureel een groep mensen is, die aan het begin van de maand niet weet of ze financieel het eind ervan halen. Daar kun je niet genoeg aandacht voor hebben", zegt FD-journalist Jean Dohmen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
'Te veel voor een rijk land als Nederland'
Dat er zoveel Nederlanders met financiële problemen kampen, raakt volgens Dohmen uiteindelijk ook de gehele Nederlandse economie. "Het raakt ook het vertrouwen van mensen. Het gaat over heel basale gevoelens van onvrede die mensen daardoor krijgen. In een rijk land als Nederland zijn dat er veel te veel."
Met de "aardige loonstijgingen die wij hebben gehad, zouden dat er minder moeten worden", verwacht Dohmen. In de miljoenennota zijn ook passages opgenomen om de koopkracht te verbeteren. "Dat is allemaal goed nieuws, maar het zijn niet hoeveelheden die je even wegpoetst."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
'Meer geld voor middenklasse'
VVD-leider Dilan Yeşilgöz erkent de problemen en zegt dat er "absoluut" extra stappen genomen moeten worden. "Het gaat ook over mensen met een prima inkomen, hard werken en deze zorgen niet zouden moeten hebben." Die problemen hebben ze echter wel. "Ze zijn echt bang dat ze de boodschappen aan het eind van de maand niet kunnen betalen. Dit is voor de VVD heel belangrijk, dat de middenklasse meer geld in de portemonnee overhoudt."