Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kabinet en universiteiten lijnrecht tegenover elkaar: ‘Het gaat nog een hele strijd worden’

Het kabinet heeft plannen om te bezuinigen op het onderwijs. Dat schiet veel universiteiten in het verkeerde keelgat. FD-journalist Jean Dohmen verwacht dat het "nog een hele strijd gaat worden". Wat de bezuinigingen precies inhouden, wordt bekendgemaakt op Prinsjesdag.

Een van de beoogde plannen van het kabinet is het terugdringen van het aantal buitenlandse studenten. Voor sommige universiteiten zorgt die groep juist voor extra geld inkomsten; studenten uit het buitenland betalen meer collegegeld dan Nederlandse studiegenoten.

Van universiteiten wordt dus ook verwacht dat zij tientallen miljoenen bezuinigen. Mogelijk worden daardoor gebouwen gesloten, opleidingen geschrapt of moeten medewerkers hun biezen pakken. De nieuwe bestuursvoorzitter van de Universiteit van Amsterdam Edith Hooge noemt het "de meest roekeloze bezuiniging op het hoger onderwijs sinds decennia".

Terug naar de basis

"Dat vind ik niet echt fair. Er is ongelooflijk veel geïnvesteerd in onderwijs. Het is niet dat je met geld alles kan doen", reageert VVD-leider Dilan Yeşilgöz in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Met de bezuinigingsplannen die op tafel liggen, wil het kabinet terug naar de basis. "Dat onze kinderen goed leren lezen, schrijven en rekenen. En ook dat de opleidingen die worden aangeboden echt van toegevoegde waarde zijn voor de arbeidsmarkt, voor de mensen hier."

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Yeşilgöz ziet dat veel buitenlandse studenten na hun opleiding Nederland weer verlaten, terwijl wij met grote tekorten op de arbeidsmarkt kampen. "Dan moet je kijken wat de toegevoegde waarde is. Daar kan je beter op sturen. Dat is onderdeel van deze plannen."

Dohmen kan zich goed voorstellen dat universiteiten wakker liggen van dit soort bezuinigingen. "Want dat leidt tot een flinke afname van het aantal buitenlandse studenten. Dan moet je downsizen. Het gaat nog een hele strijd worden."

'Domste wat je kan doen'

Yeşilgöz blijft benadrukken dat teruggaan naar de basis tot een van de belangrijkste elementen hoort. In die zin snapt de FD-journalist niet dat het kabinet de btw op boeken wil verhogen. "Nederland ontleest, de taalvaardigheid gaat achteruit, de PISA-scores gaan achteruit. Het lijkt mij een van de domste dingen die je kan doen als kabinet, om boeken duurder te maken. Mevrouw Yeşilgöz, boeken!"

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

De VVD-leider zegt dat de btw-verhoging niet gaat over boeken die in de schoolbanken liggen. "Dat is een ander verhaal. Het gaat om boeken die u en ik kopen."

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau