main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 2 september 2024 — 23:22

Het kabinet creëert meer problemen dan nodig is door zich extraparlementair te noemen, vindt voormalig topambtenaar

In aanloop naar Prinsjesdag hebben de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen zich nog behoorlijk bemoeid met de inhoud van de begroting. Is er nog wel sprake van een extraparlementair kabinet? Volgens voormalig topambtenaar Roel Bekkers kunnen we beter stoppen met die term. “Mijn advies zou zijn om dat begrip in de ijskast te zetten. Heb het gewoon over een zittend kabinet”, zegt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Geert Wilders die regelmatig de aanval inzet op X op de door hem naar voren geschoven premier Dick Schoof, Dilan Yeşilgöz die in de begrotingsnacht het onderste uit de kan wil halen en Caroline van der Plas die met Pieter Omtzigt in gesprek wil over wat een ‘extraparlementair kabinet’ nu eigenlijk is. Het lijkt erop dat de politiek zelf niet meer goed weet waar ze aan begonnen zijn toen ze met elkaar in Vak K stapten.

Luister de podcast:

‘Onhanteerbaar begrip’

Bekkers heeft meerdere kabinetten meegemaakt in zijn functie als topambtenaar. Hij ziet het huidige kabinet weliswaar als “enigszins bijzonder”, maar extraparlementair is het volgens hem niet. “Ze zitten te zoeken naar de definitie van een extraparlementair kabinet. Mijn advies zou zijn: houd daar nou mee op. Het is een onhanteerbaar begrip.”

Bekkers denkt dat het kabinet op deze manier meer problemen creëert dan nodig is. “Extraparlementair suggereert naar mijn mening de verkeerde dingen. Het suggereert dat er iets vreemds aan de hand is, dat het niet parlementair is. Een soort regering in oorlogstijd. Wat het misschien ook wel is door het telkens uitroepen van crises”, vervolgt hij. “Mijn advies zou zijn om dat begrip in de ijskast te zetten. Heb het gewoon over een zittend kabinet.”

Afstand tussen fractievoorzitters en kabinet

Volgens voorzitter van de Eerste Kamer Jan Anthonie Bruijn is er commotie over de afstand die de kabinetsleden behouden van de fractievoorzitters. “Je ziet dat er opwinding is en dat gaat over dingen die mensen in het land treffen. Mensen in het land maken zich zorgen over het klimaat, oorlog, migratie, woningbouw, zorg en onderwijs. Dat zijn soms grote zorgen en vertalen zich naar die fractievoorzitters in zo’n begrotingsnacht.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Geen ervaring met regeren

Daar komt volgens Bruijn bij dat drie van de vier regeringspartijen geen ervaring hebben met regeren. Alleen de VVD heeft eerder in kabinetten gezeten. PVV zat eerder in een gedoogkabinet en NSC en BBB überhaupt niet. “Ik kan me voorstellen dat dat ook erg wennen is”, zegt Bruijn. “Waar het uiteindelijk allemaal om draait, zijn de zorgen in het land. Het is de taak aan de politici om die zorgen serieus te nemen, ze mee te nemen en naar oplossingen te zoeken.”

Dat een Kamer kritisch is op een kabinet is vrij normaal, vertelt voorzitter Bruijn. “Er is altijd een spanningsveld bij fractievoorzitters en Kamerleden van coalitiepartijen in hoeverre zij nog kritisch blijven op hun eigen kabinet”, zegt hij.

Bruijn vervolgt: “Puur zuiver gezien horen Kamerleden, ook in de Eerste Kamer, de regering te controleren. Dat doen ze met het belang van de mensen in het land voor ogen en niet het belang van hun partij of kabinet. Dat kan er toe leiden dat ze heel kritisch zijn over hun eigen bewindspersonen, eigen beleid of coalitie.”

Lees ook:

BBB-leider Caroline van der Plas: moeten met Pieter Omtzigt in gesprek over extraparlementair kabinet

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer

Sywert van Lienden en zakenpartners vervolgd om mondkapjesdeal

Het Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…

Lees meer