main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 september 2024 — 15:42

Dilan Yeşilgöz ziet stakingen in Israël: ‘Snap woede en frustratie zeer goed’

VVD-leider Dilan Yeşilgöz begrijpt de stakingen in Israël, die maandag zijn uitgebroken. “Ik snap die woede en frustratie zeer goed. Dit weekend zijn zes gegijzelden vermoord teruggevonden”, zegt Yeşilgöz in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Maar ze waarschuwt dat het moeilijk is om een akkoord te sluiten met een terreurorganisatie. 

In Israël wordt maandag actie gevoerd na de dood van meerdere gijzelaars in de Gazastrook. Israëlische media berichten dat demonstranten wegen blokkeren. Ze eisen dat een deal wordt gesloten om de vrijlating te regelen van de mensen die nog worden vastgehouden door Hamas en andere Palestijnse groepen.

Nieuwssite Times of Israel bericht dat een duizendtal betogers verzamelden op een snelweg in Tel Aviv. Mensen gingen op de weg zitten of liggen en hielden het verkeer tegen, met uitzondering van ambulances. Een vrouw met een megafoon riep de namen om van de circa honderd gijzelaars die nog worden vastgehouden.

In Israël ontstond grote verontwaardiging nadat de lichamen van zes gijzelaars waren aangetroffen in de Gazastrook. Critici vinden dat de regering meer had moeten doen om ze levend vrij te krijgen en eisen een wapenstilstand. De grootste vakbond van het land kondigde aan dat de economie maandag tot stilstand zal worden gebracht.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Yeşilgöz begrijpt de woede in Israël. “Dit weekend zijn zes gegijzelden vermoord teruggevonden. Zoveel gezinnen en families die nog wel hoop hebben, maar niet weten hoe het verder gaat. Ik snap dit echt wel.”

‘Hamas is een terreurorganisatie’

Maar onderhandelen met Hamas is ingewikkeld, zegt Yeşilgöz. “Hamas is een terreurorganisatie die bijna een jaar geleden, op 7 oktober, op brute wijze veel mensen heeft afgeslacht en verkracht. Het zal lang duren voordat wij ooit met elkaar verwerken wat ze daar hebben gedaan. Het moet op de eerste plaats gaan over: hoe krijg je die mensen vrij?”

Ze hoopt op een oplossing op korte termijn. “Aan beide kanten worden nu zoveel onschuldige mensen vermoord.” Maar een bestand “moet wel op zo’n manier zijn dat Israël daarmee niet lam wordt gemaakt”, waarschuwt de liberaal.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Ze gaat verder: “Israël is een land dat omsingeld is door terreurorganisaties en we kennen de kracht van Iran daarachter. Op het moment dat het lijkt alsof Israël zich overgeeft, betekent dat vrij spel voor Hezbollah en Hamas. Die balans, dat is voor daar om af te wegen, maar de frustratie van mensen die zien hoe mensen die gegijzeld zijn vermoord terugkeren, voelen we allemaal.”

‘Niet twee gelijkwaardige partijen’

“Ik snap de roep van de mensen daar, die zeggen: onze kinderen zijn nog gegijzeld, die willen we levend terug. Ook daar zal Netanyahu zich toe moeten verhouden. Dat is logisch”, zegt Yeşilgöz. Maar, benadrukt ze: “Je moet niet doen alsof een democratisch land, dat binnengevallen is en waarvan jongeren zijn vermoord tijdens een muziekfestival, en een terreurorganisatie twee gelijkwaardige partijen zijn.”

Lees ook: 

Israëlisch leger vindt lichamen zes gijzelaars

 

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer