main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ter illustratie.
26 augustus 2024 — 18:30

Rechter veroordeelt man voor niet helpen vriend die verdrinkt

De rechter in Den Bosch heeft een 55-jarige man maandag veroordeeld tot acht weken cel, waarvan vijf voorwaardelijk omdat hij een vriend niet hielp toen die verdronk. Het slachtoffer uit Den Bosch ging het water in, Alex S. filmde dat en greep minutenlang niet in toen zijn vriend niet meer bovenkwam.

De twee kwamen elkaar in juli 2022 ’s ochtends tegen in Den Bosch en spraken later af bij de zwemplas Het IJzeren Kind in Rosmalen. Het slachtoffer, een goede zwemmer volgens S., had gezegd dat hij filmpjes moest maken. En dat deed hij, ook toen zijn vriend met zijn hoofd voorover stil in het water bleef liggen. Zeker tien minuten filmde hij dat. Er is te horen dat hij in de gaten heeft dat het niet goed is. “Die is dood hoor, die is verzopen”, zegt S.

“Er is tien minuten lang niets gebeurd”, zei de rechter. Ze noemde dat “lastig te begrijpen”. “U heeft uw vriend niet dood gewild, maar hij is wel overleden.”

‘Ik denk: die maakt een dolletje’

Tegen de rechter zei S. dat hij dacht dat de man geintjes aan het maken was. “Ik had echt niet door dat hij dood aan het gaan was. Ik denk: die maakt een dolletje.” De twee mannen hadden stevig gedronken, S. had zeker zes halve liters bier op. Op de beelden is niet te zien dat het slachtoffer om hulp vroeg, hij zwaaide bijvoorbeeld niet met zijn armen en spartelde ook niet. S. had naar eigen zeggen niet door dat er al minuten voorbij waren voor hij ingreep.

Uiteindelijk heeft S. zijn vriend uit het water gehaald, hem geprobeerd te beademen en 112 gebeld. Toen bleek dat het mis was, raakte hij helemaal in paniek. Omstanders zagen dat S. flink overstuur was. “Ik heb twee dagen gejankt.”

Zwakbegaafd

De officier had een onvoorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist. De rechter vond dat echter een te forse straf, onder meer omdat het lang heeft geduurd voordat de zaak werd behandeld. Ook neemt ze mee dat S. zwakbegaafd is en hij zijn leven tegenwoordig weer op de rit heeft. Hij heeft een woning en werk en op zijn forse strafblad staan vooral feiten die van jaren geleden zijn.

De advocaat van S. liet direct na afloop weten in hoger beroep te gaan tegen de straf. Hij meent dat S. vrijgesproken moet worden.

Lees ook: 

Zo overleefde Stephan de dodelijkste naoorlogse scheepsramp in Europa

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De kroongetuigenregeling naar Italiaans voorbeeld?

Het is een van de meest controversiële instrumenten in de strijd tegen de georganiseerde misdaad: een crimineel die de politie vertelt wat hij weet over de mensen met wie hij vroeger samenwerkte.

Is het verstandig om de kroongetuigenregeling uit te breiden? Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met VVD-fractievoorzitter Dilan Yesilgöz, advocaat Sander Janssen, misdaadjournalist Marian Husken en onderzoeksjournalist Noa van Oostrom.

Vrijdagavond om 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
Veranderingen bij Omroep WNL

In het eerder dit jaar verschenen rapport van de Commissie Van Rijn over gedrag en cultuur bij de publieke omroepen bleek dat medewerkers van WNL…

Lees meer

Nieuw natuurplan: boeren moeten slechtste natuur herstellen

Als het aan het kabinet ligt, gaan vooral boeren helpen bij het herstellen van de meest kwetsbare natuur in Nederland. Het zogeheten agrarisch natuurbeheer moet…

Lees meer

Meer gevangenen pleegden vorig jaar zelfmoord in cel

In de Nederlandse gevangenissen hebben vorig jaar zestien gevangenen zelfmoord gepleegd. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) spreekt van een opvallende toename, omdat in voorgaande jaren…

Lees meer

Kabinet wil toeslagenschandaal voor eind 2027 afhandelen

Voor het einde van 2027 wil het kabinet alle gedupeerden van het toeslagenschandaal hebben gecompenseerd, inclusief de vergoeding van eventuele aanvullende schade. In het vrijdag…

Lees meer

SP-leider Dijk begrijpt niets van private equity-standpunt zorgminister Agema: ‘Totale lariekoek!’

SP-leider Jimmy Dijk vindt het onbegrijpelijk dat zorgminister Fleur Agema geen verbod wil op private equity in de zorg. Volgens Agema is privaat kapitaal in…

Lees meer

Leasen bracht Donovan in de financiële problemen: ‘Ik voelde mij echt verlaten’

De zaken van privé-chef Donovan Kraag gaan goed. Hij leaset een dikke wagen, ook om iets uit te stralen naar zijn klanten. Toen kwam corona….

Lees meer