main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
24 augustus 2024 — 14:21

Kabinet stelde excuses slavernijverleden meermaals uit

Het vorige kabinet heeft de excuses voor het Nederlandse slavernijverleden meerdere keren uitgesteld. Dat komt naar voren uit documenten die zijn opgevraagd via de Wet open overheid. Over de uiteindelijke datum van de excuses, 19 december 2022, was veel onrust.

Met het rapport ‘Ketenen van het verleden’ kreeg het kabinet in juli 2021 het advies om excuses voor het slavernijverleden te maken. Bijna een jaar later nam het kabinet het “principebesluit” om dat te doen, al lagen het moment en de inhoud van de excuses toen nog niet vast.

“Een goed moment voor excuses kan 1 juli 2022 zijn”, schreven ambtenaren. In 2023 zou het herdenkingsjaar rond het slavernijverleden beginnen, en het leek de ambtenaren geen goed idee als de excuses als “schaduw” over de voorbereidingen zouden hangen. Die datum werd het niet “omdat er meer tijd nodig was om tot het benodigde politieke draagvlak te komen”, reageert een woordvoerder van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) tegenover ANP.

In een later document stellen ambtenaren voor dat toenmalig premier Mark Rutte op 23 november 2022 excuses maakt in het Zeeuws Archief in Middelburg, maar ook op die dag is het er niet van gekomen. Eind november was volgens de woordvoerder van Binnenlandse Zaken “niet haalbaar” door “de maatschappelijke discussie en de discussie met Suriname over mogelijke excuses”. De directeur van het Zeeuws Archief zegt niet op de hoogte te zijn van het voorstel.

Toen begin november 2022 uitlekte dat het kabinet van plan was excuses te maken in december, reageerden betrokken groepen verontwaardigd. Ze vonden het te gehaast en wilden meer inspraak. Velen hadden liever dat de excuses op 1 juli, Keti Koti, zouden komen.

‘Ik ril ervan’

De frustratie klonk ook bij een bezoek van toenmalig staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) aan Curaçao. “Dit is niet zomaar een onderwerp; dit zit diep, het leeft en het doet pijn”, zei een van de aanwezigen volgens een intern verslag. “En nu hebben we het over iets dat over minder dan een maand zou moeten gebeuren? Ik ril ervan.”

Toch zette het kabinet door. Op Curaçao zei Van Huffelen dat er “geen specifieke reden” is voor 19 december, maar in een ander document wordt verwezen naar een belofte van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Hij beloofde in een toespraak dat het kabinet nog voor 2023 met een reactie op het slavernij-rapport zou komen. “Daar hebben velen te lang op moeten wachten.”

Volgens de BZK-woordvoerder viel de keuze op 19 december omdat dat het eerste moment was “waarop een evenement met alle leden van het kabinet kon worden gepland”.

Lees ook: 

Voor scheidend minister Robbert Dijkgraaf waren excuses voor het slavernijverleden ‘een historisch’ moment

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor tweede keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de tweede keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

‘Gedupeerden toeslagenschandaal de dupe van wet tegen schijnzelfstandigheid’

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen is fel tegen het strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Hij is bang dat als de strenge handhaving per 1 januari 2025 ingaat,…

Lees meer

Van Vroonhoven benadrukt: Omtzigt keert terug als NSC-leider

Vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven (NSC) benadrukt dat haar partijleider Pieter Omtzigt slechts tijdelijk een stap terug doet. Hij keert terug als leider van de NSC-fractie…

Lees meer