Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

John van den Heuvel waarschuwt voor teleurstellende effecten kabinetsbeleid

Peter Visser

Misdaadjournalist John van den Heuvel heeft nagedacht over het ministerschap, maar is daarvoor nooit benaderd. Die onthulling doet hij in het radioprogramma Sven op 1. "Je kan wel je hele arbeidsbestaan wijden aan mensen beoordelen op hun daden, maar je moet zelf misschien ook weleens verantwoording nemen." Ondertussen uit hij kritiek op de plannen van het nieuwe kabinet.

Van den Heuvel volgt de politiek nauwgezet en staat binnenkort een kennismakingsgesprek te wachten met de nieuwe staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ingrid Coenradie. "Ik belde haar woordvoerder met een vraag over het gevangeniswezen en toen kwam in ons op om snel een kop koffie te drinken. Het is altijd fijner als je elkaar in de ogen kijkt en persoonlijk kennis maakt. Dat gaat snel gebeuren."

Hoewel Coenradie nooit met "haar poten in het bluswater heeft gestaan", geeft Van den Heuvel haar het voordeel van de twijfel. "Maar het lijkt mij heel lastig om als politicus of bestuurder op enig moment in een werkveld te komen waar je eigenlijk nog niet veel vanaf weet. Dat is inherent aan het politieke systeem. Ik vond het geen gek idee om vakministers een kans te geven."

Hij denkt dat Coenradie er verstandig aan doet door met hem in gesprek te gaan. "Media en beeldvorming is heel belangrijk voor een bewindspersoon. Ik heb het idee dat deze staatssecretaris dat ook wel begrijpt."

Luister deze uitzending terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.

Kritiek op plannen kabinet

Van den Heuvel is kritisch over de plannen van het nieuwe kabinet om straffen te verzwaren, zoals het taakstrafverbod bij mishandeling van hulpverleners, het verhogen van maximale straffen in het jeugdstrafrecht, en zwaardere straffen voor ernstige misdrijven, waaronder gewelds- en zedendelicten. Hij noemt deze plannen "voor de politieke bühne. Het zijn papieren maatregelen. Als je echt misdaad wilt bestrijden, moet je op een heel andere manier kijken dan alleen straffen verhogen."

Het plan om criminelen in het buitenland onder te brengen is “volstrekt kansloos”, zegt van den Heuvel. “Omringende landen hebben eigen problemen. Daar zitten ze ook met overvolle cellen.” Zijn tip: “Creëer basiskampen voor zelfmelders." Daar moeten mensen die zich melden om een korte gevangenisstraf uit te zitten worden ondergebracht, om de druk op gevangenissen te verlichten.

Tekst gaat verder onder X.

'Commentaar vanaf zijlijn is makkelijk'

Van den Heuvel heeft zelf gefantaseerd over werken op het Binnenhof, zegt hij tegen Sven Kockelmann. "Ik volg het natuurlijk wel allemaal en naarmate je meer ervaring krijgt, denk je weleens: het is als journalist makkelijk om vanaf de zijlijn commentaar te geven en controles op de wetgevende en uitvoerende machten uit te voeren, maar neem zelf eens verantwoording. Ik heb daar mijn gedachten weleens over laten gaan, maar er is niet gebeld."

De journalist doet ook geen open sollicitatie. "Nee, hoor." Hij heeft bovendien ook twijfels over werken in de politiek. "Het lijkt mij eigenlijk ook wel een soort strafcorvee om daar op het Binnenhof te moeten verkeren. Politiek is heel veel compromissen sluiten, heel veel achterkamertjespolitiek." Maar, benadrukt hij: "Je kan wel je hele arbeidsbestaan wijden aan mensen beoordelen op hun daden, maar je moet zelf misschien ook weleens verantwoording nemen."

Vlaardingen

Tot slot uit Van den Heuvel kritiek op de aanpak van de situatie in Vlaardingen, waar een wijk al maandenlang geteisterd is door een reeks aanslagen. Woensdagmiddag werden opnieuw twee verdachten aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de mislukte aanslag vorige week op het huis van de overleden loodgieter Ron van Uffelen.

Het gebied is volgens Van den Heuvel "een warzone" geworden. “Hoe kan het dat opsporingsdiensten niet in staat zijn om de geest in de fles te krijgen? Het is onderschat vanaf het begin.”


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau