main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Judith Uitermark, minister van Binnenlandse Zaken
Goedemorgen Nederland - 23 augustus 2024 — 11:32

Minister: geen informatie dat ministers zijn afgeluisterd

Minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken en verantwoordelijk voor de inlichtingendienst AIVD heeft geen informatie dat ministers tijdens de ministerraad zijn afgeluisterd, zei ze vrijdag voor aanvang van het wekelijkse kabinetsberaad. Een dag eerder kwam naar buiten dat premier Dick Schoof alle elektronica zoals smartphones in de ban heeft gedaan tijdens de ministerraad, met het oog op mogelijke spionage.

Het beleid heeft niets te maken met de verhuizing van het ministersoverleg naar het Catshuis. Het is al ingevoerd bij de allereerste vergadering van het nieuwe kabinet, zegt Uitermark daarover. Ze weet niet wat de afwegingen zijn geweest van het vorige kabinet om mobieltjes en iPads niet te verbieden bij de vergadering.

Ze noemt de maatregel “verstandig in de huidige tijd waarin we weten dat er veel gehackt en afgeluisterd wordt”. Ze heeft geen informatie over een “directe aanleiding” voor de invoering van het verbod. Premier Schoof was eerder de baas van de inlichtingendienst AIVD. Bij de AIVD en MIVD mogen al jaren mobiele telefoons niet mee naar binnen om spionage te voorkomen.

Lees ook: 

Defensie ontdekt Chinese spionagesoftware op computersysteem

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor tweede keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de tweede keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

‘Gedupeerden toeslagenschandaal de dupe van wet tegen schijnzelfstandigheid’

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen is fel tegen het strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Hij is bang dat als de strenge handhaving per 1 januari 2025 ingaat,…

Lees meer

Van Vroonhoven benadrukt: Omtzigt keert terug als NSC-leider

Vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven (NSC) benadrukt dat haar partijleider Pieter Omtzigt slechts tijdelijk een stap terug doet. Hij keert terug als leider van de NSC-fractie…

Lees meer