main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP PHIL NIJHUIS
23 augustus 2024 — 15:57

Meerdere gemeenten werken aan extra opvangplekken voor Oekraïners

Meerdere Nederlandse gemeenten onderzoeken of het mogelijk is op korte termijn extra opvangplekken te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Er wordt onder meer gekeken naar uitbreiding van bestaande opvanglocaties of versnelling van eerder gemaakte bouwplannen, blijkt uit een rondgang van het ANP.

Onder meer Eindhoven, Enschede, Tilburg, Zevenaar, Noardeast-Fryslân, Oude IJsselstreek, Maassluis, Heemstede, Oldebroek, de regio Zaanstreek-Waterland, Heerenveen en Meierijstad geven aan concreet bezig te zijn met uitbreiding van het aantal opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Zo krijgt Eindhoven er binnenkort 279 nieuwe plekken bij in panden die daarvoor worden omgebouwd. “Deze plekken komen binnen twee tot acht weken gefaseerd beschikbaar”, zegt een woordvoerder. Op dit moment heeft Eindhoven 1274 opvangplekken.

In Tilburg wordt onderzocht of er op korte termijn nog een opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen bij kan komen. De 934 plekken die de gemeente beschikbaar heeft, zitten vol. “Er melden zich op dit moment meer mensen dan er plekken zijn”, aldus een woordvoerder. “We vangen op wat we kunnen plaatsen en verwijzen vervolgens door.”

‘Verwachten opnieuw extra opvangplekken’

Het Gelderse Zevenaar verwacht over twee à drie maanden nieuwe opvanglocaties te openen. “Als het mogelijk is proberen we de locaties eerder beschikbaar te krijgen door, in overleg met de aannemer, bepaalde delen van een gebouw met voorrang aan te pakken.” Op dit moment heeft de gemeente 195 plekken.

De gemeente Enschede heeft recent de gemeenteopvang uitgebreid met bijna honderd plaatsen. “We verwachten later dit jaar opnieuw extra opvangplekken te kunnen realiseren”, zegt een woordvoerder. Enschede heeft op dit moment ruim 530 vluchtelingen die in de opvang verblijven.

Zo’n twintig andere gemeenten geven aan dat het inrichten van meer opvangplekken op dit moment niet mogelijk of wenselijk is, bijvoorbeeld omdat ze al meer Oekraïners opvangen dan afgesproken of omdat ze simpelweg geen plek hebben. “De komende weken kijken we of we nog iets kunnen doen, maar het effect zal marginaal zijn”, laat Groningen bijvoorbeeld weten. De stad heeft nu plek voor zo’n negenhonderd vluchtelingen, maar die opvang zit zo goed als vol. Ook Hilversum, Katwijk, Losser, Moerdijk, Nieuwegein, Vlaardingen en Ridderkerk zien geen opties voor extra plekken op korte termijn.

Krapte houdt aan

Uit de meest recente cijfers van de overheid komt naar voren dat de krapte in de gemeentelijke opvang van Oekraïners aanhoudt. De locaties hadden eind vorige week 230 bedden direct beschikbaar, tegen 220 een week eerder en 240 begin augustus. In totaal zijn er 92.170 bedden voor Oekraïense vluchtelingen. Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) heeft gemeenten onlangs verzocht zo snel mogelijk voor meer opvangplekken te zorgen. Volgens het kabinet zijn per januari 120.000 bedden nodig.

Maandag maakte de Veiligheidsregio Utrecht bekend dat de opvanghub in de Jaarbeurs in Utrecht voorlopig geen nieuwe Oekraïense vluchtelingen opneemt. De hub was te vol en er waren te weinig plekken in het land om voor doorstroom te zorgen.

Lees ook: 

Oekraïne zegt tegenoffensief in regio Charkiv te zijn begonnen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor tweede keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de tweede keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

‘Gedupeerden toeslagenschandaal de dupe van wet tegen schijnzelfstandigheid’

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen is fel tegen het strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Hij is bang dat als de strenge handhaving per 1 januari 2025 ingaat,…

Lees meer

Van Vroonhoven benadrukt: Omtzigt keert terug als NSC-leider

Vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven (NSC) benadrukt dat haar partijleider Pieter Omtzigt slechts tijdelijk een stap terug doet. Hij keert terug als leider van de NSC-fractie…

Lees meer