main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
23 augustus 2024 — 15:01

Chefs Rotterdamse politie leggen functie neer na klachten over onveilige werksfeer

De twee teamchefs van het Basisteam Centrum van de Rotterdamse politie hebben hun functie neergelegd na alle ophef van de laatste dagen over het werkklimaat binnen het team. Een politiewoordvoerder bevestigt berichtgeving hierover van het AD. Volgens de zegsvrouw voelen de twee zich door alle in- en externe ophef “niet meer de aangewezen personen om de verandering vorm te geven”.

Afgelopen week werd bekend dat volgens een intern rapport agenten uit het team zouden klagen over onder meer racisme, pesterijen en vrouwonvriendelijk gedrag. Politiechef Fred Westerbeke liet weten dat de leiding van de politie Rotterdam is geschrokken van de conclusies uit het rapport. “Uit de uitkomsten blijkt dat het op meerdere fronten (onder meer op het gebied van leiderschap en omgangsvormen) niet goed gaat binnen het team. Als het gaat om pesterijen, vrouwonvriendelijk gedrag, racisme, dan is daar echt geen ruimte meer voor. Die grens is bereikt”, meldde Westerbeke. Ook minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) noemde het rapport schokkend.

De twee chefs leggen hun functie per 1 september neer. Wat zij daarna gaan doen, is nog onduidelijk. Het team zelf is volgens de woordvoerder door het vertrek van de chefs niet stuurloos. Hun rol en taken worden waargenomen en de politie gaat op zoek naar nieuwe teamchefs.

Lees ook:

Rotterdamse politieleiding moet stappen zetten voor veilig werkklimaat

Door: Steve Oosterkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

De gemiddelde millennial leaset dingen zoals een fiets, auto of zelfs een huisdier. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt of deze trend verstandig is voor de portemonnee.

Vrijdagavond 23.10 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor tweede keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de tweede keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

‘Gedupeerden toeslagenschandaal de dupe van wet tegen schijnzelfstandigheid’

VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen is fel tegen het strenger handhaven op schijnzelfstandigheid. Hij is bang dat als de strenge handhaving per 1 januari 2025 ingaat,…

Lees meer

Van Vroonhoven benadrukt: Omtzigt keert terug als NSC-leider

Vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven (NSC) benadrukt dat haar partijleider Pieter Omtzigt slechts tijdelijk een stap terug doet. Hij keert terug als leider van de NSC-fractie…

Lees meer