Kabinet in gesprek over miljoenennota en mogelijke bezuinigingen
Gaat het kabinet bezuinigen en, zo ja, waarop precies? Deze vragen komen ter tafel als premier Dick Schoof woensdag zijn kabinetsleden ontvangt in het Catshuis voor de eerste begrotingsraad. Dan beginnen de onderhandelingen over de miljoenennota die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Het begrotingstekort blijft in 2025 weliswaar onder de in Europa afgesproken grens, maar komt daar volgens het Centraal Planbureau (CPB) wel steeds dichterbij.
Dat tekort loopt volgend jaar op tot 2,6 procent van de economie (bruto binnenlands product), maakte het CPB afgelopen vrijdag bekend. Deze verwachting is gunstiger dan de 2,8 procent waar de cijferaars eerder rekening mee hielden, maar ligt nog steeds in de buurt van het in Europa afgesproken maximum van 3 procent.
Schoof is “niet negatief” over de cijfers, maar zegt “ook geen dansje” te doen. De premier is het eens met de vaststelling van het CPB dat “inkomsten en uitgaven niet in evenwicht met elkaar zijn” en erkent dat bijsturen nodig is op de lange termijn. Tijdens de gesprekken moet blijken hoe snel het kabinet daarmee wil beginnen.
Zuinige stand
De cijfers zijn in elk geval aanleiding voor minister van Financiën Eelco Heinen om over te schakelen op de zuinige stand. Voor nieuw beleid stelt hij geen geld beschikbaar. Op bezuinigingen wil hij nog niet vooruitlopen, al sluit hij die niet uit. De bewindsman wijst daarbij ook steevast op de afspraken die hierover zijn gemaakt in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Daarin staat dat het kabinet als eerste kijkt naar bezuinigen als het begrotingstekort boven de in Europa afgesproken grens dreigt uit te komen.
Extra uitgaven moeten bovendien “gedekt” worden, zei Heinen vorige week voor aanvang van de ministerraad. Hij doelt daarmee op meerdere financiële tegenvallers die samen tot in de miljarden optellen. Het kabinet moet bijvoorbeeld geld terugbetalen na rechterlijke uitspraken over box 3, de verkoop van de Duitse tak van staatsbedrijf TenneT is mislukt en gedupeerde ouders in het toeslagenschandaal krijgen meer compensatie.
Begrotingsbespreking ‘nog best stevig’
Schoof voorziet een begrotingsbespreking tussen de ministers die “nog best wel stevig” wordt. Onderwijsminister Eppo Bruins heeft al laten weten dat op zijn departement “niet veel te halen valt”, ook omdat hier al wordt bezuinigd. Defensieminister Ruben Brekelmans wil hoe dan ook vasthouden aan de investeringen in defensie, zodat Nederland zich houdt aan de afspraken in het militaire bondgenootschap NAVO.
Lees ook:
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Diefstal op de werkvloer een taboe
Diefstal op de werkvloer vindt op grote schaal plaats, maar bedrijven durven vaak niet aan de bel te trekken.
Waar ligt de grens bij diefstal op de werkvloer? En wat kunnen werkgevers doen om diefstal te voorkomen?
Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.
Het bedrijfsleven zamelt dit jaar meer statiegeldverpakkingen in, maar het zijn er nog steeds niet genoeg, verwacht Verpact, de organisatie die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk…
Lees meerSpanje stuurt 10.000 politieagenten en troepen naar Oost-Valencia om het noodweer dat grote delen van het gebied verwoestte en meer dan tweehonderd mensen het leven…
Lees meerMuseumliefhebbers kunnen zaterdagavond tot in de nacht musea bezoeken in de hoofdstad. Het Rijksmuseum blijft tijdens de jaarlijkse Museumnacht gesloten, omdat klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR)…
Lees meerDe politie heeft na een brand in een flat aan de Oosterhamriklaan in Groningen een 50-jarige man uit die stad aangehouden. Hij wordt verdacht van…
Lees meerEen verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg mag niet meer in de zorg werken, omdat hij een relatie heeft gekregen met een patiënte in een instelling….
Lees meerEr wordt regelmatig gefraudeerd met doktersrecepten, waar de maatschappij uiteindelijk financieel voor opdraait. Dat zegt Sai Hong Lam, apotheker in Amsterdam, in de rubriek De…
Lees meerDe BoerBurgerBeweging is fel tegen mogelijke extra klimaatregelen. Dat laat BBB-Tweede Kamerlid Henk Vermeer weten in Café Kockelmann op NPO 2, in aanloop naar het…
Lees meerFaissal Taghi, de oudste zoon van Ridouan Taghi, verscheen vrijdag voor het eerst voor de rechter. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie,…
Lees meerDe Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de politie een dwangsom opgelegd om haar niet goed functionerende communicatiesysteem C2000. Volgens een woordvoerder van de inspectie doet de politie…
Lees meerKookboekenliefhebbers en thuiskoks kunnen deze week hun hart ophalen: de kookboekenweek is begonnen. Van meesterlijke recepten tot inspirerende kookverhalen – tijdens deze week staat alles…
Lees meerStaatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) stapt op. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. Idsinga lag afgelopen week onder vuur, omdat hij zijn…
Lees meerNa 34 jaar komt er een einde aan een tijdperk op Urk: Meindert en Harmen stoppen met hun iconische snackbar Meun. Voor vele Urkers en…
Lees meerDiefstal op de werkvloer komt overal voor, al is het niet altijd duidelijk of iets diefstal is of niet. Het hangt volgens arbeidsrechtadvocaat Petra Willems…
Lees meerIn Noord-Brabant woedt een heuse dakdekkersoorlog. De afgelopen maanden vonden er in Den Bosch twintig aanslagen plaats die gerelateerd zijn aan de beroepsgroep waarin sprake…
Lees meerDe supermarktmedewerker, politieagent, gehandicaptenverzorger en leraar. Allemaal zouden ze voor 700 tot 800 euro huur een eigen stekkie moeten krijgen, maar ook in de regio…
Lees meer