main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Stembureau-medewerksters in afwachting van stemgerechtigden op Sint-Maarten.
Goedemorgen Nederland - 20 augustus 2024 — 11:51

Nipte overwinning voor partij oud-premier Jacobs op Sint-Maarten

Bij de verkiezingen op Sint-Maarten van maandag 19 augustus zijn zeven verschillende partijen gekozen in het nieuwe parlement, dat 15 leden telt. Daarmee is er sprake van een heel diverse uitslag. Drie partijen hebben drie zetels behaald.

De voorlopige uitslag laat zien dat de National Alliance (NA) van oud-premier Silveria Jacobs de meeste stemmen heeft gekregen (2264 stemmen), gevolgd door de URSM van huidig premier Luc Mercelina met 2230 stemmen en de Democratische partij (DP) van oudgediende Sarah Wescot-Williams met 2069 stemmen. Oud-onderwijzeres Jacobs (56) was premier van twee regeringen tussen 2019 en 2024 en zorgde voor relatieve politieke rust op het eiland. Alles wijst erop dat zij opnieuw een regering mag gaan vormen.

Middelpartij

NA is een van de grootste partijen van het land en speelde in de afgelopen twintig jaar een belangrijke rol in diverse regeringen. Het is net als de in 1954 opgerichte DP een middenpartij. Ook de DP droeg in de afgelopen decennia vaak regeringsverantwoordelijkheid. De URSM is vooral populair dankzij haar leider, chirurg Mercelina, die zegt het eiland ‘weerbaarder’ te willen maken.

De enige nieuwe partij die een zetel wist te halen is SAM van oud-parlementariër Franklin Meyers. De partij OMC van Olivier Arrindell haalde niet voldoende stemmen voor een zetel. Arrindell kwam vorige week in het nieuws toen zijn auto werd beschoten. Daarbij kwam zijn echtgenote om het leven.

Veiligheid rond verkiezingen

Voor de verkiezingen had Sint-Maarten de hulp ingeroepen van agenten uit andere landen van het Caribisch deel van het Koninkrijk om te patrouilleren op straat. Er was daardoor opvallend veel politie aanwezig, maar er zijn geen grote incidenten gemeld.

De stembussen op het eiland sloten om 20.00 uur (lokale tijd). In totaal is 60 procent van het aantal stemgerechtigden gaan stemmen, er zijn 13.964 geldige stemmen geteld. Het duurde tot dinsdagochtend 04.00 uur voordat alle stemmen waren geteld en de voorlopige resultaten konden worden bekendgemaakt.

Lees ook:

Lagere opkomst en veel patrouilles bij verkiezingen Sint-Maarten

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
Japanse en Braziliaanse gewassen uit Nederlandse kassen: ‘Hier zijn we goed in’

Nederland is een kassenland, maar in de glazen groeimachines worden meer en meer exotische producten geteeld. Van hete peper tot vanille. Niets is telers te…

Lees meer

ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer