main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Redding na de Ramp - 19 augustus 2024 — 10:03

Hoe de toen 14-jarige Gaël de vuurwerkramp van Enschede overleefde: ‘Ik dacht shit, ik ga dood’

13 mei 2000 staat te boek als een gitzwarte dag in de Nederlandse geschiedenis. Het is de dag van de vuurwerkramp in Enschede. In totaal vielen er 23 doden en bijna 1000 gewonden, maar het scheelde niet veel of er waren 24 mensen om het leven gekomen. Gelukkig voor de toen 14-jarige Gaël, kan hij dankzij een alerte brandweerman het verhaal nu nog navertellen.

De ramp begon onschuldig, met wat rookpluimen die boven de daken uitstegen. Gaël was daar ook getuige van en besloot samen met zijn broer en vier vrienden van dichtbij te bekijken wat er aan de hand was. “We gingen kijken bij een brandje, omdat dat ons wel spannend leek”, blikt Gaël terug in het WNL-programma Redding na de Ramp op NPO 1.

Niet veel later liep het volledig uit de hand. Rookwolken toverden de strakblauwe lucht om tot een grijze hemel en vuurwerk zorgde voor oorverdovende knallen. Gaël wist direct dat het goed mis was en dook onder een afdakje om zich veilig te houden. Op een gegeven moment dacht Gaël dat het wat rustiger werd en zag hij zijn kans schoon om ervandoor te gaan. “Ik stond op, zette drie stappen en opeens kwam de grote explosie.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

‘Shit, ik ga dood’

Alsof een deken van lucht hem optilde en tien meter verderop op de grond smeet, omschrijft Gaël het gevoel van toen. “Ik stond op en keek naar beneden. Ik had lichte kleding aan en zag het bloed door mijn kleding heen lopen. Ik dacht: shit, ik ben gewond.”

Met de kracht die hij nog heeft, strompelt Gaël naar een huis in de buurt. “Ik lag tegen de trap aan en zag het bloed over de tegels lopen. De bloedplas om mij heen werd steeds groter.” Op dat moment verschijnt er in de deuropening een brandweerman.

Het zien van de brandweerman gaf hem een gevoel van opluchting, maar dat sloeg al snel over in paniek. “Het eerste wat hij in zijn portofoon zei: ‘Er ligt hier een jongetje, hij gaat dood, hij gaat dood! We moeten nu een ambulance hebben!’. Ik dacht shit, ik ga dood.”

De brandweerman ging meteen over tot actie, wees anderen in de buurt aan om te helpen en samen brachten zij Gaël naar de ambulance. “Ik werd gelijk de operatiekamer ingerold en werd pas twee weken later wakker.”

Tekening

Dat Gaël de ramp overleefde is een wonder te noemen. Daar staat hij dagelijks bij stil, evenals bij de brandweerman. De persoon die zijn leven redde, heeft hij sinds de vuurwerkramp nooit meer gezien.

Gaël hoopt dat die ontmoeting wel ooit plaatsvindt. Hij heeft namelijk voor de brandweerman een tekening gemaakt, van het moment dat zijn redder in de deuropening verscheen. “Dat was het belangrijkste en meest bepalende moment van mijn leven. Hij is echt mijn redder. Daar ben ik hem met mijn leven dankbaar voor.”

Gaël hoopt ruim 20 jaar later zijn redder eindelijk te ontmoeten. Gaat het lukken om de brandweerman op te sporen en kan hij de tekening van Gaël een mooi plekje geven in zijn huis? Dat zie je dinsdag om 21.20 uur (NPO 1) in Redding na de Ramp van Omroep WNL. Eerdere uitzendingen zie je op NPO Start.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan om een enorme zak geld te investeren in de toekomst, anders vallen we in het niet bij het economische geweld in de VS en China.

En dichter bij huis waren daar natuurlijk koopkrachtplaatjes, mooie hoedjes en grote beloftes. Hoe ligt het land er economisch bij na Prinsjesdag?

Die vraag stelt Martijn de Greve aan:

  • Michiel Dijkman, directeur van het Utrecht Economic Board;
  • Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board;
  • En Jean Dohmen, financieel journalist van het FD.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Vanavond 20.30 uur

Minister Eelco Heinen en minister Judith Uitermark bij Rick Nieman

Rick Nieman ontving in WNL Op Zondag de volgende prominente gasten:
  • Minister van Financiën Eelco Heinen (VVD) over de Miljoenennota;
  • Minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark over haar politieke drijfveren;
  • Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim over Market Garden, oorlogsvoering toen en nu;
  • De Belgische schrijver Johan Op de Beeck over zijn boek ‘De verscheurde staten van Amerika’. Hoe de Amerikaanse burgeroorlog van 1861 nog steeds doorwerkt in het Amerika van vandaag.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.

Investeringen van dit kabinet om concurrerend te blijven zijn als ‘happen in een suikerspin’

Het huidige kabinet wil fors investeren in de regio; van treinverbindingen tot aan het aantrekken van personeel. Maar in de miljoenennota is daar maar weinig…

Lees meer

Goede verbinding met Randstad essentieel voor Twente, maar die met Duitsland essentiëler

De regio Twente wil groeien en om de regio die groei door te laten maken, zijn goede verbindingen met de rest van het land én…

Lees meer

Vakbond wil dat Feyenoord kijkt naar veiligheid horecapersoneel

Feyenoord moet goed kijken naar hoe horecamedewerkers in de toekomst bij supportersgeweld zo snel mogelijk weg kunnen komen. Edwin Vlek, voorzitter van vakbond FNV Horeca,…

Lees meer

F16’s worden vrijdag definitief uitgezwaaid

De Koninklijke Luchtmacht neemt vrijdag vanaf vliegbasis Volkel afscheid van alle Nederlandse F-16’s. Na 45 gebruiksjaren gaan de toestellen weg. Minimaal zes toestellen maken in…

Lees meer

Honderdste warme dag van het jaar een feit

Maandag werd in De Bilt om 12.30 uur een temperatuur van 20,2 graden genoteerd, meldt Weeronline. Daarmee is het de honderdste warme dag van dit…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: wat moeten we doen om de komende vijftien Prinsjesdagen welvarend te blijven?

Den Haag heeft er een aantal enerverende economische weken op zitten. Eerst was daar groot nieuws vanuit Brussel: de Italiaanse mastodont Draghi spoorde ons aan…

Lees meer

Huizenprijzen stijgen naar record van gemiddeld dik 466.000 euro

De Nederlandse huizenprijzen zijn vorige maand naar een nieuw record gestegen. Huizenkopers telden gemiddeld meer dan 466.000 euro neer voor bestaande koopwoningen, volgt uit nieuwe…

Lees meer

Oud-asielminister Verdonk: ‘Kom op met die noodwet en haal de spreidingswet van tafel’

Voormalig asielminister Rita Verdonk (oud-VVD) hoopt dat huidig asielminister Marjolein Faber (PVV) snel met de spoedwet komt om de migratiestroom in te dammen. Dat zegt…

Lees meer