main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Redding na de Ramp - 12 augustus 2024 — 09:52

Yvonne overleefde de tsunami in 2004: ‘Ik heb me vastgehouden aan een matras en riep: ik ga dood!’

Op Tweede Kerstdag 2004 werden delen van Azië opgeschrikt door een enorme tsunami. De Nederlandse Yvonne Doeser en haar vader Wim overleefden de ramp ternauwernood. “Het enige wat ik me eigenlijk nog kan herinneren is dat ik me vasthield aan het matras en hardop riep: ik ga dood! Ik verdrink!”, vertelt ze in Redding na de Ramp op NPO 1.

Yvonne en haar familie kwamen graag in Thailand om vakantie te vieren. Zo ook die beruchte dag in 2004, toen een tsunami bijna een kwart miljoen mensen het leven heeft gekost. “Op het moment dat ik in de badkamer stond, hoorde ik geklop op mijn deur. Ik stak mijn hoofd naar buiten om te kijken wat er aan de hand was”, vertelt ze. “Op dat moment zag ik allemaal zwart water onder mijn deur stromen. Voordat ik er erg in had, brak de onderkant van de deur.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Binnen de kortste keren vulde de kamer zich met water. Yvonne vertelt: “Het enige wat ik me eigenlijk nog kan herinneren, is dat ik me vasthield aan het matras en hardop riep: ik ga dood! Ik verdrink!” Haar vader trok haar uit de kamer, maar op het moment dat de tweede golf aankwam, werd Yvonne alsnog meegesleurd door het woeste water.

De Canadese Sarah en een Nederlandse manager

Yvonne verloor kort nadat de tsunami toesloeg haar vader uit het oog. Omdat ze gewond was geraakt aan haar buik, werd ze naar het ziekenhuis gebracht. Daar kreeg ze de medische hulp die ze nodig had en ontmoette ze de Canadese Sarah, die ook haar familie was kwijtgeraakt. Sarah en Yvonne lieten elkaar niet meer los tot ze beiden hun familie hadden teruggevonden.

“We zijn toen in het guest house terechtgekomen waar zij verbleef en daar werden we op warme wijze ontvangen. Ook door de manager die daar destijds toen rondliep”, vertelt Yvonne. De manager was ook een Nederlander en bood aan om haar vader te helpen zoeken, wat uiteindelijk ook lukte. Daarna hebben ze elkaar allemaal nooit meer gezien.

Twintig jaar later wil Yvonne dolgraag haar twee redders bedanken. Lukt het Welmoed om Sarah en de Nederlandse manager op te sporen? Kijk dinsdag om 21.20 uur naar Redding na de Ramp op NPO 1. Of kijk de uitzending terug op NPO Start.

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer