De kwestie Arib toont aan dat er harde regels moeten komen voor onderzoeksbureaus: ‘Het is het Wilde Westen’
Een gecertificeerd, commercieel onderzoeksbureau oprichten blijkt in de praktijk kinderlijk eenvoudig te zijn. De onderzoeksbureaus schieten als paddenstoelen uit de grond en worden ingeschakeld om gevoelige kwesties zoals 'grensoverschrijdend gedrag' op de werkvloer te onderzoeken. Regelgeving rondom dit soort bureaus is er nauwelijks.
"Je hebt een paar honderd euro nodig om een certificaat te kopen. Je hoeft niet eens een bewijs van goed gedrag te overhandigen en je bent al privédetective", heeft Ariejan Korteweg, verslaggever bij de Volkskrant, uitgezocht. En dat is volgens hem kwalijk, legt hij uit in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1, omdat in het geval van 'onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag' onderzoekers zich op een hellend vlak bevinden vanwege het 'forensische element'.
Tekst gaat verder onder de X.
Een commercieel onderzoeksbureau opzetten dat onderzoek doet naar 'grensoverschrijdend gedrag' is 'kinderlijk eenvoudig'. "Je hebt een paar honderd euro nodig voor een certificaat, dan ben je al privédetective", heeft @AriejanKorteweg van de Volkskrant uitgezocht #WNL pic.twitter.com/TcBrCl4asn
— WNL Haagse Lobby (@WNLHaagseLobby) August 12, 2024
Onderzoekbureaus
Het ontbreekt onderzoeksbureaus volgens de Volkskrant-journalist sowieso aan strenge regels. Korteweg noemt 'de kwestie Arib' exemplarisch voor hoe amateuristisch onderzoeksbureaus te werk gaan. "Het is net het Wilde Westen. De regelgeving moet veel strenger."
Luister de podcast:
Khadija Arib
Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib vertrok op 1 november 2022 na een lange politieke carrière zonder afscheid uit de Tweede Kamer. Toenmalig Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaf opdracht tot een onderzoek vanwege meldingen van grensoverschrijdend gedrag van Arib. De oud-Kamervoorzitter heeft niet meegewerkt aan het onderzoek en gaf aan 'de gang van zaken niet eerlijk te vinden'
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Dat onderzoek was op 31 oktober 2023 klaar. Het presidium van de Tweede Kamer concludeerde dat Arib zorgde voor een sociaal onveilige werkomgeving, maar de onderzoekers hebben die conclusie niet met zoveel woorden in hun samenvatting gezet. Wel beschreven zij daarin verschillende incidenten.
"We weten nog steeds niet wat er in dat rapport staat. Dat is geheim en dat is heel onbevredigend, want je wilt weten of iemand terecht weg is gestuurd ondanks de enorme verdienste", zegt Korteweg. Korteweg besluit: "Arib is volledig aan de kant gezet, die is klaar terwijl we niets van de inhoud van het onderzoek naar haar handelen af weten."