main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Milan Nedeljković. Foto ANP.
Stand van Nederland - 10 augustus 2024 — 15:32

Hoofd productie BMW pleit voor eigen rijbaan elektrische auto’s

Elektrische auto’s moeten hun eigen rijbaan op de snelweg krijgen. Dit vindt het hoofd van de productie bij BMW, Milan Nedeljković. Met een eigen rijbaan kunnen elektrische auto’s voertuigen met een verbrandingsmotor makkelijker inhalen en wordt een stekkerauto kopen aantrekkelijker, beredeneert hij.

“Als je constant wordt ingehaald door elektrische auto’s terwijl je vaststaat in het verkeer, zouden veel mensen overwegen over te stappen”, zegt hij tegen de Duitse krant Münchner Merkur. Hij stelt ook voor elektrische auto’s speciale toegang tot stadscentra te geven en ze gratis te laten parkeren om de vraag aan te jagen.

Nedeljković stelt dat zo’n voorkeursbehandeling een alternatief kan zijn voor het verkoopverbod van nieuwe voertuigen die op benzine of diesel rijden, een maatregel die de EU vanaf 2035 wil invoeren. Ook vindt hij aanschafprikkels van overheden voor elektrische auto’s op de lange termijn geen goed idee.

Meer elektrische auto’s verkocht

BMW, dat ook de merken MINI en Rolls-Royce heeft, maakte onlangs bekend meer dan 1,2 miljoen voertuigen te hebben verkocht in de eerste helft van dit jaar. Dat is iets minder dan in die periode een jaar eerder, maar het concern uit München verkocht wel veel meer elektrische modellen. BMW verkocht daarvan 190.614 stuks, bijna een kwart meer dan in de eerste helft van vorig jaar. Het aandeel volledig elektrische voertuigen steeg van 12,6 procent naar 15,7 procent.

Het concern gaat de productie in Duitsland dit jaar flink opschroeven naar ruim een miljoen auto’s, zegt Nedeljković verder. Vorig jaar produceerde BMW 936.000 auto’s in zijn vier Duitse productielocaties, waaronder in München. Het concern investeerde volgens hem de afgelopen vijf jaar 5 miljard euro in de Duitse productielocaties. BMW fabriceert ook auto’s in China en de Verenigde Staten.

Lees ook:

Elektrische auto wint aan populariteit in Nederland

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer