main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: AFP. Niklas Wellen confronteert Duco Telgenkamp na de finale met zijn gedrag.
Goedemorgen Nederland - 9 augustus 2024 — 09:47

Goud voor hockeymannen, maar kritiek op Telgenkamp

De hockeyers van Oranje zijn voor het eerst sinds 2000 olympisch kampioen geworden. Het Nederlands team, dat na twaalf jaar terugkeerde in de eindstrijd op de Spelen, versloeg Duitsland na shoot-outs: 3-1. Na de reguliere speeltijd was de stand, na een wedstrijd met weinig gevaar voor beide doelen, 1-1.

Oranje-doelman Pirmin Blaak vervulde een hoofdrol. In de shoot-out-serie stopte hij liefst drie shoot-outs van de Duitsers. Namens Nederland maakte Duco Telgenkamp de beslissende shoot-out.

Direct na de laatste shoot-out ontstond er een groot feest op het veld. De 36-jarige Blaak werd opgetild en jutte het publiek op. Sommige Duitsers konden de nederlaag lastig verkroppen en zochten de confrontatie met Nederlandse spelers.

Thierry Brinkman opende in de reguliere speeltijd in de 46e minuut de score. Hij volleerde van dichtbij raak na een voorzet van Koen Bijen. Kort daarna maakte Thies Prinz gelijk door raak te schieten vanaf de rand van de cirkel. Hij kon aanleggen nadat een strafcorner verkeerd was gestopt.

In de eerste drie kwartier kregen beide ploegen weinig mogelijkheden en viel er ook niet veel te genieten voor het publiek in het Yves-du-Manoir Stadion, dat met zo’n 15.000 toeschouwers was uitverkocht.

Nadat Brinkman Oranje op 1-0 had gezet werd de wedstrijd een stuk levendiger en dat resulteerde snel in de gelijkmaker. Het publiek ging nadrukkelijk achter beide landen staan, maar gescoord werd er niet meer. Direct na het laatste fluitsignaal moesten vijf spelers één voor één op de doelman van de tegenstander af. De eerste twee shoot-outs van Oranje gingen mis, maar de drie die daarop volgden waren wel raak.

In de groepsfase had Oranje nog met 1-0 verloren van Duitsland. Dat betekende de enige nederlaag van het toernooi.

Verjonging van het team

Op de vorige Spelen, in Tokio, verloor Oranje nog in de kwartfinales. Australië was toen na shoot-outs te sterk. Kort na de Spelen nam Jeroen Delmee de functie van bondscoach over van Max Caldas. Hij sprak toen van “een nieuwe weg inslaan”. Er werd flink verjongd en afscheid genomen van een aantal oudgedienden.

24 jaar geleden was Oranje in Sydney in de finale te sterk voor Zuid-Korea. Delmee maakte toen deel uit van de selectie. Vier jaar eerder, in Atlanta, veroverde Delmee ook goud met zijn ploeggenoten.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!

Paul van Ass, de bondscoach van de vrouwen en vader van speler Seve, was aandachtig toeschouwer op de tribune. Hij neemt het vrijdag met zijn ploeg in de finale van het vrouwentoernooi op tegen China.

Telgenkamp zegt sorry

Hockeyer Duco Telgenkamp heeft spijt van de manier waarop hij de Duitse doelman Jean-Paul Danneberg provoceerde na zijn beslissende shoot-out in de gewonnen olympische hockeyfinale. “Dat had ik niet mogen doen, maar het raakte mij persoonlijk dat hij had gezegd dat wij bang voor hen waren. En volgens mij zie ik er niet bang uit”, zei de zelfverzekerde aanvaller (22) na het winnen van olympisch goud.

De keeper had in aanloop naar de eindstrijd gezegd dat hij dacht dat Oranje bang zou zijn voor Duitsland. “We komen daar met een hele brede borst naar voren binnen, omdat ik denk dat de Nederlanders echt bang voor ons zijn”, had hij laten optekenen.

Volgens Telgenkamp is Danneberg al eerder vervelend geweest. “En tijdens de wedstrijd zei hij ook weer dingen. Sport is voor mij persoonlijk en niet zakelijk, dus er is voor mij heel weinig nodig om geprovoceerd te raken. Daarom zocht ik hem op nadat ik mijn shoot-out had gescoord. Maar we zijn mannen onder elkaar. Zij zijn boos en wij waren niet bang. En we hebben goud.”

Mediatraining

De spelers van Oranje lazen de uitspraken van Danneberg in een Duitse krant, vertelde Oranje-doelman Pirmin Blaak. “Les één van de mediatraining is: praat niet over je tegenstander op die manier. Hij doet dat wel. Dus we hadden een foto van hem uitgeprint en ik wilde hem ook nog in de dug-out hangen. We zijn geen ideale schoonzonen, je moet ook een beetje vies zijn.”

De Duitse international Niklas Wellen noemde de sussende vinger voor de mond van Telgenkamp “het meest onsportieve gedrag dat hij ooit van een winnaar” heeft gezien. “Hij heeft het mooiste moment van zijn leven, wint goud op de Olympische Spelen en rent naar onze keeper, die op de grond ligt en huilt”, uitte Wellen zijn ongenoegen.

De actie kwam Telgenkamp op Duits boegeroep te staan toen hij zijn gouden medaille in ontvangst nam. “Dat heb ik niet gehoord. Ik heb alleen naar de Oranje-fans gekeken. En die waren volgens mij hartstikke happy.”

Lees ook:

Van Rouwendaal draagt olympische titel op aan haar overleden hondje Rio: ‘Hij was mijn alles’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

Van Vroonhoven benadrukt: Omtzigt keert terug als NSC-leider

Vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven (NSC) benadrukt dat haar partijleider Pieter Omtzigt slechts tijdelijk een stap terug doet. Hij keert terug als leider van de NSC-fractie…

Lees meer

Trump heeft weinig trek in nieuw debat met Harris

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump weet na het debat van vannacht tegen de Democraat Kamala Harris nog niet of hij behoefte heeft aan een volgende…

Lees meer

Van der Plas verrast door ‘rigoureus besluit’ van Omtzigt

BBB-leider Caroline van der Plas is “verrast” door de “rigoureuze beslissing” van NSC-leider Pieter Omtzigt om tijdelijk een stap terug te doen. Ze denkt niet…

Lees meer

NSC-leider Omtzigt doet tijdelijk stap terug, mist begrotingsdebat

NSC-leider Pieter Omtzigt ontbreekt volgende week bij het belangrijke debat over de plannen voor volgend jaar die het kabinet op Prinsjesdag presenteert. Hij doet “even…

Lees meer

PvdA-partijvoorzitter wil leden die bestaansrecht Israël ontkennen niet royeren: ‘Ruimte voor discussie’

PvdA-voorzitter Esther-Mirjam Sent is niet van plan om de leden die in een open brief oproepen om het bestaansrecht van Israël te ontkennen én terreurorganisatie…

Lees meer

We gaan 10 euro meer betalen aan onze zorgpremie: ‘Dat is het gevolg van de kabinetsplannen’

We zijn 10 euro per maand meer kwijt aan onze zorgverzekering, blijkt uit uitgelekte Prinsjesdagplannen die in handen zijn van De Telegraaf. Een doorn in…

Lees meer

Kamer blijft bij leeftijdsgrens fatbikes ondanks twijfel minister

PVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…

Lees meer

Rabobank denkt dat huizenprijzen nog harder stijgen

Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…

Lees meer

Bedrijven keren opnieuw voor record aan dividend uit

Bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…

Lees meer