main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 7 augustus 2024 — 11:50

Prijsvergelijker: terugleververgoeding zonnepanelen fors omlaag

Eigenaren van zonnepanelen krijgen steeds minder voor de overtollige elektriciteit die ze terugleveren aan het stroomnet. De gemiddelde terugleververgoeding voor huishoudens met zonnepanelen is in een jaar tijd bijna gehalveerd, constateert Overstappen.nl.

Volgens de vergelijkingswebsite bedraagt de gemiddelde vergoeding in de markt deze maand nog maar 4,84 cent per kilowattuur. Een jaar eerder lag het gemiddelde nog op 8,48 cent. Er zijn ook leveranciers waar de terugleververgoeding volledig verdwijnt of is teruggebracht tot 1 cent.

Energieleveranciers maken kosten door klanten met zonnepanelen door de salderingsregeling, die het mogelijk maakt te veel opgewekte stroom die zonnepanelen leveren aan het elektriciteitsnet af te trekken van het eigen verbruik op andere momenten in het jaar. Mensen met zonnepanelen ‘betalen’ zo met dure stroom op momenten van grote vraag en weinig aanbod, terwijl zonnepanelen vaak stroom terugleveren als er veel elektriciteit voorhanden is en de prijzen laag zijn.

Eerste Kamer

Eerder lag er in Den Haag al een wetsvoorstel om de salderingsregeling te verlagen. Maar dat is eerder dit jaar door de Eerste Kamer weggestemd. Sindsdien hebben energiebedrijven niet alleen de vergoedingen verlaagd, maar zijn veel ondernemingen ook begonnen met het in rekening brengen van speciale kosten voor het terugleveren van stroom aan het stroomnet.

Een en ander betekent ook dat mensen langer doen over het terugverdienen van hun investering in zonnepanelen. Volgens energie-expert Tom Schlagwein van Overstappen.nl zijn thuisbatterijen hierdoor steeds aantrekkelijker.

“Je slaat zo twee vliegen in één klap: aan de ene kant vermijd je de lage terugleververgoeding en aan de andere kant gebruik je de stroom zelf waardoor je geen verbruikstarief betaalt”, stelt Schlagwein. “Daarnaast zijn ook de leverancier en netbeheerder geholpen met de ontlasting van het stroomnet. Een aantal energieleveranciers startte onlangs al een campagne om de consument te stimuleren meer opgewekte energie zelf te gebruiken.”

Lees ook:

Wéér een tegenvaller voor eigenaar zonnepanelen: opbrengst daalt door regenval

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer

Of hij nou wil of niet, Wopke Hoekstra is vanaf nu ‘mister klimaat’: ‘Toch apart’

Wopke Hoekstra, de Nederlandse Europees Commissaris, weet het nu zeker: hij kan zich de komende vijf jaar gaan richten op klimaat en schone groei. En…

Lees meer

Als kroongetuige krijg je écht geen zak geld op een tropisch eiland

Over kroongetuigen en getuigenbeschermingsprogramma’s bestaan veel vooroordelen. Zo wordt er soms gedacht dat iemand met een zak geld naar een tropisch eiland kan worden gestuurd….

Lees meer

Leidt de ‘nee’ van NSC op de noodwet voor asiel tot de eerste kabinetscrisis?

Het lijkt erop dat de eerste – echt grote impasse – van dit nieuwe kabinet met rasse schrede nadert. De noodwet voor de asielcrisis die…

Lees meer