Het gaat slechter dan ooit met de vlinders in Nederland
Bij de jaarlijkse tuinvlindertelling van De Vlinderstichting zijn niet eerder zo weinig vlinders geteld als dit jaar. Gemiddeld ging het om vijf vlinders per telling, zo meldt de organisatie op basis van voorlopige cijfers. Het vorige laagterecord stond op acht vlinders per tuin.
De tuinvlindertelling werd voor de zestiende keer gehouden. De atalanta werd het vaakst gezien in de tuinen van de tellers, gevolgd door het klein koolwitje en de dagpauwoog. Vorig jaar won het klein koolwitje, het jaar daarvoor zagen mensen de dagpauwoog het vaakst.
De afname van het aantal vlinders past in een trend die al jaren bezig is, zegt ecoloog Kars Veling van De Vlinderstichting. Bij tellingen voor het Landelijk Meetprogramma Vlinders ziet de stichting ook al "jaar in jaar uit" minder vlinders.
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
'Combinatie van factoren'
"We zien een combinatie van factoren", zegt Veling. "Nederland is een intensief gebruikt land. Daardoor gaat leefgebied verloren, maar wordt het ook kwalitatief minder, door de afname van de waterkwaliteit en door stikstof. En de extremen van klimaatverandering geven nog een extra duwtje naar beneden." Hij spreekt van een "zeer matige uitslag".
Om meer vlinders in de tuin te krijgen, is het advies meer bloeiende planten in de tuin te zetten. "Stenen eruit, planten erin. Dat is ook voor jezelf", zegt Veling.