main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Manon Veenstra tijdens de huldiging van haar zilveren medaille na afloop van de finale BMX op de Olympische Spelen.
3 augustus 2024 — 09:38

Zilveren plak voor BMX’ster Manon Veenstra

BMX’ster Manon Veenstra heeft op de Olympische Spelen een zilveren medaille veroverd. Op de olympische baan van Saint-Quentin-en-Yvelines ging het goud naar de Australische Saya Sakakibara. Brons was voor de Zwitserse Zoé Claessens. Laura Smulders eindigde net buiten de medailles: vierde.

Veenstra maakt haar debuut op de Olympische Spelen na een sterk voorjaar.

De 26-jarige Veenstra, afkomstig uit het Drentse Kerkenveld was de enige die in het spoor van de sterke Australische bleef, al kwam Claessens in het laatste rechte eind nog dichtbij. De Britse titelverdedigster Beth Shriever werd achtste en laatste.

Het zilver van Veenstra is het beste BMX-resultaat van een vrouw voor Nederland op de Spelen. Eerder pakten Laura Smulders (2012 Londen) en zus Merel Smulders (2021 Tokio) brons. Merel werd in de halve finales uitgeschakeld.

De mannenfinale kende een volledig Frans podium. Joris Daudet pakte het goud, voor Sylvain André en Romain Mahieu. Jaymio Brink strandde in de halve finales.

Nederland geloofde niet in haar

Veenstra vond in Nederland niet de mensen die in haar geloofden. En dus toog de Drentse op 18-jarige leeftijd naar Nieuw-Zeeland waar ze in Matt Cameron een bevlogen coach had gevonden. “Ik denk dat ik nu inzie hoe bizar de reis hier naartoe is geweest”, vertelde ze met een zilveren olympische medaille om haar hals.

“Ik denk dat ik nog niet helemaal besef wat er net gebeurd is en waar we nu staan. Ik denk dat het ook nog wel even gaat duren. Het is bizar om hier te staan met mijn team en mijn coach aan mijn zijde. Met mijn laatste euro’s ben ik in 2017 naar Nieuw-Zeeland gegaan. In de hoop dat ik daar zou vinden hoe ik hier uiteindelijk kon eindigen. Toen dacht ik gewoon: verstand op nul en ik wil dit en ik heb er alles voor over.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

‘Nul ervaring’

Ze had naar eigen zeggen “nul ervaring” toen ze zich bij de trainingsgroep van Cameron aansloot. “Ook omdat ik in Nederland eigenlijk amper begeleiding had. De sportschool, ik wist niet eens wat het was. En als je achttien bent, dan zitten de meesten er al een aantal jaren in, vooral in een sport die zo explosief is. Ik moest eigenlijk vanaf nul beginnen. Matt heeft een taak gedaan voor tien mensen ongeveer, mentaal, fysiek, kracht, alles. Ik had vooraf ook research gedaan en ik kwam erachter dat deze man wist waarover hij praatte.”

Ondertussen moest er ook brood op de plank komen, want meetrainen in Nieuw-Zeeland was uiteraard niet gratis. Ze had baantjes. Tot ze twee jaar geleden de A-status kreeg van sportkoepel NOC*NSF en de bijbehorende toelage. “Daarvoor werkte ik in de verpleging, in de zorg en in Frankrijk zelfs bij de McDonald’s, in de jaren dat Nieuw-Zeeland door corona op slot zat en ik daar trainde.”

Studeren

Sinds het weer kan zit de studente psychologie aan de Open Universiteit in de winter weer aan de andere kant van de wereld, waar ze in het najaar na een hernia de voorbereiding weer oppikte. Een operatie was niet nodig. “Nee, het was zes uur per dag oefeningen doen. Op dat moment kon ik niet staan, niet lopen, niet koken, niks eigenlijk. Misschien heeft het wel een goed effect gehad. Het ging ervoor steeds beter. Het zette me weer even op de grond.”

Lees ook:

Goud voor zeilsters Van Aanholt en Duetz na chaotische finish

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de legionellaramp van 1999

Een bezoek aan de Westfriese Flora kostte Ton bijna zijn leven. Hij werd besmet met legionella en zag het leven niet meer zitten.

In deze slotaflevering van Redding na de Ramp zoekt Welmoed Sijtsma de gemeentemedewerker die Ton moed insprak.

Dinsdag om 21.20 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Soms pijnlijke maatregelen nodig, zegt Wilders over btw-verhoging

“Soms moet je ook pijnlijke maatregelen nemen”, zei PVV-leider Geert Wilders over de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op onder meer cultuur en sport….

Lees meer

Wilders ziet Nexit niet gebeuren, blij met PVV-zetels in Brussel

PVV-leider Geert Wilders ziet het niet meer gebeuren dat Nederland de Europese Unie verlaat, tot voor kort een van de speerpunten van zijn partij. Hij…

Lees meer

Eerste Kamervoorzitter Bruijn: Uiteindelijk gaan Eerste en Tweede Kamer over asielwet, niet Raad van State

NSC laat de steun aan het uitroepen van een asielcrisis afhangen van het advies van de Raad van State. Voorzitter van de Eerste Kamer Jan…

Lees meer

Nibud: meeste huishoudens gaan er 1 tot 50 euro op vooruit

De meeste Nederlandse huishoudens gaan er tussen de 1 en 50 euro per maand op vooruit door de plannen van het nieuwe kabinet. Dat meldt…

Lees meer

Kabinet stelt nieuwe miljardenleningen beschikbaar voor TenneT

Het kabinet stelt nog eens 19 miljard euro aan leningen beschikbaar waarmee netbeheerder TenneT door kan met noodzakelijke investeringen in uitbreiding en verzwaring van het…

Lees meer

VNO-NCW tegen kabinet: ‘Hou de grenzen open’

Ondernemersorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen is tegen grenscontroles. Die doen schade aan de economie, waarschuwt ze. “Uiteindelijk kost het natuurlijk ongelofelijk veel geld en zullen burgers…

Lees meer