Blauwtongvirus is genetisch gelijk aan vorig jaar
Het blauwtongvirus dat zich nu snel verspreidt in Nederland, is gelijk aan het virus dat vorig jaar rondging. De genetische code is hetzelfde, het gaat niet om een nieuwe variant. Onderzoekers van de universiteit in Wageningen hebben dat vastgesteld. Als het vaccin tegen blauwtong minder goed werkt, wat nu onderzocht wordt, komt dat volgens hen in elk geval niet door een verandering in het virus.
In de afgelopen weken is het blauwtongvirus op meer dan vijfhonderd plekken in het land vastgesteld. De meeste besmettingen zijn in de gemeenten Horst aan de Maas (21) in het noorden van Limburg en in Winterswijk (19), Oude IJsselstreek (18), Berkelland (17) en Bronckhorst (15) in de Achterhoek. Ook Overijssel en het oosten van Noord-Brabant zijn blauwtonghaarden.
Onder de dieren die in de afgelopen weken besmet zijn geraakt, zijn ook dieren die in het voorjaar gevaccineerd waren tegen blauwtong. Vaccins zijn niet bedoeld om infectie te voorkomen, maar wel om ervoor te zorgen dat de dieren daarna minder ernstig ziek worden. Landbouwminister Femke Wiersma laat onderzoek doen naar de infecties en vaccintoezichthouder CBG vraagt dierenartsen en boeren het te melden wanneer ze denken dat een blauwtongvaccin niet goed heeft gewerkt.
"Ons onderzoek wijst uit dat het blauwtongvirus dat in 2024 in het veld wordt gevonden, nagenoeg identiek is aan het virus dat we in september/oktober 2023 vonden", verklaart onderzoeker Marc Engelsma. Volgens Wageningen zijn de overeenkomsten "groter dan 99,9 procent". Daaruit concluderen de onderzoekers "dat er geen veranderingen in het virus zelf zijn die van invloed zijn op de werking van de gebruikte vaccins".