Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’
Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven op 1. In gesprek met Thomas van Groningen blikt ze vooruit op de vraagstukken die voor haar liggen. Halsema maakt zich zorgen over toenemend conservatisme, waaruit homohaat zou voortvloeien. "Je ziet het wijdverspreid."
In Amsterdam vindt 43 procent van de jongeren van 13 tot en met 16 jaar het normaal dat mensen van hetzelfde geslacht verliefd op elkaar zijn, bleek in mei uit de Gezondheidsmonitor Jeugd van de GGD Amsterdam. Een paar jaar geleden ging het nog om 63 procent. "Ik denk dat er heel veel redenen voor aanwijsbaar zouden kunnen zijn", zegt Halsema.
"Ik denk dat de belangrijkste reden de invloed van social media is en internationale influencers, die in toenemende mate LBHTI als ideologie framen en zeggen dat het niet-natuurlijk is", verzucht de burgermoeder, die sinds 2018 de ambtsketen van de hoofdstad om haar nek draagt. "Tel daarbij op een aantal religieuze overtuigingen die hard oordelen en je ziet een klimaat ontstaan dat in toenemende mate conservatief is en waar ook jongeren door worden beïnvloed."
Luister Sven op 1 terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.
Andrew Tate
Het is een probleem dat niet alleen in Amsterdam speelt, maar ook in de rest van het land en internationaal, denkt Halsema. In haar stad is homohaat niet voorbehouden aan één groep. "Je ziet het wijdverspreid. Je ziet het onder conservatieve moslimjongeren, maar bijvoorbeeld ook onder Forum voor Democratie-achtige jongeren, jongeren die onder invloed staan van Andrew Tate."
In die kringen staat ook vrouwenemancipatie onder druk, waarschuwt Halsema. Bijna driekwart van de vrouwen tussen de 15 en 34 jaar in Amsterdam heeft weleens met straatintimidatie te maken gehad. "Ook dat zijn Nederlandse cijfers. Een beeld van Amsterdam als Sodom en Gomorra, daar verzet ik mij echt heel stevig tegen."
In Amsterdam is het veilig voor vrouwen, ook in het nachtleven, verzekert de burgemeester. "Dat neemt niet weg dat wij in Nederland en ook internationaal nog steeds veel vrouwenhaat kennen en veel gedrag van met name mannen, die zich misdragen tegen jonge vrouwen."
Niet dankzij migratie
Dat toenemende homohaat en straatintimidatie hand in hand gaan met de komst van migranten, is volgens Halsema kolder. "Eerlijkheidshalve: conservatisme en intolerantie in deze stad zijn niet afhankelijk geweest van migratie, ook niet in het verleden. We kunnen het helaas zelf ook goed genoeg. Ik weet dat er een enorm verlangen is om migranten van alles en nog wat de schuld te geven, maar ik denk dat dat voor Amsterdam veel te makkelijk is."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
"Ja, conservatieve religieuzen, met name islamitische opvattingen spelen daar een rol in, dat zal ik op geen enkel moment ontkennen, maar daar is het niet aan voorbehouden", zegt Halsema.
'Je moet grootschalig investeren in politie'
Ze hoopt dat het nieuwe kabinet zich bekommert om de "noden" van de grote steden, met name in de Randstad. Dat is waar volgens haar de armoede zich concentreert. "We hebben een aantal stadsdelen, bijvoorbeeld Nieuw-West, Zuidoost en Amsterdam-Noord, waar mensen in toenemende mate schulden hebben, we schooluitval zien en waar het perspectief voor jongeren slecht is. Daar moet veel aandacht voor zijn en daarin moeten we nauw samenwerken met het Rijk."
"Een ander punt dat heel belangrijk is, is dat de schaarste bij onze politie echt onhoudbaar aan het worden is. Wij hebben 2000 demonstraties per jaar. Georganiseerde misdaad vraagt veel recherchewerk en de wijken hebben wijkagenten nodig", zegt Halsema, die zich richt tot Den Haag. "Je moet grootschalig investeren in de politie."
Halsema heeft in het begin "een enkele keer" gedacht aan stoppen, omdat haar gezin werd geraakt, al heeft ze het nooit echt serieus overwogen om de handdoek in de ring te werpen. Ze noemt haar baan geweldig, maar ook zwaar. "Je telefoon staat altijd aan, ook ’s nachts."