main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 juli 2024 — 09:30

Door recordprijzen verhuizen meer woningbezitters

Verrassend veel huiseigenaren kiezen er dit jaar voor hun woning te verkopen. ABN AMRO gaat er na een nieuwe analyse van uit dat er dit jaar 10 procent meer transacties op de koopmarkt zijn dan vorig jaar, waar eerst werd uitgegaan van een minieme groei. Woningbezitters grijpen hun kans om te verhuizen nu de prijzen hoger zijn en de hypotheekrente is gedaald. En verhuurders verkopen hun woningen door ongunstigere overheidsmaatregelen.

“Hoe positiever het verschil tussen de huidige woningwaarde en het bedrag waarvoor de woning ooit is gekocht, hoe vlotter huizenbezitters naar hun volgende woning doorstromen”, zegt ABN AMRO over de gestegen verhuiswens. Er werden de eerste vijf maanden van dit jaar, op een totaal van bijna 78.000, 9000 meer bestaande woningen verkocht dan vorig jaar. Het gemiddelde van de jaren 2018 tot en met 2022, het jaar dat de woningmarkt in een dip terechtkwam, ligt nog wel wat hoger.

Het verhogen van de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), waardoor kopers ook bij duurdere huizen een lagere rente kunnen krijgen en een vangnet hebben als de huizenprijzen dalen, draagt ook bij aan het hogere aantal transacties. Voor komend jaar rekent ABN AMRO weer op een kleinere stijging van 2,5 procent.

De grote vraag op de nog altijd krappe woningmarkt zorgt de komende tijd nog voor snelle prijsstijgingen. Voor dit jaar rekent ABN AMRO op een groei van 7,5 procent in plaats van 6 procent, voor volgend jaar op een plus van 5 procent. Eerder dit jaar bereikten de prijzen van koopwoningen al een nieuw record.

Nieuwbouw zorgt voor verlichting

Verlichting is volgens ABN AMRO mogelijk op komst vanuit de nieuwbouw, waarvoor het aantal verleende vergunningen stijgt. “Als deze trend doorzet, kan het aantal bouwvergunningen dit jaar een kwart hoger uitkomen dan in 2023.”

Tegelijkertijd constateert de bank dat bouwgrond nog altijd duur is en er vanuit het nieuwe kabinet plannen ontbreken om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. “Dit kan ten koste gaan van de bouw van nieuwe woningen”, zegt Philip Bokeloh, econoom woningmarkt bij ABN AMRO.

Lees ook: 

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer