main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
16 juli 2024 — 13:38

Cel- en taakstraffen voor AZ- en FC Twente-aanhangers na stadionrellen tijdens Europese wedstrijden

Voor zijn rol in de stadionrellen na de Europese wedstrijd tussen AZ en het Engelse West Ham United ruim een jaar geleden heeft de 51-jarige Cliff C. dinsdag 52 dagen gevangenisstraf gekregen. De rechtbank in Alkmaar veroordeelde de Alkmaarder daarnaast tot een taakstraf van 150 uur en een stadionverbod van een jaar. Tegen C. eiste de officier twee weken geleden een jaar gevangenisstraf waarvan de helft voorwaardelijk en een stadionverbod van vijf jaar.

Bij de ongeregeldheden op 18 mei vorig jaar trokken AZ-aanhangers in het stadion kort na de met 0-1 verloren wedstrijd een hek neer. Ze bestormden de tribune waar onder anderen genodigden van West Ham United en familieleden van spelers van de Engelse club zaten. Toen beveiligers, stewards en de ME ingrepen, keerde de groep zich ook tegen hen. Beelden van het groepsgeweld – volgens het OM waren zo’n tweehonderd AZ-fans bij de rellen betrokken – gingen de wereld over.

De straf voor C. viel veel lager uit dan geëist omdat de rechtbank hem vrijsprak van poging tot zware mishandeling van een Engelse supporter. Volgens de officier van justitie was op camerabeelden te zien dat hij een aanhanger van West Ham tegen de grond slaat en diens hoofd vervolgens met een “duwtrap” tegen het beton schopt. De rechtbank heeft uit de beelden echter niet kunnen opmaken dat de trap tegen het hoofd was. Ook speelde mee dat het slachtoffer nooit aangifte heeft gedaan en onbekend is gebleven, net als zijn eventuele letsel.

Door de opgelegde straf hoeft C. – in het dagelijks leven beheerder op een kinderboerderij – niet terug de gevangenis in. Hij zat zijn celstraf in voorarrest al uit.

Supportersgeweld FC Twente

Tien mannen die zich schuldig hebben gemaakt aan geweldpleging bij rellen na de voetbalwedstrijd van FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli, zijn dinsdag bij de rechtbank in Almelo veroordeeld tot celstraffen en taakstraffen. Vier kregen een celstraf van twee maanden opgelegd, één kreeg een celstraf van één maand. De overige vijf kwamen eraf met werkstraffen van 100 tot 240 uur plus een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Met de uitspraken gaat de rechtbank voor een groot deel mee met het Openbaar Ministerie, dat een week geleden in de meeste gevallen een celstraf van drie maanden had geëist. De officier pleitte toen voor een kentering in de aanpak van supportersgeweld, waar tot nu toe veelal alleen taakstraffen werden uitgedeeld. “Maar taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen helpen kennelijk niet meer. Het wordt tijd dat we harder gaan straffen, in het belang van de ‘echte’ supporters, de clubs en het voetbal in het algemeen”, aldus de officier.

Na de wedstrijd in de voorronde van de Conference League waren ongeveer honderd mensen een tribune met Zweedse supporters op gegaan om de confrontatie aan te gaan. Camerabeelden lieten zien dat er flink werd geslagen en geschopt, zelfs tegen mensen die gewond op de grond lagen. Ook buiten het stadion braken vechtpartijen uit. Eén Zweedse bezoeker moest in het ziekenhuis worden behandeld.

Over een week, op dinsdag 23 juli, doet de rechtbank uitspraak in zaken tegen nog zes verdachten. Hun is behalve geweldpleging ook zware mishandeling ten laste gelegd.

Lees ook:

Nieuw dieptepunt: supporters AZ vallen familie en vrienden spelers West Ham United aan

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer