main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Een douanier van de Douane Rotterdamse Haven met een speurhond op de Maasvlakte.
Goedemorgen Nederland - 9 juli 2024 — 10:04

Fors minder cocaïne onderschept in zeehavens in eerste half jaar

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar minder drugs in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Er is vooral fors minder cocaïne onderschept in Nederlandse zeehavens. Het gaat om 16.000 kilo, terwijl in het eerste half jaar van 2023 nog ruim 28.000 kilo werd gevonden. Voor de douane is dit een bewijs dat maatregelen om de import van drugs tegen te houden werken. Het zou hierdoor voor criminelen minder aantrekkelijk worden om drugs te smokkelen via Nederlandse havens.

Zo heeft Nederland in een aantal landen in Zuid-Amerika een contactpersoon geplaatst en werkt de douane in Brazilië samen bij het analyseren van scanbeelden. Ook is het aantal medewerkers dat betrokken is bij de controle van containers verminderd en worden de controles korter van tevoren aangekondigd, dit alles om infiltratie door criminelen tegen te gaan. Zendingen uit risicolanden worden apart gezet om ze beter te beveiligen. Daarnaast wordt op Europees niveau nauwer samengewerkt.

De meeste cocaïne die naar Europa wordt gesmokkeld, is afkomstig uit Latijns-Amerika. Volgens de douane gebruiken criminelen vaker andere routes voor de smokkel. De dienst ziet eenzelfde dalende trend bij andere zeehavens in Noord-Europa. Ook de havens van Antwerpen en Hamburg zijn belangrijke doorvoerhavens voor cocaïne. Het beeld in Zuid-Europa is wisselend. Zo wordt er meer cocaïne in loodsen ontdekt, terwijl er minder wordt onderschept aan boord van schepen.

Grootste cokevangst

In heel 2023 werd in Nederland 59.116 kilo cocaïne onderschept, het meeste in de havens van Rotterdam en Vlissingen. In de Zeeuwse plaats werd de grootste cokevangst van dit jaar tot nu toe gedaan. Op 19 juni onderschepte de douane 3600 kilo tussen een lading bananen uit Ecuador. Volgens het OM hadden de drugs een straatwaarde van 270 miljoen euro.

Bij smokkel via luchtvracht trof de douane steeds vaker cocaïne aan van buiten Latijns-Amerika. Ook werd 60 kilo uit Canada onderschept. In het eerste half jaar werd iets meer cocaïne in beslag genomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het ging om 720 kilo, tegen 680 kilo in de eerste helft van 2023. De douane spreekt van een “stabiele trend”.

In de uitgaande briefpost was een daling te zien van het aantal drugsvondsten in het eerste half jaar van dit jaar. In 2023 werd in de eerste zes maanden 9000 keer drugs gevonden, dit jaar is dat 6300 keer. Het gaat voornamelijk om synthetische drugs, maar ook om cannabis en cocaïne. De douane denkt dat de daling komt door het speciaal opgerichte team dat drugssmokkel via de post bestrijdt.

Lees ook:

Op Terschelling spoelt steeds meer drugs aan: ‘Cocaïne is het nieuwe bier’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer