main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Leider van de Britse Labourpartij Keir Starmer (61) wordt de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. Wie is hij en waar staat hij voor?
Goedemorgen Nederland - 5 juli 2024 — 11:37

Wie is Labour-leider Keir Starmer, de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk?

Leider van de Britse Labourpartij Keir Starmer (61) wordt de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk, na de historisch grote verkiezingsnederlaag van de Conservatieve Partij van Rishi Sunak. Wie is Starmer en waar staat hij voor? Een schets van de nieuwe premier.

Sir Keir Rodney Starmer ziet op 2 september 1962 in de historische Londense wijk Southwark het levenslicht, maar groeit op in een arbeidersgezin in het kleine dorpje Oxted, ten zuiden van Londen. Starmer is de eerste binnen de familie die verder studeert en zijn diploma rechten behaalt.

Daarna begint zijn carrière binnen de Britste justitie. Hij specialiseert zich als advocaat in de mensenrechten en staat over de hele wereld veel mensen bij. Tijdens zijn werkzaamheden in Noord-Ierland, waar hij onder meer de politie van Noord-Ierland adviseert over mensenrechten, besluit hij dat hij later de politiek in wil. Dat gebeurt in 2015, als hij namens de Labourpartij wordt gekozen als lid van het Lagerhuis.

Partijleider

Na een nieuwe nederlaag van de Labourpartij wordt Starmer in 2020 partijleider. Binnen de partij was hij eerst als schaduwminister actief, wat hem bekendheid oplevert. Hij heeft de partij meer naar het centrum getrokken, in tegenstelling tot zijn voorganger Jeremy Corbyn. Dat komt hem ook op kritiek te staan, vanuit de linkse hoek. In mei dit jaar stapten twee omstreden leden van de Conservatieve Partij nog over naar de Labourpartij.

Starmer heeft vijf missies voorgelegd die hij aan wil pakken: investeren in groene energie, duurzame groei voor iedereen, verbetering van de gezondheidszorg, justitie hervormen en gelijke kansen voor alle kinderen creëren, ongeacht hun achtergrond.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Wie is Starmer buiten de politiek?

De Britse kiezer omschrijft Starmer, ondanks zijn uitgebreide cv, als een “saaie kerel”. Mensen vragen zich af hoe de politicus buiten de politiek is. Starmer zegt hier zelf over dat hij er goed vanaf komt als “dat het enige is wat de Britse pers zegt”.

Tom Baldwin, de biograaf van Starmer, omschreef de politicus als “ingewikkeld en gevuld met paradoxen”. Volgens hem is Starmer iemand die grondig nadenkt over beslissingen en daar soms op terugkomt. “Hij heeft niet het charisma dat zoveel mensen deed geloven in Boris Johnson, maar hij heeft zijn waarden en empathie. Daardoor is hij zowel bijzonder als doodgewoon.”

Volgens de Britse pers is de riante verkiezingsoverwinning van de Labourpartij daarom niet direct te danken aan het imago van Starmer, maar meer omdat kiezers helemaal klaar zijn met de Conservatieve Partij en verandering willen zien.

Lees ook:

Labour Party wint Britse verkiezingen, grote nederlaag Sunak

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft kabinet Schoof het beste voor met de regio?

Dat vraagt Martijn de Greve aan vier regionale kopstukken, ieder uit andere windstreken van het land:

  • Sybrand Buma, de burgervader van Leeuwarden;
  • Sieger Dijkstra van werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord;
  • Yvonne Bijenhof, lobbyist bij het Twente Board, dat de Tukkerbelangen vertegenwoordigt op het Binnenhof;
  • Carla Kranenborg-Van Eerd, zij is wethouder en eerste loco-burgemeester in Breda.
Vanavond 20.30 uur

Slachtoffer doet voor het eerst zijn verhaal in podcast De Diamantroof

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en NPO Radio 1.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel gaan in de laatste aflevering in gesprek met Ted, de bestuurder van het busje dat op die bewuste dag in 2005 op brute wijze werd overvallen. Hij doet voor de eerste keer zijn verhaal.

Luister hier naar de grote ontknoping via je favoriete podcastapp.

Treintickets NS naar Dortmund voor woensdag al bijna uitverkocht

Wie woensdag op tijd met de trein in Dortmund wil aankomen voor de EK-wedstrijd tussen Nederland en Engeland, moet snel zijn. Volgens de NS zijn…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: hoe haalbaar zijn de plannen van kabinet-Schoof voor achtergestelde regio’s?

Het woord Den Haag is misschien wel een beetje een scheldwoord geworden in de nieuwe politieke werkelijkheid van kabinet-Schoof. Het kabinet is er namelijk niet…

Lees meer

Hypotheekmarkt groeit hard door verhuizingen en verbouwingen

De hypotheekmarkt in Nederland is afgelopen kwartaal opnieuw hard gegroeid. Na de dip begin 2023 besluiten weer steeds meer mensen een huis te kopen of…

Lees meer

Eenzijdige ongevallen kosten twee levens op de A6 en A28

Op de A6 bij Almere Oostvaarders is een 30-jarige automobiliste uit Lelystad door een ongeval om het leven gekomen. Volgens Omroep Flevoland reed de vrouw…

Lees meer

Nederland heeft in EU bijna meeste campings per miljoen inwoners

Nederland is een van de grootste campinglanden van Europa. Frankrijk telt in absolute aantallen weliswaar de meeste kampeerterreinen, maar afgemeten naar de bevolkingsomvang staat Nederland…

Lees meer

Oekraïense drones vernielen Russisch wapendepot

Oekraïense drones hebben in de nacht van zaterdag op zondag een Russisch munitiedepot vernield in de Russische regio Voronezj, die grenst aan het noordoosten van…

Lees meer

KNVB: minimaal 75.000 fans naar Dortmund voor halve finale EK

Supporters van het Nederlands elftal komen massaal naar Dortmund voor de halve finale van woensdagavond tegen Engeland op het EK. De KNVB rekent, na overleg…

Lees meer

Zes arrestaties in Schilderswijk en Laak bij rellen na wedstrijd, ook onrustig in Eindhoven en Den Bosch

De politie in Den Haag heeft in de nacht van zaterdag op zondag zes mensen aangehouden bij rellen na de EK-wedstrijd tussen Nederland en Turkije….

Lees meer

Vrouw (18) ernstig gewond door val uit rijdende auto in Breda

Een 18-jarige vrouw is zondagochtend vroeg ernstig gewond geraakt doordat ze uit een rijdende auto was gevallen. Het ongeluk gebeurde rond 04.20 uur op de…

Lees meer