Labour Party wint Britse verkiezingen, grote nederlaag Sunak
De Britse Labourpartij heeft de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk met overmacht gewonnen. Dat valt op te maken uit de exitpoll die werd gepubliceerd direct na het sluiten van de stembureaus om 22.00 uur donderdagavond (lokale tijd). In de laatste exitpoll komt Labour uit op 403 van de 650 zetels in het Britse parlement. Op ruime afstand volgt de Conservatieve Partij van Rishi Sunak met 154 zetels. Een historische nederlaag.
De Liberale Democraten krijgen volgens de exitpoll 56 zetels. Anti-immigratiepartij Reform UK van Nigel Farage, één van de drijvende krachten achter de Brexit, komt met 4 zetels nieuw het parlement binnen. De Schotse Nationale Partij (SNP) komt uit op 6 zetels.
Het betekent dat Labourleider Keir Starmer de nieuwe Britse premier wordt. Al lijkt hij niet het hoogste zetelaantal ooit voor de centrumlinkse partij binnen te slepen. In 1997 won de partij onder Tony Blair 418 van de toen nog 659 Britse parlementszetels. Ook die overwinning kwam na een heel lange regeerperiode van de Conservatieven.
Historisch verlies
Voor de Conservatieve Partij betekent de uitslag, zoals die nu wordt voorspeld door de exitpoll, een historisch verlies. Sinds 1918 kwam de partij, die het land de afgelopen veertien jaar bestuurde, niet uit op zo’n laag zetelaantal.
De uitslag is nog slechter dan die in 1997, toen de Conservatieve Partij uitkwam op 165 zetels. Dat was tot nu toe het laagste aantal dat de partij wist te bemachtigen sinds 1918, het jaar dat vaak wordt aangehouden als referentiepunt omdat toen voor het eerst ook een deel van de vrouwen in het land en mannen uit de arbeidersklasse mochten stemmen.
Sunak verbaasde velen toen hij in mei voor 4 juli verkiezingen uitschreef, een half jaar eerder dan wettelijk noodzakelijk was. Ook op dat moment lag de Conservatieve Partij in de peilingen al ruim achter op Labour. Sunak hoopte dat hij de kloof in een zes weken durende campagne zou kunnen verkleinen. Maar dat lukte niet. Sunak bood vrijdagochtend zijn ontslag aan, melden Britse media.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Doorweekte premier
De campagne begon al slecht toen Sunak de verkiezingsdatum zonder paraplu in de stromende regen buiten aankondigde. Het beeld van de doorweekte premier kwam symbool te staan voor de campagne van de Conservatieve Partij, die daarna werd geplaagd door een gokschandaal waarin een aantal Conservatieve kandidaten verwikkeld raakte. En door ophef over het vroege vertrek van Sunak zelf bij de grote herdenking van D-Day in Frankrijk, om een televisie-interview te geven in het kader van de verkiezingscampagne. Ook vanuit zijn eigen partij kreeg de premier daarop kritiek.
Maar de Britse kiezer lijkt de Conservatieve Partij toch vooral te hebben willen afstraffen voor de economische problemen waarmee het land momenteel kampt, en voor het vele interne geruzie en de politieke instabiliteit gedurende de afgelopen jaren. Sunak was al de derde Conservatieve premier sinds 2022, nadat eerst Boris Johnson en slechts enkele maanden later ook Liz Truss in dat jaar werd gedwongen op te stappen.
Truss raakt zetel kwijt
Truss is bij de parlementsverkiezingen haar zetel kwijtgeraakt aan Labour. Ze kwam in haar district South West Norfolk ongeveer zeshonderd stemmen tekort, meldt de BBC. Truss was in september en oktober van 2022 nog geen twee maanden minister-president.
Truss volgde toen op 6 september Boris Johnson op als minister-president. Twee dagen later overleed koningin Elizabeth. Niet veel later presenteerde haar kabinet een “minibegroting”, die meteen zwaar onder vuur kwam te liggen. Op 24 oktober trok ze zich terug.
Truss was de kortst zittende Britse premier in de geschiedenis. Zo kort zelfs dat The Economist grapte dat haar tijd in functie vergelijkbaar was met de houdbaarheid van een krop sla. Naar aanleiding daarvan zond de krant Daily Star een livestream van een krop ijsbergsla, waarbij de vraag was of die nog zou bederven voordat Truss terugtrad. De krant riep de sla uit tot winnaar.
Lees ook:
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meer