main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 juli 2024 — 09:23

Gooit Oranje het roer om tegen Roemenië? ‘Koeman niet een man die de boel rigoureus omgooit’

De kritiek op het Nederlands elftal na de blamage tegen Oostenrijk was niet mals. Betekent dit dat bondscoach Ronald Koeman de bezem door het basiselftal haalt voor de wedstrijd in de achtste finale tegen Roemenië? Sportverslaggever Rypke Bakker denkt van niet. “Veel zal blijven zoals het was”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De groepsfase verliep voor Nederland niet geheel vlekkeloos. Het openingsduel met Polen werd winnend afgesloten (1-2) en het bloedeloze gelijkspel tegen titelfavoriet Frankrijk werd gezien als een goed resultaat. Als laatste stond Oostenrijk op de planning en dat liep slecht af voor de mannen van Koeman. Oranje verloor (3-2) en kreeg kritiek van het hele land over zich heen vanwege aantoonbaar slecht spel.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Toch verzekerde het Nederlands elftal zich van de achtste finale, waar op papier een veel mindere tegenstander staat te wachten: Roemenië, de nummer 47 van de FIFA-wereldranglijst. Om dat in perspectief te plaatsen: Nederland staat zevende. Toch zegt dat vrij weinig over de wedstrijd vanavond. Oostenrijk staat namelijk 25e en toch kon Oranje daar niet van winnen. “We hebben een week gehad om daarvan bij te komen. Er is heel veel gepraat en er zijn heel harde woorden gevallen”, zegt Bakker. “Als het goed is heeft iedereen het besef hoe er gevoetbald moet worden en dat het een stuk beter gaat zijn dan het was tegen Oostenrijk.”

‘Veel zal blijven zoals het was’

Bakker verwacht niet dat er straks om 18.00 uur in München allerlei andere spelers aan de aftrap verschijnen. “Koeman is niet een man die de boel rigoureus omgooit. Dat gaat waarschijnlijk ook niet nu gebeuren.” Een aanpassing naar een systeem met vijf verdedigers, zoals voorganger Louis van Gaal dat deed, zit er ook niet in. “Het blijft gewoon 4-3-3”, verzekert hij.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Bakker verwacht wel dat Denzel Dumfries terugkeert in de basis. De rechtsback miste de wedstrijd tegen Oostenrijk vanwege een blessure. Wellicht dat middenvelder Joey Veerman, die veruit de meeste kritiek te verwerken kreeg, wel het veld moet ruimen. “Daar ligt een vraagteken bij”, vertelt Bakker. “Hij speelde verschrikkelijk slecht tegen Oostenrijk en werd snel vervangen. Waarschijnlijk zal vandaag iemand anders starten. Verder zal het heel veel blijven zoals het was. Het is een soort tweede kans voor Oranje dat faalde tegen Oostenrijk.”

‘We winnen 3-1’

Oranje speelt de wedstrijd tegen Roemenië in München. Heilige grond voor het Nederlands elftal, dat in die stad in 1988 Europees kampioen werd. Onder meer dankzij een wereldgoal van Marco van Basten. “Misschien zorgt dat voor een beetje inspiratie vandaag”, aldus Bakker.

Wie er in ieder geval een goed gevoel bij heeft, is Jan Smit. Net zoals in de groepsfase, zal de zanger de wedstrijd vanuit het stadion aanschouwen. “Ik verwacht dat wij vlekkeloos naar de kwartfinale gaan”, zegt hij vol vertrouwen.

Tekst gaat verder onder X

Smit belooft de longen uit zijn lijf te schreeuwen om Oranje naar de overwinning te stuwen. “De neuzen staan allemaal dezelfde kant op. Wij gaan vandaag een heel ander Nederlands elftal zien. Het wordt 3-1 voor Nederland.”

Lees ook:

Na blamage van Berlijn is ‘underdog’ Roemenië volgende tegenstander Oranje

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Amper nog grote schermen te huur voor EK-wedstrijd Oranje

Voor de komende EK-wedstrijd tussen Nederland en Turkije zijn nog amper grote televisieschermen te vinden. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verhuurbedrijven….

Lees meer

Huizenjacht steeds zwaarder door grote krapte, merkt Makelaarsland

Meer bezichtigingen, vaker overbieden en woningen die steeds korter te koop staan: volgens Makelaarsland is de Nederlandse woningmarkt het afgelopen kwartaal nog krapper geworden. Dat…

Lees meer

Premier Schoof tegen Zelenski: steun aan Oekraïne ‘staat als een paal boven water’

Premier Dick Schoof heeft in een telefoongesprek met Oekraïense president Volodimir Zelenski laten weten dat zijn land kan blijven rekenen op steun vanuit Nederland. Nederland steunt…

Lees meer

Clash tussen Frans Timmermans en Geert Wilders over ‘racisme in vak k’: ‘Waar haalt u het lef vandaan!’

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kwam in het debat over de regeringsverklaring in een felle aanvaring met PVV-leider Geert Wilders door te spreken van “extreemrechtse ideeën” en…

Lees meer

Ruim helft gecontroleerde fatbikes in Amsterdam blijkt opgevoerd

Van de fatbikes die de politie Amsterdam afgelopen maanden controleerde, bleek ruim de helft opgevoerd te zijn. De politie bevestigt cijfers daarover van het platform…

Lees meer

Voormalig CDA-leider Buma doet oproep aan premier Schoof: ‘Hou niet de schijn op en wees eerlijk’

Voormalig CDA-leider Sybrand Buma roept de kersvers premier Dick Schoof op het eerlijke verhaal te vertellen. “Je moet eerlijk tegen de bevolking zeggen dat een…

Lees meer