main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 1 juli 2024 — 23:02

Nieuwe kabinet wacht flinke kluif op terugdringen arbeidsmigratie

De ministers en staatssecretarissen van kabinet Schoof I moeten het beleid dat is opgesteld in het hoofdlijnenakkoord verder vormgeven. De bewindslieden krijgen het volgens FD-journalist Jean Dohmen niet makkelijk. “Je hebt een groot probleem. Zeker als het gaat om arbeidsmigratie”, vertelt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

De vier fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB hebben een heel pakket met gewenste maatregelen opgesteld in het hoofdlijnenakkoord. Op veel vlakken is dit niet in steen gebeiteld. Dat heeft zo zijn voordelen, stelt econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie. Als plannen helemaal zijn uitonderhandeld, wil dat nog niet zeggen dat ze daadwerkelijk goed uitvoerbaar zijn en het gewenste effect zullen hebben.

“Het is goed om wat ruimte te laten, om onder goed advies er nog eens over na te denken. Daar is ook wat voor te zeggen”, aldus Van Dijk. Dat is ook op het migratiedossier het geval. In het hoofdlijnenakkoord is aangekondigd dat er het strengste toelatingsregime voor asiel komt en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit.

Beluister de podcast:

Arbeidsmigratie zorgt voor hoofdpijn op ministerie

Journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen plaatst bij de migratiewensen van de coalitiepartijen een kanttekening. “Er wordt alleen aangekondigd dat er een afwegingskader komt over wat arbeidsmigratie wel en niet toestaat”, vertelt hij. “Als we naar de cijfers van het CBS kijken, zie je dat als het over migratie gaat, ongeveer driekwart van de mensen arbeidsmigranten zijn. Daar is geen begin van overeenstemming over en moet allemaal nog uitgewerkt worden.”

Met name de arbeidsmigratie is moeilijk om terug te dringen, stelt de journalist. “Dan gaat het veelal om arbeidsmigranten uit de Europese Unie. Die mensen kunnen we niet tegenhouden op grond van de Europese regels.”

Bedrijven worden weggejaagd

Om de druk op de arbeidsmigratie terug te dringen, zou het minimumloon verder kunnen worden verhoogd. Dan is het voor bedrijven zoals kassen, distributiecentra en slachterijen, waar vooral Europese arbeidsmigranten werken, snel te duur om in Nederland te blijven. De bedrijven verplaatsen in zulke gevallen mogelijk naar het buitenland. “Dan gaan ze naar Roemenië of Polen”, zegt Dohmen.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

“Je voelt op je klompen aan dat dat heel gevoelig ligt”, gaat de journalist verder. “BBB wil natuurlijk niet dat komkommerplukkers onbetaalbaar worden. Ook in de VVD zitten ondernemers die dat met lede ogen aanzien.” Dohmen verwacht dat het nog lastig wordt om in de praktijk dit soort beleid in te vullen.

Wie zorgt voor de ouderen?

“Als het gaat om arbeidsmigranten van buiten de EU, heb je daar meer zeggenschap over als Nederlandse overheid. Ook daar is het kijken naar de krapte op de arbeidsmarkt”, benadrukt Dohmen. “We zullen in ieder geval voldoende verpleegkundigen nodig hebben om onze ouderen te verzorgen.” Het aantal ouderen zal gezien de vergrijzing verder toenemen. “De verwachting die wordt gewekt door de grenzen dicht te gooien, daar zullen in de praktijk heel veel haken en ogen aan zitten.”

Lees ook:

De spagaat waarin wij zitten betreft arbeidsmigratie richting de toekomst

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Amper nog grote schermen te huur voor EK-wedstrijd Oranje

Voor de komende EK-wedstrijd tussen Nederland en Turkije zijn nog amper grote televisieschermen te vinden. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verhuurbedrijven….

Lees meer

Huizenjacht steeds zwaarder door grote krapte, merkt Makelaarsland

Meer bezichtigingen, vaker overbieden en woningen die steeds korter te koop staan: volgens Makelaarsland is de Nederlandse woningmarkt het afgelopen kwartaal nog krapper geworden. Dat…

Lees meer

Premier Schoof tegen Zelenski: steun aan Oekraïne ‘staat als een paal boven water’

Premier Dick Schoof heeft in een telefoongesprek met Oekraïense president Volodimir Zelenski laten weten dat zijn land kan blijven rekenen op steun vanuit Nederland. Nederland steunt…

Lees meer

Clash tussen Frans Timmermans en Geert Wilders over ‘racisme in vak k’: ‘Waar haalt u het lef vandaan!’

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kwam in het debat over de regeringsverklaring in een felle aanvaring met PVV-leider Geert Wilders door te spreken van “extreemrechtse ideeën” en…

Lees meer

Ruim helft gecontroleerde fatbikes in Amsterdam blijkt opgevoerd

Van de fatbikes die de politie Amsterdam afgelopen maanden controleerde, bleek ruim de helft opgevoerd te zijn. De politie bevestigt cijfers daarover van het platform…

Lees meer

Voormalig CDA-leider Buma doet oproep aan premier Schoof: ‘Hou niet de schijn op en wees eerlijk’

Voormalig CDA-leider Sybrand Buma roept de kersvers premier Dick Schoof op het eerlijke verhaal te vertellen. “Je moet eerlijk tegen de bevolking zeggen dat een…

Lees meer