main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Logo van de UvA - Universiteit van Amsterdam.
1 juli 2024 — 20:34

Hoger onderwijs vreest achteruitgang, uitval en meer ongelijkheid

Universiteiten en hogescholen zijn bang dat meer studenten hun opleiding niet afmaken als het nieuwe kabinet fors bezuinigt op hoger onderwijs en onderzoek en een langstudeerboete invoert. Ze vrezen dat de kwaliteit achteruitgaat en niet alle jongeren nog dezelfde kansen krijgen om te studeren. De aangekondigde maatregelen kunnen volgens de instellingen ook personeelstekorten in belangrijke sectoren verergeren.

Een rondgang van het ANP maakt duidelijk dat in het hoger onderwijs grote weerstand is tegen de plannen. De coalitie wil honderden miljoenen euro’s per jaar bezuinigen op de sector. “Een hele generatie zal erdoor geraakt worden, er dreigt een grote negatieve economische impact en de kansenongelijkheid zal groeien”, verwoordt de Haagse Hogeschool de bezwaren. Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) vindt dat de coalitie “de toekomst van jongeren in ons land op het spel zet”.

De ‘langstudeerboete’ die PVV, VVD, NSC en BBB willen invoeren, krijgt ook forse kritiek. “Onverwacht, onaangenaam en ondoordacht”, noemt de Hogeschool Rotterdam het plan. “Deze maatregel legt nog meer studiedruk op onze studenten en zal toekomstige studenten afschrikken en onnodig laten uitvallen”, stelt Avans Hogeschool.

Voorbereiden op bezuinigingen

Instellingen bereiden zich intern voor op bezuinigingen, al hopen ze dat die van tafel gaan. De Rijksuniversiteit Groningen en Hogeschool Inholland nemen in principe geen mensen van buiten meer aan, vacatures worden vooral intern ingevuld. “Ingrijpen zal noodzakelijk zijn”, klinkt het ook bij de Radboud Universiteit Nijmegen. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) kijkt “heel kritisch welke vacatures ingevuld moeten worden” en verlengt tijdelijke contracten “veelal niet”.

Volgens de HvA moet het nieuwe kabinet zich houden aan afspraken voor de lange termijn die het vertrekkende kabinet met de sector heeft gemaakt. “De regering kan niet zomaar de gemaakte afspraken ongedaan maken. Desnoods laten we dit juridisch toetsen.”

Hbo’s vrezen ook voor de toekomst van hun praktijkgerichte onderzoek. Universiteiten zijn onder meer verbolgen over een bezuiniging van ruim 1 miljard euro op het fonds voor onderzoek en wetenschap en het afschaffen van sectorplannen (215 miljoen euro per jaar) die tot hogere kwaliteit moesten leiden.

“De geplande bezuinigingen bedreigen het voortbestaan van essentiële opleidingen, faculteiten en universiteiten”, stellen wetenschappers van de Universiteit Leiden, met instemming van hun bestuur. Zij voeren al dagelijks actie. Tijdens ‘lunch talks’ gaan ze in op de vraag: “Wat verliest Nederland als dit onderzoek verdwijnt?”

Lees ook:

Van Zwol: coalitie moet zich niet te veel met kabinet bemoeien

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Amper nog grote schermen te huur voor EK-wedstrijd Oranje

Voor de komende EK-wedstrijd tussen Nederland en Turkije zijn nog amper grote televisieschermen te vinden. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verhuurbedrijven….

Lees meer

Huizenjacht steeds zwaarder door grote krapte, merkt Makelaarsland

Meer bezichtigingen, vaker overbieden en woningen die steeds korter te koop staan: volgens Makelaarsland is de Nederlandse woningmarkt het afgelopen kwartaal nog krapper geworden. Dat…

Lees meer

Premier Schoof tegen Zelenski: steun aan Oekraïne ‘staat als een paal boven water’

Premier Dick Schoof heeft in een telefoongesprek met Oekraïense president Volodimir Zelenski laten weten dat zijn land kan blijven rekenen op steun vanuit Nederland. Nederland steunt…

Lees meer

Clash tussen Frans Timmermans en Geert Wilders over ‘racisme in vak k’: ‘Waar haalt u het lef vandaan!’

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kwam in het debat over de regeringsverklaring in een felle aanvaring met PVV-leider Geert Wilders door te spreken van “extreemrechtse ideeën” en…

Lees meer

Ruim helft gecontroleerde fatbikes in Amsterdam blijkt opgevoerd

Van de fatbikes die de politie Amsterdam afgelopen maanden controleerde, bleek ruim de helft opgevoerd te zijn. De politie bevestigt cijfers daarover van het platform…

Lees meer

Voormalig CDA-leider Buma doet oproep aan premier Schoof: ‘Hou niet de schijn op en wees eerlijk’

Voormalig CDA-leider Sybrand Buma roept de kersvers premier Dick Schoof op het eerlijke verhaal te vertellen. “Je moet eerlijk tegen de bevolking zeggen dat een…

Lees meer