Waarom alleen politie pepperspray mag gebruiken: ‘Wat een kutgevoel!’
Pepperspray is een verboden middel in Nederland. Alleen de politie mag dit onder strikte voorwaarden gebruiken. Onderzoeksjournalist van WNL Noa van Oostrom ondervond hoogstpersoonlijk waarom toen zij onder begeleiding van de politieacademie testte hoe pijnlijk pepperspray is.
De politie is aan strenge wet- en regelgeving onderworpen wanneer het al dan niet pepperspray mag gebruiken. De agent maakt ter plekke de afweging of het nodig is, bijvoorbeeld voor een aanhouding van een verdachte. "Het moet het minst ingrijpende middel zijn. Dus als ze iemand beet kunnen pakken, maar kiezen voor pepperspray, dan is dat niet proportioneel en subsidiair", legt agent Willem uit in Het Misdaadbureau op NPO 1.
Beluister hier de podcast:
Pepperspray
Pepperspray is een natuurproduct waar een hoge concentratie van chilipeper in zit. Daar ontleent het ook zijn naam aan. Van Oostrom een proef op de som: waarom is pepperspray illegaal? Onder begeleiding van de politieacademie liet zij pepperspray in haar ogen spuiten. "Wat een kutgevoel!", luidde de eerste woorden van Van Oostrom, net nadat zij pepperspray in haar ogen kreeg.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
"Het was een pijnlijke ervaring", blikt zij in Het Misdaadbureau terug. "Het geeft een enorme pijnprikkel en een branderig gevoel aan je ogen en huid. Je kan er ook benauwd van worden, want het slaat op je luchtwegen." Inmiddels gaat het weer helemaal goed met de onderzoeksjournalist.
Legale verdedigingsproducten
Pepperspray is voor de gewone burger niet te gebruiken als zelfverdedigingsmiddel, maar genoeg andere producten wel. Ondernemer Thalisse Leakat heeft daar een aantal voorbeelden van. Zij begon namelijk een eigen bedrijf, waar zij dit soort middelen te koop aanbiedt. "Begin 2022 liep ik alleen over straat in Amsterdam. Ik werd onverwachts van achteren gegrepen, tussen mijn kruis. Dat heeft mega impact gehad", vertelt ze. Dat was voor haar de aanleiding om haar bedrijf te starten.
Tekst gaat verder onder X
Thalissa Leakat werd ooit slachtoffer van straatintimidatie, wat een grote impact op haar had. Het motiveerde haar om een bedrijf te starten: het verkopen van zelfverdedigingsproducten. Zij legt uit welke legale artikelen zij allemaal verkoopt. #WNL pic.twitter.com/a4Qz9dFiI2
— Het Misdaadbureau (@misdaadbureau) June 28, 2024
"Allereerst heb ik hier de veilige vriendin. Dit is een key chain die is vernoemd naar een vriendin, zodat je altijd met iemand op straat loopt", legt Leakat uit. Vervolgens pakt zij de kubotan erbij. Dat is een soort stalen pen, ongeveer ter grote van een markeerstift, met een botte punt. "Het gaat niet door de huid heen", verzekert zij. "Het is bedoeld om een pijnprikkel te veroorzaken op het moment dat je wordt vastgehouden door een sterker fysiek."
Aan de key chain hangen ook een persoonlijk alarm en een ledlampje. Het alarm is er voor de mensen die in een dreigende en gevaarlijke situatie bevriezen en niet naar de kubotan durven of kunnen grijpen. Als je aan het koord van het alarm trekt, gaat die loeien. Er komt een oorverdovend hard geluid uit. "Er zit ook een raambreker bij, inclusief gordelsnijder. Daarmee kun je veilig uit een auto ontsnappen", sluit Leakat af.