Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Vissers blij met vooruitzicht fors hogere quota voor tong

Redactie

Nederlandse vissers mogen in de Noordzee volgend jaar waarschijnlijk bijna driemaal zoveel tong vangen als dit jaar. Dat volgt uit een nieuw vangstadvies van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES). Secretaris Geert Meun van kottervissersorganisatie VisNed spreekt van "goed nieuws", zeker omdat de quota voor tong afgelopen jaren juist flink waren ingeperkt.

Het gaat om een belangrijk advies dat doorgaans door de autoriteiten in Brussel en Londen wordt overgenomen. Volgens Meun pakt de verhoging zo hoog uit omdat onderzoekers van ICES hun methode voor de schatting van het tongbestand hebben herzien. Daardoor is naar voren gekomen dat het beter gaat met de tong dan aanvankelijk gedacht.

Eerder deze week was er al goede hoop dat Nederlandse vissers binnenkort meer tong mogen vangen dan eerder binnen de Europese visquota was afgesproken. Demissionair minister van visserij Piet Adema had van eurocommissaris Virginijus Sinkevičius van visserij de toezegging gekregen dat als het Verenigd Koninkrijk een nieuwe regering heeft, er zo snel mogelijk een Europese delegatie naar Londen gaat voor nieuwe onderhandelingen over de quota.

Meun stipt aan dat de quota volgens Adema mogelijk zelfs nog voor het lopende jaar 2024 omhoog zouden kunnen. Dat zou een opsteker zijn voor de 35 resterende Nederlandse kotters. Door een combinatie van geslonken visquota, hoge brandstofprijzen en het verbod op pulsvisserij zijn er de laatste jaren veel vissers gestopt. Begin deze eeuw telde Nederland volgens Meun nog ongeveer 180 kotters.

Als de quota worden verhoogd, merkt de consument dit waarschijnlijk ook. De prijs van tong zou dan wat kunnen dalen. Toch zullen het vooral tongeters zijn in andere landen, die hiervan profiteren. Volgens Meun wordt het merendeel van de door Nederlandse vissers gevangen tong geëxporteerd, met name naar Zuid-Europa.

Ook voor andere vissoorten zijn nieuwe vangstadviezen gepresenteerd. Voor schol, tarbot en griet zien de onderzoekers van ICES eveneens ruimte voor een verhoging van de quota. Voor haring wordt daarentegen een verlaging voorgesteld omdat er de afgelopen jaren relatief weinig jonge haring is bijgekomen in de Noordzee.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau