Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Horrorcamping Fort Oranje geveild voor 6,4 miljoen euro: ‘Kansarme mensen en criminelen leefden samen’

Michiel van Renselaar

De meest beruchte camping van Nederland, Fort Oranje, is woensdag geveild. Het hoogste bod was 6,45 miljoen euro, is te zien op de website van vastgoedveiling.nl. De zwaar verwaarloosde camping in het Brabantse Rijsbergen werd jarenlang bewoond door kansarmen en criminelen.

De gemeente Zundert, de opdrachtgever van de veiling van het omstreden recreatiepark, gaat nu het gunningsproces doorlopen. "We gaan ons uiterste best doen om binnen afzienbare termijn bekend te maken aan welke bieder de gronden worden gegund. Dan zal ook bekend worden gemaakt voor welk bedrag het is verkocht."

Fort Oranje was de gemeente jarenlang een doorn in het oog. Bewoners van 'de poel des verderfs' leefden onder erbarmelijke omstandigheden in zwaar verkrotte caravans. Diefstal, geweld, drugs en prostitutie waren aan de orde van de dag.

Ratten

''Fort Oranje was ooit een mooie camping. Mensen uit de buurt kwamen er zwemmen'', vertelt Fieke Nobel, verslaggever van BN DeStem, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ''Wat er gebeurde? Cees Engel (vader van corona-activist Willem Engel, red.) kocht Fort Oranje. Hij had panden in Rotterdam, maar die waren zo verloederd dat de gemeente hem uitkocht. Hij kreeg miljoenen, waarmee hij beloofde niet meer in Rotterdam te ondernemen.''

Engel besloot zich op Fort Oranje te focussen. Als campingbaas bakte hij er weinig van. ''Hij liet het ook hier verloederen. Hij verhuurde caravans, maar had zelf niet heel hoge standaarden. Hij vond dat je er prima kon wonen, terwijl jij en ik zouden er niet willen zitten. Kapotte vloeren, ratten. Er belandden dan ook mensen die geen andere keuze hadden'', zegt de verslaggever.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Op Fort Oranje kon je makkelijk onder de radar blijven. Daarmee ontstond een giftige combinatie. ''Kansarme mensen en criminelen leefden naast elkaar als buren.''

Corona

Nobel maakte een podcast over Fort Oranje. Ze sprak met zoon Willem Engel. ''Hij vertelde dat Cees behoorlijk autistisch en goed gelovig was. Dat is ook waarom dit heeft kunnen gebeuren. Hij heeft zich gemakkelijk laten beïnvloeden.''

Toch ziet de verslaggever veel van Cees terug in corona-activist Willem. ''Cees legde zich er niet zomaar bij neer als iets niet mocht. Hij kwam vaak in aanvaring met de overheid. Dat heeft Willem wel overgenomen. Die zag ook onrecht en heeft een zaak gemaakt.''

5 miljoen euro

De gemeente besloot in 2017 beslag te laten leggen op de camping en het beheer over te nemen. Al sinds 2010 legde de gemeente meerdere dwangsommen op aan de camping om brandgevaarlijke caravans en hennepkwekerijen.

Zundert wilde na de beslaglegging de kosten van het onderhoud van het park, geschat op zo'n 5 miljoen euro, verhalen op de familie Engel. Die weigerde te betalen, waarop de gemeente besloot de gemeente de grond te verkopen. De familie dat meermaals tegen te houden. Ze wilden dat de rechter een einde zou maken aan het beslag van de gemeente op de grond. Dan zouden zij het terrein te koop kunnen aanbieden. De rechter ging daar niet in mee.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau