Hoorzittingen gaan vandaag weer verder met ‘hete hangijzers’ Beljaarts en Faber
De hoorzittingen van aanstaand ministers en staatssecretarissen gaan maandag weer verder. Vooral de verhoren van PVV'ers Marjolein Faber en Dirk Beljaarts worden gezien als 'hete hangijzers'.
Beljaarts werkte, voordat hij werd voorgedragen als minister van Economische Zaken, bij een bedrijf dat nu in zwaar financieel weer verkeert. De ledenraad van dat bedrijf heeft het landelijk bestuur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) begin dit jaar gevraagd om het aftreden van Beljaarts.
De raad was ontevreden over zijn managementstijl, aldus bronnen aan het ANP. "Wilders en ook Schoof wisten van dit verleden van Beljaarts. Het is geen geheim en heeft ook niets met de screening van de AIVD te maken", reageert politiek redacteur van Omroep WNL Tessa van Viegen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het moet ook nog blijken wat precies zijn rol is geweest in die financiële problemen."
Tekst gaat verder onder de X.
De hoorzittingen gaan vandaag weer verder. PVV'er Dirk Beljaarts is als eerste aan de beurt en die laat een bedrijf in financiële problemen achter. "Het moet nog blijken wat daarin zijn rol is geweest", legt politiek verslaggever @TessaViegen uit #WNL pic.twitter.com/Ro6s20SvAt
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) June 24, 2024
Marjolein Faber
Marjolein Faber is ook omstreden, maar dan vanwege haar uitspraken. PVV-leider Geert Wilders ziet haar graag op Asiel en Migratie, maar daar is veel weerstand tegen. Het bericht over haar benoeming maakte veel tongen los, onder andere omdat ze als senator in een debat sprak over de omstreden term 'omvolking', die wordt gebruikt in extreemrechtse complottheorieën. VVD-leider Dilan Yeşilgöz noemde Faber openlijk 'niet onomstreden' nadat ze was aangedragen, maar stemde na een crisisoverleg met de andere coalitiepartijen toch in met haar kandidatuur.
"Vandaag wil men vooral weten of Faber kan reflecteren op haar uitspraken en hoe die uitspraken rijmen met het ambt dat ze mogelijk gaat vervullen", zegt Van Viegen. "In haar eerdere motivatiebrief heeft ze dat al een beetje gedaan. In die brief legde ze uit dat ze die uitspraken deed vanuit haar rol in de oppositie."
Of ze daarmee wegkomt bij de Tweede Kamer is nog maar de vraag, denkt Viegen. "Er is echt veel om te doen geweest en nog steeds om te doen. Alle andere bewindslieden hebben ook vragen over haar gehad, dat zegt wel wat."