main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 juni 2024 — 10:06

Beloofde 130 km/u blijkt maar op één snelweg mogelijk: ‘Lelijke symboolpolitiek’

PVV-leider Geert Wilders kondigde het met veel bombarie aan: we mogen straks weer met 130 kilometer over de snelweg scheuren. Waar dat kan, welteverstaan. Uit onderzoek van De Telegraaf blijkt dat de beloofde snelheidsverhoging slechts op één weg in Nederland mogelijk is. De krant stelt dan ook dat het aanstaande kabinet een toverformule heeft gehanteerd.

”Het is een beetje symboolpolitiek. Een uiting van het kabinet om de rechter flank van het politieke spectrum brandstof te geven”, vindt burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ”Symboolpolitiek die wat lelijk is”, oordeelt radio-dj Wouter van der Goes. ”We hebben hier veel over gepraat en er gebeurt niets. Dat vind ik zonde.”

Alleen op een stukje van de Houtribdijk, tussen Lelystad en Enkhuizen, kunnen automobilisten in de toekomst overdag extra hard op het gaspedaal drukken. Dit komt door meerdere factoren. Stikstof is het grootste probleem. Als er binnen een straal van 25 kilometer van een snelweg een natura 2000-gebied ligt, is 130 rijden uit den boze.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Hoogleraar Milieu en Duurzaamheid en stikstofprofessor Jan Willem Erisman van de Universiteit Leiden legt in de krant uit dat de snelheidsverlaging werd ingevoerd om stikstofruimte te creëren. ”Die ruimte is weggegeven aan projecten. Dus dan moet je nu nieuwe ruimte creëren.” Dit kan bijvoorbeeld door boeren uit de kopen. Als de coalitie kiest voor salderen om 130 te rijden, ligt een rechtsgang volgens De Telegraaf op de loer. “Dat kun je op je klompen aanvoelen”, erkent Erisman.

Verkeersveiligheid

Ook de verkeersveiligheid vormt een probleem, ook al kan niet direct berekend worden hoeveel slachtoffers de snelheidsverhoging zou opleveren. ”Maar we weten uiteraard wel dat een verhoging van de maximumsnelheid voor een hoger risico op doden zorgt, als je niets anders aanpast”, zegt Saskia de Craen van het wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek SWOV.

Transportprofessor Bert van Wee sluit zich hier bij aan. ”De kans op een ongeval neemt toe door het grote snelheidsverschil met bijvoorbeeld vrachtverkeer en de klap is harder als het misgaat. Het voordeel van harder rijden is dat mensen minder reistijd hebben. Maar de som van de nadelen is groter dan die van de voordelen.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Beiden denken niet dat het nieuwe kabinet 130 wil toestaan op wegen waar dat ’s nachts nu niet mag. Daarvoor is de infrastructuur vaak niet geschikt: het is te druk en op veel op- en afritten zijn te kort. Daar blijft het niet bij. Van Wee: ”Je krijgt ook een hogere CO2-emissie, hogere brandstofkosten en meer geluidshinder. Dan zul je meer geluidswallen moeten maken en bestaande moeten verhogen.”

Lees ook:

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Producent Reinout Oerlemans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Hij ontvangt:
  • Minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV), over kansen en bedreigingen voor het bedrijfsleven;
  • Producent Reinout Oerlemans, over entrepreneurship, zijn mediabedrijf scoort de ene na de andere tv-hit in Amerika;
  • Brigadegeneraal Han Bouwmeester over de oplopende spanning in het Midden-Oosten;
  • Trouw-hoofdredacteur Wendelmoet Boersema en Corine de Vries, voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren, brengen een Ode aan de Krant.
Zondag 10.00 uur
Parkeerkrapte blijft ‘een gat in de markt’: ondergronds parkeren is booming

Parkeren in de stad in Nederland is voor veel mensen één grote irritatie. Dat heeft te maken met het toenemende aantal auto’s op de weg…

Lees meer

Wilders corrigeert Schoof: premier is absoluut niet de baas

Premier Dick Schoof “is absoluut niet de baas”, onderstreept PVV-leider Geert Wilders op X. Hij corrigeert Schoof, die dat wel had gesteld. Sinds het aantreden…

Lees meer

Krapte gevangenissen houdt aan ondanks maatregelen kabinet

Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) neemt extra maatregelen tegen de krapte in gevangenissen, maar daarmee lost ze het cellentekort volgend jaar niet op. In…

Lees meer

Nieuwe details over dubbele moord Weiteveen in podcast Het Misdaadbureau: ‘Van a tot z gefilmd’

De moorden in het Drentse Weiteveen zijn van a tot z gefilmd. Dat blijkt uit een nieuwe reconstructie van het AD. Hoe kon een ruzie…

Lees meer

‘Criminelen hebben een grote bak geld over voor gehackte politiegegevens’

Criminelen hebben een grote bak geld over voor de gehackte politiegegevens. Dat stelt AD-misdaadjournalist Chiel Timmermans. Minister van Justitie en Veiligheid Van Weel maakte vrijdagmiddag…

Lees meer

Twee soevereinen aangehouden: sportwagens, boten en motoren meegenomen

De politie heeft in Geesteren een 61-jarige man en een 59-jarige vrouw aangehouden die vermoedelijk deel uitmaken van een radicale soevereinenbeweging. Hun woning en verschillende…

Lees meer

Politie gehackt: contactgegevens van alle medewerkers buitgemaakt

Contactgegevens van alle politiemedewerkers zijn buitgemaakt bij een hack, meldt minister David van Weel (Justitie en Veiligheid). “Behalve de namen van politiemedewerkers, gaat het verder…

Lees meer

FNV: gesprek minister geen reden tot uitstel acties vroegpensioen

De vakbonden hebben minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) uitgenodigd om volgende week met ze in gesprek te gaan over een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen…

Lees meer

VNG: er is geen asielcrisis

Er is geen asielcrisis. Dat zegt Mark Boumans, voorzitter van de Commissie Asiel en Migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In het radioprogramma…

Lees meer

Michelle betaalt 37,50 euro per dag om bij haar huis te kunnen parkeren: ‘Veel verdriet van’

Nederlandse steden kampen met grote parkeerproblemen. Zo ook in Den Haag, waar inwoners veel geld kwijt zijn aan het parkeren van hun auto. Michelle van…

Lees meer