Beloofde 130 km/u blijkt maar op één snelweg mogelijk: ‘Lelijke symboolpolitiek’
PVV-leider Geert Wilders kondigde het met veel bombarie aan: we mogen straks weer met 130 kilometer over de snelweg scheuren. Waar dat kan, welteverstaan. Uit onderzoek van De Telegraaf blijkt dat de beloofde snelheidsverhoging slechts op één weg in Nederland mogelijk is. De krant stelt dan ook dat het aanstaande kabinet een toverformule heeft gehanteerd.
”Het is een beetje symboolpolitiek. Een uiting van het kabinet om de rechter flank van het politieke spectrum brandstof te geven”, vindt burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ”Symboolpolitiek die wat lelijk is”, oordeelt radio-dj Wouter van der Goes. ”We hebben hier veel over gepraat en er gebeurt niets. Dat vind ik zonde.”
Alleen op een stukje van de Houtribdijk, tussen Lelystad en Enkhuizen, kunnen automobilisten in de toekomst overdag extra hard op het gaspedaal drukken. Dit komt door meerdere factoren. Stikstof is het grootste probleem. Als er binnen een straal van 25 kilometer van een snelweg een natura 2000-gebied ligt, is 130 rijden uit den boze.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Hoogleraar Milieu en Duurzaamheid en stikstofprofessor Jan Willem Erisman van de Universiteit Leiden legt in de krant uit dat de snelheidsverlaging werd ingevoerd om stikstofruimte te creëren. ”Die ruimte is weggegeven aan projecten. Dus dan moet je nu nieuwe ruimte creëren.” Dit kan bijvoorbeeld door boeren uit de kopen. Als de coalitie kiest voor salderen om 130 te rijden, ligt een rechtsgang volgens De Telegraaf op de loer. “Dat kun je op je klompen aanvoelen”, erkent Erisman.
Verkeersveiligheid
Ook de verkeersveiligheid vormt een probleem, ook al kan niet direct berekend worden hoeveel slachtoffers de snelheidsverhoging zou opleveren. ”Maar we weten uiteraard wel dat een verhoging van de maximumsnelheid voor een hoger risico op doden zorgt, als je niets anders aanpast”, zegt Saskia de Craen van het wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek SWOV.
Transportprofessor Bert van Wee sluit zich hier bij aan. ”De kans op een ongeval neemt toe door het grote snelheidsverschil met bijvoorbeeld vrachtverkeer en de klap is harder als het misgaat. Het voordeel van harder rijden is dat mensen minder reistijd hebben. Maar de som van de nadelen is groter dan die van de voordelen.”
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Beiden denken niet dat het nieuwe kabinet 130 wil toestaan op wegen waar dat ’s nachts nu niet mag. Daarvoor is de infrastructuur vaak niet geschikt: het is te druk en op veel op- en afritten zijn te kort. Daar blijft het niet bij. Van Wee: ”Je krijgt ook een hogere CO2-emissie, hogere brandstofkosten en meer geluidshinder. Dan zul je meer geluidswallen moeten maken en bestaande moeten verhogen.”
Lees ook:
Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk
Door: Michiel van Renselaar
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer