main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 juni 2024 — 08:49

Donald Trump gaat de NAVO-jaren van Mark Rutte bepalen, ‘maar hij kan omgaan met grillige oud-president’

De uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zal de eerste termijn van Mark Rutte als secretaris-generaal van de NAVO bepalen. Politiek journalist bij EW Magazine Victor Pak denkt dat onze bijna oud-premier de mogelijke nieuwe president Donald Trump aankan.

”Joe Biden heeft Mark Rutte niet voor niets gevraagd. Hij weet: als ik de strijd om het presidentschap verliest, zit er tenminste iemand bij de NAVO die met die grillige Trump kan omgaan”, zegt Pak in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Het is zo goed als zeker dat Rutte op 1 oktober aantreedt als NAVO-baas. Hij heeft vijf weken om zich in te werken. ”Daarna zal hij direct heel gespannen uitkijken naar de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. We weten dat Trump heel kritisch is over NAVO-leden die de rekening niet betalen en de steun aan Oekraïne. Als Trump terugkomt, heb je een heel andere termijn dan met Biden. Dat is echt het eerste grote dossier op zijn bureau”, zegt Pak.

‘Hij maakt Trump niet boos’

Rutte heeft in het verleden bewezen met Trump door één deur te kunnen. De beelden van de handdruk tussen onze demissionair premier en de oud-president in Washington zijn uniek te noemen. ”Dat optreden wordt nog steeds aangehaald als het gaat om de kwaliteiten van Rutte als pragmaticus. Hij is flexibel, maar weet wel de lijn te trekken. Zonder dat hij Trump boos maakt, kwetst of in een hoek drijft, wat natuurlijk snel gebeurt bij Trump. Rutte kon het Witte Huis met een goed gevoel verlaten”, vertelt de politiek verslaggever.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

De Amerikanen zijn sowieso opgelucht door het nieuws dat er witte rook is voor de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. ”Volgende maand vindt er een belangrijke top plaats in Washington. Het was duidelijk dat er daarvoor per se een nieuwe baas moest zijn.”

De officiële aankondiging dat Rutte de functie voor tenminste vier jaar mag bekleden komt waarschijnlijk volgende week. ”Alle 32 landen hebben een vertegenwoordiger. Die moeten officieel instemmen.”

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer