main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP. Caspar Veldkamp, beoogd minister van Buitenlandse Zaken, tijdens de tweede dag van een hoorzitting in de Tweede Kamer waar de kandidaat-bewindspersonen worden ondervraagd door de aanwezige Kamerleden.
21 juni 2024 — 18:55

Beoogd minister Veldkamp (NSC): ‘Bezuinigingen gaan pijn doen’

Beoogd buitenlandminister Caspar Veldkamp (NSC) verwacht dat voorgenomen bezuinigingen door de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB pijn gaan doen. Dat zei hij in de inleiding van zijn hoorzitting in de Tweede Kamer.

Hij vreest dat de “stevige bezuinigingen” het net van buitenlandse posten zal raken. Ook het departement van Buitenlandse Zaken, en de “interne en externe betrekkingen” zullen door de bezuinigingen geschaad worden.

Veldkamp wil de bezuinigingsronde in goede banen leiden, waarbij consulaire hulp ondanks een kleiner budget belangrijk blijft. Hoe hij dat wil gaan doen, zei hij niet.

Ervaring in eerdere kabinetten

Wel heeft Veldkamp daar “enige ervaring mee”. In het kabinet-Balkenende IV heeft hij afdelingen samengevoegd, in het kabinet-Rutte I heeft hij directies samengevoegd en “meegedacht en meegewerkt aan de sluiting van een tiental posten”.

De voorgenomen bezuinigingen van 22 procent op de rijksoverheid slaan “buitenproportioneel zwaar” op Buitenlandse Zaken inclusief de buitenlandse posten, zei Veldkamp. “Ik vind dat die bezuiniging die daardoor zou kunnen ontstaan op ambassades en consulaten buitengewoon fors. Ik wil graag nog een list verzinnen hoe daarmee om te gaan.”

Veldkamp wil daar niet op vooruitlopen, maar benadrukte dat Nederland een “adequaat postennet” nodig heeft, dat “dienstbaar is en blijft in de eerste plaats aan Nederlandse burgers, bedrijven en organisaties.”

Sluiten van diplomatieke posten

Ook in de Kamer werden eerder al grote zorgen geuit over de voorgenomen bezuinigingen. In het uiterste geval zou dat kunnen leiden tot het sluiten van 34 diplomatieke posten, bleek eerder uit ambtelijke stukken. Veldkamp verklaarde dat hij eerst advies zal inwinnen bij zijn ambtenaren.

Veldkamp was eerder werkzaam als ambassadeur in Israël (2011-2015) en Griekenland (2015-2019).

Lees ook:

Anti-afluisterkastjes in Tweede Kamer komen uit China: moest afkomst geheim blijven?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Honderden mensen jaarlijks slachtoffer van datingfraude: ‘Hij vroeg of ik geld wilde overmaken voor zijn vliegticket’

Wereldwijd swipen miljoenen mensen dagelijks op apps als Tinder en Bumble, maar de online zoektocht naar liefde is niet zonder risico’s. In Nederland melden jaarlijks…

Lees meer

VVD stelt Kamervragen naar aanleiding van podcast De Diamantroof: ‘Verbaasd over inventiviteit criminelen’

VVD-Tweede Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen wil dat er strenger wordt gecontroleerd bij de handel in diamanten en wil van Justieminister David van Weel weten of meer…

Lees meer

Verdachte Rotterdam verdacht van moord terroristisch oogmerk

De 22-jarige man uit Amersfoort die donderdagavond door de politie is opgepakt als verdachte van het steekincident nabij de Erasmusbrug wordt verdacht van moord en…

Lees meer

VVD-vicepremier Hermans: sfeer in kabinet is goed

De sfeer in het kabinet was vrijdag goed, zei VVD-vicepremier Sophie Hermans na afloop van de ministerraad. Zoals altijd zijn er “goeie discussies” gevoerd, vindt…

Lees meer

Voormalig D66-leider Pechtold hekelt gang van zaken tijdens APB: ‘Geef dit kabinet een kans’

Het debat tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) na Prinsjesdag ging niet zonder slag of stoot, merkt ook voormalig partijleider van D66 Alexander Pechtold. Volgens…

Lees meer