main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 juni 2024 — 11:30

Amerikaanse psycholoog: ‘Verbied sociale media voor tieners onder de 16 jaar’

Lollige TikTok-filmpjes, vakantiekiekjes van afgetrainde influencers op Instagram en de laatste roddels op Snapchat. De gemiddelde tiener heeft inmiddels een dagtaak aan het bijhouden van sociale media. Een groot gevaar, waarschuwt de Amerikaanse sociaalpsycholoog Jonathan Haidt.

Hij pleit in zijn nieuwe boek Generatie Angststoornis dan ook voor een verbod op sociale media voor iedereen onder de 16 jaar en stelt dat kinderen tot 14 sowieso geen smartphone moeten hebben.

Volgens de hoogleraar is het leven van adolescenten vanaf 2010 compleet veranderd. Een spelgerichte jeugd is sindsdien een schermgerichte jeugd. Dat zorgt ervoor dat tieners midden in hun ontwikkeling in de verdedigingsmodus blijven. Hierdoor zijn ze voortdurend alert op gevaar in plaats van uit te zien naar nieuwe ervaringen. Haidt zegt in de Volkskrant: ”Ze zijn angstig.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

De psycholoog vertelt in een interview met de krant dat millennials geestelijk nog in orde zijn, aangezien Facebook en smartphones pas opkwamen toen ze ouder dan 18 waren. ”Maar als je geboren bent in het jaar 2000, dan kreeg je waarschijnlijk je eerste smartphone toen je 10 of 11 was, je kreeg Instagram toen je 12 of 13 was en je ging in de puberteit een enorme hoeveelheid tijd besteden aan het consumeren van honderdduizenden afbeeldingen en korte video’s geselecteerd door algoritmes. Zes tot acht uur schermtijd per dag is sindsdien normaal geworden voor Amerikaanse tieners. De resultaten hiervan zijn in de hele ontwikkelde wereld slecht.”

Jezelf sexy maken

Vooral meisjes lijden onder sociale media, stelt Haidt. ”Meisjes brengen meer tijd door op sociale media dan jongens, die weer meer naar porno kijken en videospelletjes spelen. Meisjes zijn meer geneigd om zichzelf te vergelijken met anderen. Alle tieners zijn onzeker. Maar voor meisjes gaat de sociale vergelijking vooral over het uiterlijk. Vroeger zagen ze mooie vrouwen in tijdschriften, maar dat was niet hun concurrentie. Nu zien ze duizenden foto’s van meisjes die ze persoonlijk kennen. Dat meisje is een uur bezig geweest om precies de juiste foto te maken en heeft bewerkingssoftware gebruikt om zichzelf sexy te maken.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Hij vervolgt in de krant: ”Meisjes zijn bovendien meer geïnteresseerd in wat anderen voelen. Dit is normaal gesproken een kracht die we empathie noemen. Maar sociale media kapen deze empathie en plaatsen meisjes in gemeenschappen waar geesteszieken worden gewaardeerd. Hoe meer je praat over hoe verlamd je bent door je angst, hoe meer steun je zult krijgen. Veel mensen zeggen: is het niet geweldig dat tieners door sociale media anderen met geestelijke problemen kunnen vinden? Ik zeg: nee, dat is vreselijk, want het lijkt erop dat ze elkaar alleen maar erger maken.”

Weggevaagd door AI

Haidt denkt dat de mensheid zich alleen kan aanpassen aan de nieuwe technologie als zijn voorstel wordt overgenomen. ”Zoals ik ze voorstel snel worden overgenomen, zoals geen smartphone tot 14 jaar en geen sociale media tot 16 jaar, en een telefoonverbod in scholen. Ik heb er vertrouwen in dat we ons binnen de komende twee jaar zullen aanpassen, want de meeste mensen zijn het zat. Maar als we niet snel iets doen, wordt dit allemaal weggevaagd door AI. We moeten dit probleem nog dit jaar oplossen.”

Lees ook:

Bijna onvoorstelbaar, een maand geen Insta, TikTok of Facebook: ‘Ik ga nu bewuster met sociale media om’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: aflevering 2 van Op de Barricade

Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.

Klik hier en kijk deze aflevering van Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Koplopers

Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?

Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.

Cyprus wil leger moderniseren om op termijn NAVO-lid te worden

Cyprus is in gesprek met de Verenigde Staten en de Europese Unie over het moderniseren van de krijgsmacht zodat het land op termijn lid kan…

Lees meer

Pro-Palestijnse demonstratie van zaterdag mag ook niet op de Dam

De pro-Palestijnse demonstratie die voor zaterdag is aangekondigd in Amsterdam, mag niet beginnen op de Dam. De organisatoren moeten zoeken naar een alternatieve locatie voor…

Lees meer

Wopke Hoekstra waarschuwt China voor Europese importtarieven

Wopke Hoekstra, Eurocommissaris Klimaat en Schone Groei, is voorstander van het opleggen van importtarieven aan China, als het land niet stopt met het verstrekken van…

Lees meer

Sam Hagens nieuw gezicht van Goedemorgen Nederland

Journalist Sam Hagens begint 1 januari als presentator bij Goedemorgen Nederland van Omroep WNL. Daarmee is het presentatieteam van hét ochtendprogramma van de NPO met…

Lees meer

KLM schrapt nog meer vluchten om storm Conall

KLM heeft woensdag nog meer vluchten van en naar Schiphol geschrapt om storm Conall, meldt een woordvoerster. Eerder op de dag zei de luchtvaartmaatschappij 72…

Lees meer

Zorgen bij oppositie over verlies voortrekkersrol steun Oekraïne

Nederland nam tot dusver een voortrekkersrol als het gaat om steun aan Oekraïne, maar de oppositie ziet die rol langzaam maar zeker uit het zicht…

Lees meer

Koffieprijs op hoogste niveau in 40 jaar om wereldwijde schaarste

De koffieprijzen blijven in rap tempo stijgen en bereikten woensdag in New York het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. Wereldwijde zorgen over de…

Lees meer