Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Walkman na 45 jaar bezig aan heuse revival: ‘Redding geweest van de muziekindustrie’

Rick Hartkamp

Begin jaren '70 was het nog niet mogelijk om muziek mee te nemen voor onderweg, tot er in 1979 iets unieks gebeurde. De komst van de walkman was een technologisch pronkstuk. Je moest er 150 dollar voor neerleggen, maar dan had je je eigen muziek altijd bij de hand. Ondanks gehannes met terugspoelen van het cassettebandje, was het apparaat direct mateloos populair.

"Het was de eerste keer dat je lopend, waar je ook naartoe ging, muziek kon luisteren", vertelt muziekjournalist Jean-Paul Heck op de plek waar hij zijn eerste walkman kocht. "Opeens kon je lopend, of als je bijvoorbeeld met de trein ging, muziek beluisteren die je op dat moment zelf wilde beluisteren."

'Nog nooit meegemaakt'

Voor Heck ging er een wereld open. "We hadden dit nog nooit meegemaakt. Je kon kant en klare platen kopen, maar je kon ook je eigen tapes samenstellen", blikt hij terug in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het was een apparaat voor de fanatieke muziekliefhebbers."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Anno 2024 is de walkman aan een heuse revival bezig. Volgens de muziekjournalist komt dat door de drang naar nostalgie. "Je ziet jonge mensen nu met een walkman lopen. Het is de redding geweest van de platenwinkels en de muziekindustrie dat mensen toch iets tastbaars in hun handen willen hebben."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau