main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 juni 2024 — 10:13

PVV-ministers onderworpen aan politiek kruisverhoor: ‘Een kans om wantrouwen te zaaien’

De beoogde bewindslieden schrijven vandaag parlementaire geschiedenis. Voor het eerst moeten zij zich verantwoorden voor de Tweede Kamer, voordat zij op het bordes staan. De meningen hierover zijn verdeeld. “Het is een kans om wantrouwen te zaaien”, zegt politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

D66-Tweede Kamerlid Joost Sneller kwam met het idee hoorzittingen in te voeren. Zijn motivatie was het pensioenregeling-echec rondom toenmalig CDA-minister Wopke Hoekstra. Zijn vorige werkgever McKinsey had zijn pensioen via de Maagdeneilanden belegd, waar veel commotie over ontstond. Uiteindelijk bleek er niks aan de hand te zijn.

Als Hoekstra dit van te voren had gemeld, was alle heisa nooit ontstaan. Daarom zijn nu hoorzittingen in het leven geroepen, om te achterhalen of iemand nog iets op zijn of haar kerfstof heeft. “Normaal worden dit soort gesprekken gevoerd met de formateur en beoogd minister-president”, zegt De Winther.

‘Wantrouwen zaaien’

De Winther vindt de hoorzittingen “een merkwaardig avontuur”. De gesprekken dienen ertoe de Tweede Kamer meer inzicht te geven in de geschiktheid en motivatie van de beoogde bewindslieden. Daar zit ook de crux, zegt de journalist. “Je mag toch aannemen dat zij eerst de kans krijgen om het te laten zien en niet op basis van een eerste gesprek en motivatiebrief gekwalificeerd of ongekwalificeerd gevonden worden.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Om die reden doen sommige partijen niet mee aan het kruisverhoor. Zo omschrijft CDA-leider Henri Bontenbal de hoorzittingen als ‘spektakelpolitiek’ en SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk vindt het de ‘omgekeerde vertrouwensregel’.

“Daar kan ik mij iets bij voorstellen”, reageert De Winther. “Vertrouwen in een minister of staatssecretaris bestaat, tenzij de Kamer anders oordeelt. Nu wordt al een kans geboden enig wantrouwen te zaaien. We zitten in een behoorlijk gepolitiseerde tijd. Het gaat er hard aan toe, waar mensen ook persoonlijk worden aangevallen. Op het moment dat je mensen aanvalt op wat zij in het verleden deden of vonden, zonder te beoordelen of zij hun werk goed doen, beschadig je iemand vooraf.” Soms zodanig, dat zij dat die klap nooit meer te boven komen, stelt De Winther.

PVV

Een ander punt van kritiek van De Winther is dat er achteraf geen stemming is. Iemand kan dus als ongeschikt bewindspersoon ervaren worden, maar na afloop wordt dat geen kracht bijgezet door een stemronde. “Best merkwaardig, want daardoor blijkt de status van dit hele avontuur ongewis.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Ondanks dat er geen consequenties hangen aan verwijten die de beoogd bewindspersonen naar hun hoofd geslingerd krijgen, kunnen zij wel een pittige middag verwachten. “Dat geldt zeker voor twee bewindspersonen van de PVV: Reinette Klever (Buitenlandse handel en Ontwikkelingshulp) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie). Zij kunnen de pittigste confrontatie verwachten, omdat zij in het verleden controversiële dingen hebben gezegd en daar vooralsnog geen afstand van nemen.”

Lees ook:

Wie is Marjolein Faber, de beoogd PVV-minister Asiel en Migratie? ‘Een vertrouweling van Wilders’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: 'Dick Schoof is een activist'

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, oud-staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken Jacques Wallage en met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Luister hier de podcast!

‘Geld langs de beveiliging smokkelen was onderdeel van de strategie’

Na tientallen ontmoetingen met de undercoveragenten wordt Ramazan steeds loslippiger. Zal hij eindelijk iets loslaten over de gestolen diamanten? Een grote stroomstoring dreigt roet in het eten te gooien.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel ontmoeten Marechaussee Jur die naar het Spaanse Valencia vliegt om August aan te houden: lukt het deze keer wel om het brein achter de tralies te krijgen?

Luister nu naar de podcast!

Oekraïense president Zelenski op EU-top: geen tijd te verliezen

De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil dat de EU-landen opschieten om beloofde hulp ook echt te leveren. “We hebben geen tijd te verliezen, want we…

Lees meer

Ruttes laatste boodschap aan EU-leiders: hou de boel bij elkaar

Scheidend premier Mark Rutte gaat de andere EU-leiders op het hart drukken de Europese Unie niet te laten verdelen. “Houd de zaak goed bij elkaar”,…

Lees meer

Amsterdam wil meer parkeervergunningen voor onderwijs en zorg

Het stadsbestuur van Amsterdam vindt dat er meer parkeervergunningen moeten komen voor medewerkers in het onderwijs en de zorg. Ook voor de politie zouden nieuwe…

Lees meer

Ook donderdag lokaal tropisch weer, maar vanaf vrijdag wordt het een stuk minder warm

In het Groningse Nieuw Beerta bereikte de temperatuur donderdagmiddag een tropische waarde van 30,2 graden. Daarmee is de tweede lokale tropische dag van het jaar…

Lees meer

Voormalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer: ‘Verstandig als Rutte niet naar NAVO-top gaat’

Mark Rutte treedt in oktober aan als secretaris-generaal van de NAVO, maar de aanstaande NAVO-top in Washington D.C. in juli kan hij beter overslaan. Dat…

Lees meer

Als sportinstructeur of reisadviseur heb je binnen no-time een baan: ‘We zijn een welvarend land’

Het personeelstekort in Nederland neemt iets af, maar de banen liggen nog altijd voor het oprapen. Volgens het UWV biedt de arbeidsmarkt volop kansen voor…

Lees meer

Podcast De Diamantroof: ‘Geld langs de beveiliging smokkelen was onderdeel van de strategie’

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en…

Lees meer

Eerste lokale tropische dag van het jaar gemeten in Eindhoven

Het is de eerste lokale tropische dag van het jaar. Volgens Weeronline steeg de temperatuur woensdag in Eindhoven om 15.00 uur naar 30,2 graden. Van…

Lees meer