main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 juni 2024 — 12:10

Ruud Gullit voelt zich ‘best vereerd’ door verklede Oranjesupporters

Ruud Gullit heeft gereageerd op de drie Oranjesupporters die verkleed als de oud-voetballer op de tribune zaten tijdens de EK-wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Polen (2-1). Hoewel sommige mensen moord en brand schreeuwen, voelt Gullit zich “best vereerd”, zegt vriend en voorzitter van de Commissie Mijnals Humberto Tan tegen De Telegraaf.

De drie supporters hadden zich verkleed als Gullit op het EK in 1988, dat Oranje won. Ze droegen het iconische Oranjeshirt uit dat jaar, een pruik en hadden hun gezichten bruin geschminkt. Niet iedereen kon de actie waarderen. Op social media spraken mensen uit binnen- en buitenland er schande van, omdat het racistisch zou zijn.

Gullit zelf is het daar niet mee eens, zegt presentator Humberto Tan, voorzitter van de Commissie Mijnals, die racisme in het voetbal tegen moet gaan. “Ik heb contact gehad met Ruud en gevraagd: hoe voel jij je hieronder? Ruud zei meteen: ik voel mij eigenlijk best vereerd.”

Ook Tan denkt niet aan racisme. “Ik zag het meteen als iets ludieks”, zegt hij. “Ik weet dat blackface heel gevoelig ligt. Dat weten we bij Zwarte Piet, maar in dit geval gaat het om een bestaand persoon. Het is eigenlijk een herinnering aan één van de grootste prijzen die Gullit gewonnen heeft als voetballer. Het is met die bedoeling gedaan.”

‘Uitwas van woke’

Ook directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke, te gast in Goedemorgen Nederland, denkt dat de supporters Gullit enkel wilden eren. “In Italië werd Gullit Il Tulipano Nero genoemd, De Zwarte Tulp. Daar zouden we misschien ook over kunnen vallen.”

“Maar het was volkomen respectvol”, vindt Ten Broeke. “Het is man met een enorme staat van dienst. ’88 was het topjaar van het Nederlands voetbal, met het magische trio (Gullit, Frank Rijkaard en Marco van Basten, red.).” De (internationale) ophef noemt het voormalig VVD-Tweede Kamerlid “een volgende uitwas van woke”.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Presentator Anita Witzier, ook te gast in de studio: “Blackface is, zoals Humberto zegt, een gevoelig onderwerp en er valt ook van alles over te zeggen. Maar ik denk dat de intentie van deze gasten is geweest: wij zijn zo’n fan en hulde aan dat voetbaljaar en Gullit. Blackface en dit, zijn twee verschillende onderwerpen.”

Daar sluit D66-Tweede Kamerlid Hanneke van der Werf zich bij aan. “Ik denk dat het goed is om erbij stil te staan dat je mensen kan raken op het moment dat je je schminkt. Maar ik denk wel dat je onderscheid moet maken tussen wat ludiek bedoeld is en demonstranten die op een andere manier zich bijvoorbeeld als Zwarte Piet uitdossen, wat niet leuk is bedoeld”, zegt ze. “Het is goed dat Gullit zich vereerd voelt.”

‘Besloten om ermee te stoppen’

Overigens trekken de drie supporters hun Gullit-outfit niet meer uit de kast. Bart van de Ven, één van de supporters die zich als Gullit verkleedde, meldt aan Omroep Brabant dat de actie goed bedoeld was, maar de commotie het niet waard is. “Het is nooit mijn intentie geweest om mensen voor het hoofd te stoten. Kwetsen is het laatste wat ik wil en daarom heb ik besloten om ermee te stoppen.”

Lees ook: 

KNVB ‘meer in actiestand’ rond thema racisme en discriminatie

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

PVV-leider Geert Wilders tegen premier Schoof: ‘Slappe hap!’

PVV-leider Geert Wilders heeft premier Dick Schoof “slappe hap” genoemd, omdat hij vond dat Schoof niet fel genoeg was toen PVV-ministers racistisch werden genoemd door…

Lees meer

Slachtoffer doet voor het eerst zijn verhaal in podcast De Diamantroof: ‘Het was een moment van machteloosheid’

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en…

Lees meer

Gestegen aandelenkoersen leveren pensioenfondsen 36 miljard op

Het belegd vermogen van Nederlandse pensioenfondsen is in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 36 miljard euro gestegen dankzij de winsten op de…

Lees meer

Huizenprijzen hard omhoog naar hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs…

Lees meer

Amper nog grote schermen te huur voor EK-wedstrijd Oranje

Voor de komende EK-wedstrijd tussen Nederland en Turkije zijn nog amper grote televisieschermen te vinden. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verhuurbedrijven….

Lees meer

Huizenjacht steeds zwaarder door grote krapte, merkt Makelaarsland

Meer bezichtigingen, vaker overbieden en woningen die steeds korter te koop staan: volgens Makelaarsland is de Nederlandse woningmarkt het afgelopen kwartaal nog krapper geworden. Dat…

Lees meer

Premier Schoof tegen Zelenski: steun aan Oekraïne ‘staat als een paal boven water’

Premier Dick Schoof heeft in een telefoongesprek met Oekraïense president Volodimir Zelenski laten weten dat zijn land kan blijven rekenen op steun vanuit Nederland. Nederland steunt…

Lees meer

Clash tussen Frans Timmermans en Geert Wilders over ‘racisme in vak k’: ‘Waar haalt u het lef vandaan!’

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kwam in het debat over de regeringsverklaring in een felle aanvaring met PVV-leider Geert Wilders door te spreken van “extreemrechtse ideeën” en…

Lees meer