main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 juni 2024 — 09:26

VVD-Kamerlid: ‘Leraren in frontlinie pro-Palestijnse demonstraties moeten op zoek naar andere baan’

VVD-Tweede Kamerlid Claire Martens roept Nederlandse universiteiten op om in gesprek te gaan met docenten die deelnemen aan pro-Palestijnse demonstraties en zeggen dat er geen plek is voor zionisten. Die leraren moeten op zoek naar een andere baan, zegt de VVD’er, die onderwijsminister Robbert Dijkgraaf oproept nog voor de zomervakantie de touwtjes in handen te nemen.

Maandag richtten pro-Palestijnse demonstranten een tentenkamp en barricades op bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op het Science Park. Even na middernacht hebben ze vrijwillig het terrein verlaten, zegt een woordvoerder van de politie. “Wanneer houdt dit op?”, vraagt Martens zich hardop af in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De pro-Palestijnse demonstraties hebben volgens haar tot gevolg dat steeds meer Joodse studenten de universiteitscampus links laten liggen. De belangrijkste eis van de demonstranten is dat de universiteiten alle banden met Israëlische instellingen verbreken, maar die wordt niet ingewilligd. In een open brief in Trouw zeggen demonstranten dat ze niet stoppen tot er naar ze wordt geluisterd.

“Het is aan ons om ervoor te zorgen dat de rectoren van universiteiten hun rug rechthouden. Ze moeten ervoor zorgen dat iedereen vrij naar de universiteit kan”, zegt Martens, die zich zorgen maakt over Joodse studenten. Volgens haar hebben de demonstraties bij universiteiten bovendien geen zin. “Het begint inmiddels te lijken op de gesprekken die ik heb met mijn dochter van twee, die haar zin niet krijgt en blijft staan. Ze moeten hier echt mee stoppen.”

Confrontatie met Halsema

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema ging gisteren in gesprek met pro-Palestijnse demonstranten bij de UvA. De demonstranten droegen gezichtsbedekkende kleding en toonden weinig respect voor de burgemeester. Zo verhief één van de demonstranten zijn stem, waarna hij zei dat de ogenschijnlijk rustige Halsema moest ‘blijven ademhalen’. “Het laat in één beeld zien wat er op dit moment fout gaat”, verzucht Martens.

Ze gaat verder: “Daar staan jonge mensen met geheel bedekte gezichten, met een groene band om hun voorhoofd, die tegen onze burgemeester schreeuwen dat ze moet blijven ademhalen, terwijl zij daar gisteravond naartoe is gegaan om het gesprek te voeren. Dit is echt onacceptabel en ik ben blij dat ze zijn weggegaan, ondanks dat ze natuurlijk weer heel veel vernielingen hebben aangericht. Wat ze nou eigenlijk willen, weet niemand.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De liberaal vindt dat er niet gesproken moet worden met demonstranten die hun gezicht bedekken. “Ik denk dat het fout is gegaan op het moment dat de Universiteit van Amsterdam het gesprek is aangegaan een maand geleden met gemaskerde Engelssprekende relschoppers, waarvan ze achteraf hebben gezegd dat ze het niet hadden moeten doen. Je mag overigens ook niet met geheel bedekte gezichten op straat rondlopen, dus ze zullen daar echt moeten gaan handhaven.”

Motie

Martens dient vandaag een motie in die demissionair onderwijsminister Dijkgraaf oproept maatregelen te treffen tegen de demonstraties bij universiteiten. “De minister heeft heel lang gezegd dat het verschrikkelijk is en hij steunt de rectoren die zeggen ‘we zwichten niet’. Maar er zitten nog steeds mensen thuis, er worden nog steeds namen gedeeld van mensen die Joods zijn in groepsapps. Ik vind dat de minister moet optreden, hij is eindverantwoordelijk.”

Ze vindt dat er aangifte moet worden gedaan tegen demonstranten die zich niet aan de regels houden. Bovenal moeten universiteiten in gesprek gaan met docenten die “in de frontlinie staan” van pro-Palestijnse demonstraties en zeggen dat er geen plek is voor zionisten, zegt Martens. “We vragen aan Joodse en Israëlische leerlingen om de volgende dag weer aan te schuiven in de klas bij docenten die opriepen dat er geen plek is voor zionisten. Volgens mij moeten we dat absoluut niet willen anno 2024.”

‘Dan hoor je geen docent te zijn’

Martens benadrukt dat de docenten het recht hebben om te demonstreren. “Maar ik vind dat we heel duidelijke richtlijnen moeten opstellen en dat universiteiten zelf goed naar hun personeelsbeleid moeten kijken. Je hebt het recht om te demonstreren, maar zij hebben ook de taak en betaalde baan om ervoor te zorgen dat iedereen vrij en veilig is. Die zorgplicht nemen ze wat mij betreft niet serieus.”

Ze roept docenten die willen demonstreren “voor de goede zaak, voor de rechten van Palestijnen” op om naar het Malieveld te gaan. “Maar op het moment dat je oproept dat er voor een X-aantal leerlingen op je universiteit geen plek is, heb je daar wat mij betreft als docent niet zoveel te zoeken. Dan hoor je geen docent te zijn.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Docenten die dat wel doen, moeten volgens Martens op zoek naar een andere baan. “Daar moeten op z’n minst gesprekken over plaatsvinden. Daarvan horen wij dat dat nog onvoldoende gebeurt.” Het Kamerlid richt zich tot Dijkgraaf, die nog zo’n twee weken de stoel warm houdt op zijn ministerie. “Hij moet nu voorstellen aannemen om ervoor te zorgen dat de nieuwe minister gelijk aan de slag kan. Joodse studenten zitten thuis en voelen zich onveilig.”

Lees ook: 

Voorzitter studentenraad UvA hoort OM drie maanden cel eisen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Live vanuit De Machinist in Delfshaven in Rotterdam

Zaterdag is het precies een jaar geleden dat Rotterdam werd opgeschrikt door dodelijke schietincidenten in Delfshaven en in het Erasmus MC.
Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer blikken terug met:
  • Claire de Groot – geneeskunde student;
  • Maikel Lenssen – operationeel leider van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond;
  • Niels Dekker – namens de Familie.

AD-journalist Hans van Soest bespreekt de politieke week en cabaretier Marcel Verreck verzorgt een column.

Zaterdag om 17.00 uur
Nieuwe details over dubbele moord Weiteveen in podcast Het Misdaadbureau: ‘Van a tot z gefilmd’

De moorden in het Drentse Weiteveen zijn van a tot z gefilmd. Dat blijkt uit een nieuwe reconstructie van het AD. Hoe kon een ruzie…

Lees meer

‘Criminelen hebben een grote bak geld over voor gehackte politiegegevens’

Criminelen hebben een grote bak geld over voor de gehackte politiegegevens. Dat stelt AD-misdaadjournalist Chiel Timmermans. Minister van Justitie en Veiligheid Van Weel maakte vrijdagmiddag…

Lees meer

Twee soevereinen aangehouden: sportwagens, boten en motoren meegenomen

De politie heeft in Geesteren een 61-jarige man en een 59-jarige vrouw aangehouden die vermoedelijk deel uitmaken van een radicale soevereinenbeweging. Hun woning en verschillende…

Lees meer

Politie gehackt: contactgegevens van alle medewerkers buitgemaakt

Contactgegevens van alle politiemedewerkers zijn buitgemaakt bij een hack, meldt minister David van Weel (Justitie en Veiligheid). “Behalve de namen van politiemedewerkers, gaat het verder…

Lees meer

FNV: gesprek minister geen reden tot uitstel acties vroegpensioen

De vakbonden hebben minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) uitgenodigd om volgende week met ze in gesprek te gaan over een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen…

Lees meer

VNG: er is geen asielcrisis

Er is geen asielcrisis. Dat zegt Mark Boumans, voorzitter van de Commissie Asiel en Migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In het radioprogramma…

Lees meer

Michelle betaalt 37,50 euro per dag om bij haar huis te kunnen parkeren: ‘Veel verdriet van’

Nederlandse steden kampen met grote parkeerproblemen. Zo ook in Den Haag, waar inwoners veel geld kwijt zijn aan het parkeren van hun auto. Michelle van…

Lees meer